A hagyományos autókhoz hasonlóan az elektromos hajtású modellek sem úszhatják meg a törésteszteket. Az EuroNCAP évről-évre szigorítja azokat az előírásokat és paramétereket, amelyek alapján osztályozzák a résztvevő járműveket. Idén ismét módosítottak a metóduson és ki is bővítették a vezetéstámogató rendszerek vizsgálatát. Az egyik legelső autó, amit már ezek alapják teszteltek, épp az új Nissan Leaf volt. Nos, a világ legnépszerűbb elektromos autója igazán könnyedén vette az akadályokat.

Az új Leaf azonnal 5 csillagos eredménnyel nyitott és a benne ülők igen jó védettséget élveznek, legyen szó szemből vagy oldalról történő ütközésről. A videón is látható, hogy az utascella gyakorlatilag sértetlen marad, a légzsákok megfelelően működtek és nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek sincsenek veszélyben. Ezen felül remekül vizsgáztak a vezetéstámogató rendszerek, ahol idéntől már azt is megkövetelik, hogy az autó nem csak a gyalogosokat, hanem a kerékpárosokat (motorosokat) is felismerje és elkerülje a velük való ütközést. Ezeket az akadályokat a Leaf hibátlanul teljesítette, a rendszer minden esetben időben megállította az autót. Az eredmények tekintetében az új Nissan Leaf nem csupán az elektromos, hanem a hagyományos meghajtású autók között is a legbiztonságosabbak közé sorolható.

Hirdetés
FORRÁSEuroNCAP
Több mint egy évtizede foglalkozom telekommunikációval, számos területén dolgoztam már, de bármerre is vitt az utam, az újságírástól nem tudtam és nem is akarok szabadulni.