A Huawei mobilos részlegétől az Egyesült Államok embargója nyomán a Google megvonta az Android használatának jogát. Erre a kínai gyártó bejelentette, hogy saját operációs rendszert fog használni, melyet már évek óta fejleszt.

A Global Times szerint a cég már idén augusztusban vagy szeptemberben le fogja rántani a leplet a saját operációs rendszeréről. Az augusztusi időpont az IFA kiállítás miatt valószínűbb, mint a szeptemberi. Kína második legnagyobb napilapja névtelen, de a Huaweihez közel álló forrásokra hivatkozik.

Két verzióval készülhet a Huawei

Információik szerint a kínai cég két verzióval készül. Akárcsak eddig, a Kínába szánt mobilok kicsit más rendszert fognak kapni, mint a Kínán kívül értékesíteni kívánt készülékek. A lap értesülései szerint a Kínában használt operációs rendszert a Huawei HongMeng OS-nek nevezi majd. A nemzetközi piacra szánt verziót pedig OakOS-nek vagy ArkOS-nek fogják hívni.

A Financial Times korábban arról írt, hogy a Google nem járhat jól Donald Trump rendeletével, ráadásul a kínaiak saját operációs rendszerét biztonsági kockázatnak is tartják.
Bár az Egyesült Államokban nem értékesítenek Huawei telefonokat és több amerikai cég is felfüggesztette együttműködését a kínai céggel, a nemzetközi piacon eladott Huawei mobilokból az OakOS vagy ArkOS bevezetése esetén a Google semmit nem fog már profitálni. Ez a félelem pedig nem alaptalan. A Huawei ugyanis – mint megírtuk – azt nyilatkozta, teljes kapacitással folytatja a telefonjai gyártását, a közvéleménykutatások pedig azt mutatják, hogy összességében minimálisan csökkent a mobiljaik iránti kereslet a botrány kitörése óta.

Hirdetés
FORRÁSGlobal Times
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.