A Sony abszolút kimaxolta a cukiságfaktort, a berlini IFA kiállításra is elhozták az év eleji CES-en bemutatott új Aibo robotkutyát, ami már sokkal fejlettebb mint az előző modellek.

Az Aibo a Sony ikonikus almárkája és már évek óta robotkutyák fejlesztésével foglalkoznak. Az első Aibo, az ERS-110 még 1999-ben jelent meg, azóta pedig további 5 generáció látott napvilágot, most járunk ERS-1000-nél, ami egyrészről nagyon aranyos, másrészről okosabb is.
Aibo ERS-110
Az új Aibo robot életszerűbb mozgásáért 22 szerkezet, reagál érintésre és hangutasításokra is. Van két kamerája, egy az orránál, illetve a farkánál, előbbivel lát és ismeri fel az embert, utóbbi pedig a tájolást segíti.
Ezenkívül három érintésérzékeny felület van rajta, egy az állán, egy a fején és egy a hátán, ezeket megérintve úgy reagál, mintha tényleg simogatnánk, a két szeme pedig egy-egy OLED kijelző.
Megtalálta a csontot 🙂
A kutyusnak van egy Aibone névre hallgató csontja is, amiért – ha parancsba adjuk – el is megy, bekapja a szájába és elhozza nekünk. Futni nem tud, de viszonylag gyors mozgásra képes. Mint egy jól idomított kutya, pitizik, elfekszik, illetve ami érdekesség, hogy összesen 10 trükköt lehet neki tanítani bizonyos kulcsszavak kimondásával, ha egy 11-et szeretnénk megtanítani, akkor az elsőként betáplált trükköt elfelejti.
Morzsi! Hát mit csináltál?!
Az új Aibo robot felismeri a zenét, táncol is rá, ha több robot van egy helyen, felismerik egymást és játszanak is egymással. Egy feltöltéssel 2 órát bír, ha pedig lemerülőben van, akkor elsétál a Roomba névre hallgató töltőállomáshoz, ahol nagyjából 3 órát tölt el, ha ‘teljesen jól akar lakni’.
Olyan cuki…
A Sony új robotkutyája kis mérete és átgondolt kialakítása miatt nagyon cuki, ám megvan az ára is. Az új Aibóért 200.000 japán yent kérnek el, ami nagyjából félmillió forintot jelent, először Japánban, majd az USA-ban fogják árulni. Vélhetően hozzánk nem jön, hisz nem a magyar a célközönség, illetve nem is olcsó, bár tény, hogy kakit nem kell utána felszedni.
Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.