Péntek óta mi is használjuk a jubilleumi iPhone X okostelefont és összegyűjtöttük egy rövid videóba, hogy szerintünk mi az, amiben jó a készülék, illetve mi az, ami nem tetszik vagy hiányolható.

Dióhéjban…

Tetszik:

  • A méret: annak ellenére, hogy 5,8 hüvelykes kijelző van a telefonban, fizikailag mégis a könnyen kezelhető kategóriába sorolható. Összehasonlítva egy iPhone 7-tel és egy Huawei Mate 10 Próval, a 7-hez képest 1,1 hüvelyk a képátlóbeli különbség, a Mate-hez képest pedig 0,2 hüvelyk, a Mate fizikailag mégis sokkal nagyobb az iPhone X-nél, mint a 7 a X-nél.
  • A kijelző: végre meglépte az Apple az OLED panelt. Az első iPhone-oknak még TFT panelje volt, aztán az iPhone 4 óta pedig IPS LCD-t használ az Apple. Az OLED panelek rengeteget fejlődtek az utóbbi pár évben, olcsóbb lett az előállításuk, minőségibbek lettek, de a megjelenítési minőség sokkal szebb. Jobbak a betekintési szögek, a fekete tényleg fekete, nem fakók a színek, adott a HDR10 támogatottság is. Remélhetőleg 2018-tól teljesen átáll az Apple is OLED-re, hisz az LCD-k lassan leáldoznak.
  • Gesztusvezérlés: az első iPhone óta van home gomb a kijelző alatt, ami most teljesen eltűnt, de a helyettesítést nagyon jól megoldotta az Apple. Lentről fölfelé legyintve ugyanúgy vissza tudunk lépni a főoldalra, ha pedig fent megtartjuk az ujjunkat, akkor előjönnek a megnyitott appok. Ha az egyikre rányomok, akkor máris tudjuk őket törölni, ha pedig épp benne vagyunk egy appban, akkor lent oldalra legyintve könnyedén tudunk váltogatni a megnyitottak között. A vezérlőközpont mostantól a jobb felső sarokból hívható elő, máshonnan lehúzva pedig az értesítési panelt kapjuk.

Nem tetszik:

  • Üveg hátlap: az iPhone 4-nél váltottak üveg hátlapra, a 6 óta pedig teljes mértékben fém a ház. Saját véleményem szerint a fém készülékház minőségibb, kevésbé sérülékeny és jobban elvezeti a hőt, mint az üveg, plusz az üveg nehezebb is, ami a készülék súlyán is meglátszik. Persze vannak előnyei is ennek, hisz így elérhető a vezeték nélküli töltés. Az üveg hátlap könnyen törik, karcolódik, maszatolódik, ilyen szempontból jobban preferálom a fémet.
  • Kameradudor: az iPhone 5S-ig be tudták teljesen építeni a kamerákat a készülékházba, azóta viszont ez a kényszeres készülékvékonyítás megy, de a jobb optikának meg kell a hely. Az iPhone X-nél is elég nagy a dudor és noha a kamera oldalát zafírüveggel védik, így nem karcolódik annyira, egyenes felületen továbbra is billeg a telefon. Az üveg hátlap miatt mondjuk úgyis sokan vesznek rá tokot, akkor meg ez a probléma megoldva, de akkor vajon hogy viselkedik a vezeték nélküli töltés? Ezt majd a tesztben kipróbáljuk.
  • Nincs Touch ID: A Face ID alapvetően jól működik, ha szembe vagy a telefonnal, sötétben is kiválóan működik, de ha mondjuk az asztalon van a telefon, akkor körülményesebb a feloldás. Kb 45 fokos szögig lát, de ha már nagyobb szögből nézel rá a telefonra, nem ismer fel és ilyenkor jön elő a Touch ID hiánya, hisz ott csak rátetted az ujjad és máris feloldott, itt viszont a készülék fölé kell hajolnod, ha azt szeretnéd, hogy feloldjon. Nem véletlenül akarták először 2018-ban kiadni az iPhone X-et, van még hova fejlődnie. Az rendben van, hogy kijelző alá nem tudták megoldani, ha pedig a hátlapon van, az asztalról ugyanúgy fel kellene emelni, de akkor is van egy ilyen hiányérzet bennem.
Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.