A berlini IFA kiállításon rántotta le leplet legújabb processzoráról a Samsung, az Exynos 980-ról. A mobil chip érdekessége, hogy már a CPU-ba integrált 5G chipet kapott. A korábbi 5G képes Samsung eszközök még egy külön modemet használtak az újgenerációs hálózatra való kapcsolódáshoz.

Az Exynos 980 ezen tulajdonsága azért is különösen fontos, mert ezzel nyomást helyez a dél-koreai cég a Qualcommra az 5G modemek mobil CPU-kba történő integrálását illetően. A Samsung az IFA prezentációjuk és új termékeik alapján egy 5G-s jövőt képzel el, így valószínűleg alapfelszereltségnek tekinti majd az érkező mobiljaiban is ezt a funkciót.

Nyolc nanométeren készül az új Exynos processzor, amely támogat minden hálózatot a 2G és 5G között. A gyártó ígérete szerint gigabites LTE és 2,55 gigabit / másodperces 5G sebesség lesz elérhető vele 6GHz-en. Arról, hogy az mmWave hálózatokat fogja-e kezelni, egyelőre nincs hír. Az amerikai Verzion szolgáltató 5G-s hálózata használ például mmWace technológiát, ám ott a Samsung készülékek amúgy sem a házon belüli, hanem a Qualcomm chipjeivel kerülnek forgalomba.

A nyolcmagos Exynos 980 gyorsaságban is fejlődött, a Samsung ígérete szerint 2,7-szeres a sebességnövekedés. A táblagépek és telefonok mesterséges intelligenciát (AI) használó feladataihoz a processzorban külön neurális egység (NPU) is található. De ami talán a legérdekesebb, hogy az Exynos 980 támogatja már a 108 megapixeles kameramodulokat, ami megerősíti azokat a pletykákat, hogy a Samsung egy ilyen felbontású főegységgel készül az S11-be.

Várhatóan jövő tavasszal mutatkozik be az első Exynos 980-nal szerelt Samsung készülék. Ezekben pedig valószínűleg alapfunkció lesz az 5G, így nem lesz akkora bonyolódás a termékpalettában, mint az idei csúcskészülékek 5G variánsaival.

Hirdetés
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.