A hagyományos autókhoz hasonlóan az elektromos hajtású modellek sem úszhatják meg a törésteszteket. Az EuroNCAP évről-évre szigorítja azokat az előírásokat és paramétereket, amelyek alapján osztályozzák a résztvevő járműveket. Idén ismét módosítottak a metóduson és ki is bővítették a vezetéstámogató rendszerek vizsgálatát. Az egyik legelső autó, amit már ezek alapják teszteltek, épp az új Nissan Leaf volt. Nos, a világ legnépszerűbb elektromos autója igazán könnyedén vette az akadályokat.

Az új Leaf azonnal 5 csillagos eredménnyel nyitott és a benne ülők igen jó védettséget élveznek, legyen szó szemből vagy oldalról történő ütközésről. A videón is látható, hogy az utascella gyakorlatilag sértetlen marad, a légzsákok megfelelően működtek és nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek sincsenek veszélyben. Ezen felül remekül vizsgáztak a vezetéstámogató rendszerek, ahol idéntől már azt is megkövetelik, hogy az autó nem csak a gyalogosokat, hanem a kerékpárosokat (motorosokat) is felismerje és elkerülje a velük való ütközést. Ezeket az akadályokat a Leaf hibátlanul teljesítette, a rendszer minden esetben időben megállította az autót. Az eredmények tekintetében az új Nissan Leaf nem csupán az elektromos, hanem a hagyományos meghajtású autók között is a legbiztonságosabbak közé sorolható.

Hirdetés
FORRÁSEuroNCAP
Rusi
Több mint egy évtizede foglalkozom telekommunikációval, számos területén dolgoztam már, de bármerre is vitt az utam, az újságírástól nem tudtam és nem is akarok szabadulni.