A Huawei ma (2016. május 25.) pert indított a Samsung ellen az USA-ban és Kínában.

A Kínai gyártó kártérítést követel a dél-koreai vállalattól, mert megsértette a szellemi tulajdonát. Konkrétabban számos kommunikációs technológiákat és szoftver szabadalmakat, melyeket a Samsung telefonjai már alkalmaznak. Huawei azzal indokolja a lépést, hogy minden szabályt betartott, ennek ellenére a Samsung mégis az ő technológiájukat alkalmazza. „A Huawei hisz abban, hogy az iparági szereplőknek együtt kellene dolgozniuk, hogy nyitott, közös innováció segítségével előremozdítsák az ágazatot. Amellett, hogy tiszteletben tartjuk mások szabadalmait, meg is védjük a sajátjainkat. Számtalan szabadalom keresztengedélyezési megállapodással találkoztunk már ebben az iparágban, amelyek lehetővé tették a technológiák törvényes használatát, hiszen ez az alapja az okostelefon ipar egészséges fejlődésének. Ezzel a hitünkkel az évek során aktívan tárgyaltunk más iparági szabadalomtulajdonosokkal ilyen keresztengedélyezésekkel kapcsolatban. Ez idáig versenytársaink tucatjaival írtunk alá ilyen jellegű megállapodásokat.” fogalmazott Ding Jianxing, a Huawei Szellemi Tulajdonjogi osztályának elnöke. „Reméljük, hogy a Samsung tiszteletben tartja a Huawei kutatás-fejlesztési befektetéseit és szabadalmait, és felhagy ezek megsértésével, helyette pedig megszerzi a szükséges engedélyt, és a jövőben a Huawei-el együtt dolgozik majd azon, hogy előbbre vigye az iparágat.” ezekből a mondatokból az következik, hogy a Huawei nem szeretne harcban állni a Samsunggal, de megvédi azt, ami az övé. Továbbá az is megemlítik, hogy rengeteg pénz ölnek a vezeték nélküli technológiák fejlesztésébe (körülbelül évente 1,38 milliárd dollár), melyeket most lehet elvettek tőlük, védettségük ellenére.

A Huawei minden évben annyi szabadalmat nyújt be, hogy második éve vezeti a legtöbb nemzetközi szabadalmat benyújtott vállalatok listáját. Ebben az évben már 3989 szabadalmat nyújtottak be, ez 456-al több mint 2014-ben. 2015 december 31-ére perig összesen 50 377 szabadalmat védettek le, szerte a világon. Ezek az LTE-hez, operációs rendszerekhez és felhasználói felületekhez kapcsolódó szabadalmak, amelyek mind rendkívül fontosak az okostelefonok szempontjából. Kíváncsian várjuk a további fejleményeket.

Hirdetés
Fiatal informatikus vagyok, aki nagyon szereti az elektronikát. 2011-ben kezdtem el foglalkozni a mobiltelefonokkal és azóta is töretlen lelkesedéssel figyelem az újdonságokat.