Hirdetés

Huawei, Hikvision, ZTE és Dahua eszközök forgalmazását tiltotta meg az Egyesült Államok.

Nemzetbiztonsági kockázat miatt megtiltották a Huawei, Hikvision, ZTE és Dahua eszközök forgalmazását az Egyesült Államokban.

Huawei, Hikvision, ZTE és Dahua eszközöket tiltott be az USAAz Egyesült Államok kormánya a Szövetségi Kommunikációs Bizottságon (FCC) keresztül megtiltotta a Huawei, a ZTE, a Hytera, a Hikvision és a Dahua kínai távközlési és kamerás megfigyelő berendezések értékesítését az elfogadhatatlan nemzetbiztonsági kockázatok miatt.

„A Szövetségi Kommunikációs Bizottság új szabályokat fogadott el, amelyek megtiltják a nemzetbiztonságra nézve elfogadhatatlan kockázatot jelentő kommunikációs berendezések behozatalát vagy értékesítését az Egyesült Államokban” – áll az FCC sajtóközleményében.

„Ezek az új szabályok fontos részét képezik az amerikai népnek a telekommunikációt érintő nemzetbiztonsági fenyegetésekkel szembeni védelmére irányuló folyamatban lévő tevékenységeinknek” – nyilatkozta J. Rosenworcel elnök.

Az amerikai tilalom nem csak az anyavállalatokra, hanem azok leányvállalataira és partnereikre is vonatkozik.

„Az új szabályok tiltják a berendezések engedélyeztetését az FCC tanúsítási folyamatán keresztül, és egyértelművé teszik, hogy az ilyen berendezések nem engedélyezhetők, illetve nem importálhatók vagy forgalmazhatók olyan szabályok szerint, amelyek lehetővé teszik a felszerelés engedélyeztetése alóli mentességet.” – FCC

Az Egyesült Államok korábban azzal vádolta a távközlési hardvergyártót, a Huawei-t, hogy szellemi tulajdont, kutatási és fejlesztési adatokat lop el, és olyan backdoorokat telepített termékeikbe, amelyek lehetővé tennék a pekingi kormány számára, hogy kémkedjenek.

A Huawei (különösen az 5G) és a ZTE távközlési technológiáját az elmúlt években több országban betiltották, köztük Ausztráliában, Új-Zélandon, Indiában, Japánban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Romániában és az Egyesült Királyságban.

Az Európai Unió egyes tagjai is aggodalmukat fejezték ki a Huawei és a ZTE által biztosított technológiából eredő biztonsági fenyegetésekkel kapcsolatban, és kizárták a két vállalatot a különböző pályázat alapú projektekből.

A Huawei-t ​​azonban nem tiltották be Európa-szerte, mivel egyes országok távközlési szolgáltatói továbbra is a vállalatra bízzák alapvető alkatrészeik előállítását, de több tagállam is elfogadott jogszabályt a kínai távközlési berendezésekből származó kockázatok korlátozására.

A térfigyelő kamerákat gyártó Dahua 2019 októberében felkerült az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának „Entity List” listájára, de berendezések fogyasztóknak és amerikai magáncégeknek való értékesítését nem tiltották meg.

A Hikvision a China Daily számára kiadott közleménye szerint az FCC döntése nincs hatással az Egyesült Államok nemzetbiztonságára, de hatással lesz a kisvállalkozásokra, a helyi hatóságokra, az iskolákra és a magánszemélyekre, mivel magasabb költségekkel kell számolniuk egy ugyanolyan technológiáért.

Hirdetés
FORRÁSBleepingcomputer
A Tech2-n főként mobilokról olvashattok tőlem, de közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is informálódhattok.