A Huawei közzétette július 26-án az idei első féléves eredményeit. Az adatok magukért beszélnek, hiszen az okostelefonok piacán a bevétel 41%-kal, 77,4 milliárd kínai jünra növekedett a 2015 első féléves adatokhoz képest, ami hihetetlen nagy teljesítmény ezen a szinten. Az okostelefonok kiszállítások túlszárnyalták a 60.560.000 darabot, ez 25%-os előrelépést jelent a fent említett előző időszakhoz képest. Maga a globális piacág csak 3,1%-kal nőtt az ISC szerint, és a Huawei ettől a kis adattól függetlenül tudta meglépni ezt, ezzel messze maga mögé utasította az iparág többi résztvevőjét, és a teljes piac 11,4%-át a Huawei birtokolja a GfK Piackutató Intézet szerint.

A vállalat nagy valószínűséggel folytatni fogja a terjeszkedést, növekedést, hiszen az okostelefonok, hordozható eszközök, okos otthon és felhő szolgáltatások piacán is jelen vannak, és így mi, felhasználók olyan teljes körű élményt és digitális megvalósítást kap, ami kényelmesebbé teszi életünket.

Richard Yu, a Huawei fogyasztói üzletágának elnöke a következőket mondta:

„Különösen gyors növekedést tapasztaltunk az olyan hagyományos fogyasztói piacokon, mint Európa, illetve a feltörekvő piacokon is, beleértve Észak-Afrikát, Közép-Ázsiát és Latin Amerikát. Ráadásul a kiemelkedő sikereket olyan piacon könyvelhetünk el, mint az okostelefonoké, ahol rendkívül nagy a verseny. Ez is tanúsítja a Huawei hosszú távú elkötelezettségét az innováció, a fogyasztói trendek, valamint a hazai és a nemzetközi piacokra való összpontosítás iránt. A jövőben tovább folytatjuk együttműködésünket iparági partnereinkkel annak érdekében, hogy kiváló minőségű szolgáltatást nyújtsunk, és olyan innovatív új termékeket fejlesszünk, amelyek egyesítik magukban a technológiát, a minőséget és a stílust”.

Európába több meghatározó országában is sikerült teljes mértékben betörni a 600 eurós csúcskategóriás készülékekkel, Spanyolországban 9,6%-os piaci részesedéssel vagy éppen ha az Egyesült Királyságot és Franciaországot nézzük, ott a Huawei zászlóshajója a P9 teljes mértékben tarolt. Európa északi és keleti részén szintén ugrásszerű növekedés figyelhető meg, Lengyelországban és Finnországban a 2015. januári eredmény 1,8% és 1,4%-ról 2016 májusára már 22,3%-ra, valamint 22,1%-ra emelkedett,  Magyarországon is több mint 10% a részesedés.

Huawei P9
Huawei P9

A fejlődő országok piacain, mint például Egyiptomban magával a márkaismertségével is gondok voltak, hiszen 2014-es adatok szerint mindössze 11% tudta mi az a Huawei egyáltalán, 2016-os adatok szerint ez ma már 93%. Argentínában, Chilében és Törökországban 200%-ot nőtt az okostelefon eladások száma.

Az anyaországban a Huawei magasan piacvezető a maga 18%-os részesedésével, illetve a 4-5 ezer kínai yüan (~170.000 F feletti) értékű piacon pedig 36,7%-os.

Az innováció fókuszában a prémium kategóriás termékek

A Huawei nagyon nagy összegeket fordít a kutatásra és fejlesztésre, hogy tényleg egy innovatív cég legyen, ez a pénzmennyiség megközelíti a 37 milliárd amerikai dollárt az elmúlt 10 évben és éves szinten a teljes bevétel 10%-át fektetik ebbe a területbe. A világon temérdek mennyiségű laborjuk és központjuk van és több mint 170.000 fős munkaerejéből 45% dolgozik a K+F területen.

Ennek eredményeképpen a Huawei zászlóskészülékeit a P9, P9 Plus, Mate 8, Honor 8 okostelefonokat, illetve a MateBook-ot a piac nagy várakozással, elvárassál és jó hiszemben fogadta. Nemzetközi szinten 4,5 millió darab P9 ésP9 Plus kelt el és ez a szám 130%-kal nagyobb, mint az elődnél (Huawei P8) ugyanezen időszakban eladott készülékek száma.

huawei-matebook
Huawei MateBook

A még jobb piaci eredmények eléréséhez a Huawei megduplázta kiskereskedelmi pontjainak a számát, így több mint 35.000 kiskereskedőhöz juttatta el a készülékeit, ami 116%-os növekedést eredményezett a tavalyi mutatókhoz képest. A GfK szerint a Huawei termékek világszerte 150.000 üzletben érhetőek el.

Az innováció mellett a marketing üzletágba is nagy erőforrásokat fektetett a cég. Sport, életmód, és divat. Sokan láthattuk reklámokban Lionel Messit, Scarlet Johannsont illetve Henry Cavillt, amint Huawei termékeket promótálnak, ők a Huawei márka szóvivői, nagykövetei. Ezzel a húzással még inkább növelték az „ismeretség-bázist” és a felhasználói bázist egyaránt. Más cégeket is bevont a Huawei, mint a P9, P9 Plus kamerájához a Leica lencsegyártót vagy éppen a Harman Kardont a hangélményért, a Swarovskit a Huawei Watch női verziójához és még sorolhatnám.

Scarlett Johansson és Henry Cavill
Scarlett Johansson és Henry Cavill

2016-ban ismételten helyet kapott a BrendZ Top100-as listáján, még pedig a tavalyi 70. pozícióról most az 50. helyre került!

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.