Bevezető

A Honor és a Huawei kapcsolata kezd letisztázódni. Korábban egyértelmű volt, hogy előbbi egy leányvállalat, egy kvázi fiataloknak szánt brand, ám manapság már inkább teljesen különálló márkává kezd avanzsálni, persze a célközönség továbbra is megmaradt. A Honor 9 a cég jelenlegi csúcsmodellje, ami rendkívül szép külseje mellett elég komoly hardvert, igazán kellemes árazás kapott.

Hasonló volt az indíték tesztalanyunk, a Honor 9 Lite megalkotásakor is, ami bátyja formatervét örökölte és a középkategóriából kíván kiemelkedni hasonlóan hasznos képességekkel. Ilyen többek között a megnyerő dizájn, a négy kamera, valamint a friss és személyre szabható operációs rendszer, de szerencsére a végösszeg láttán is megmarad az mosoly az emberek arcán.

Külső

A Honor 9 Lite habár nem apró, azért a 151 x 71,9 x 7,6 milliméteres dimenziók nem kirívóak a mai tepsitelefonok világában. Mivel 149 gramm, nyilván számíthatunk arra, hogy nem plasztikból készült a telefon: üveg és alumínium a két fő alkotóelem, meglehetősen korrekt összeszerelési minőséggel, nincs recsegés, nincs ropogás, sőt, még összeillesztési hibák sem. Sajnos vízállóság sincs, pedig ezzel még mindig nagyot lehetne ütni ebben a szegmensben.

Az előlap tökéletesen követi a mostanság jól bevált trendeket: az 5,65”-es kijelző 18:9-es képaránnyal bír, tehát eléggé nyújtott, ám ez segíti az egykezes használatot, de ha valakinek még mindig bajos lenne nyomkodni a mobilt, akkor szoftveresen még kisebbre szabhatja a képernyőn megjelenített tartalmat. Az 1080 x 2160 pixeles felbontás mindenhez elég, az IPS panel jó fényerővel, hibátlan betekintési szögekkel rendelkezik.

Hardver

A Honor 9 Lite szeme fénye a 16 nanométeres csíkszélességű HiSilicon Kirin 659 chip. A processzor nyolcmagos, ezt egészíti ki a Mali-T830 MP2 grafikus gyorsító. Többféle változatban dobták anno piacra a készüléket, nálunk a 3 GB RAM-mal és a 32 GB-os adattárolóval szerelt modell járt. Mivel a rendszer legalább 10 GB-ot lecsíp sajnos a tárhelyből, mindenképpen jól jön a microSD bővíthetőség, bár ilyenkor a két nanoSIM-et fogadó tálca egyik SIM foglalatát bizony le kell cserélni. A rendszersebesség többnyire szuper, de vannak még megakadások, amiket valószínűleg egy szoftverfrissítés helyretesz majd.

Szoftver

A Honor 9 Lite egyik ütőkártyája a szinte tejes mértékben személyre szabható EMUI 8.0-s felület, amit ráadásul az egyik legfrissebb Android verzióra, a 8.0 Oreóra telepítették. Rengeteg finomhangolást végezhetünk a telefonon: változtatható az alsó vezérlőgombok sorrendje, a felül lévő ikonok, a gyorsbeállítások sorrendje, az értesítések kijelzése.

A telefonkezelőben a felesleges fájloktól szabadulhatunk meg, plusz biztosíthatjuk a rendszer vírusvédelmét, az Egészségbe lépve pedig nyomon követhetjük testtömegünk alakulását, sportolási tevékenységeinket, vagy éppen azt, hogy hány lépést tettünk meg egy nap alatt. A biztonsági funkciók közül kiemelkedik az ujjlenyomat-olvasó, ami a márkához híven nagyon pontosan és elég gyorsan működik.

Túl sok extra program nincs a telefon fedélzetén, nyilván a gyári androidos programok mindegyike megtalálható rajta, ezen kívül pedig jó dolog, hogy van FM-rádió, fájlkezelő is, ha valaki többre vágyik, akkor rendelkezésére áll a Play Áruház több milliós tartalommal.

Kamera

Elöl és hátul is 13 + 2 megapixeles kamerákkal nézhetünk farkasszemet, mindkettő páros esetén a bokeh effektust, tehát a portré felvételek készítését segíti a másodlagos szenzor. A Honor 9 Lite feneként található elsődleges modul PD-autofókuszos, szerelktek mellé dupla ledes villanót. Videókat Full HD felbontásban lehet rögzíteni, méghozzá 30 fps sebességgel.

Elég sok módot találunk a szoftverben, ezeket balra legyintéssel érhetjük el. A fotózáson és videózáson kívül van még panoráma, HDR, lassítás, vagy éppen kézi, tehát manuális, ahol módosíthatjuk a fehéregyensúlyt, a záridőt, vagy éppen expozíció korrekciót. Nem meglepő módon adott a GPS-helycímkézés, az időzítés is. A rekeszértéket váltogathatjuk, ezzel a hátteret szinte teljes egészében elhomályosíthatjuk.

A mobil kamerája hozza a árkategória szintjét, nappal nyugodtan lehet kattintgatni, még HDR nélkül is megfelelő a dinamikatartomány, a részletek élesek, a szélek sem mosódnak el. A vaku elég nagyot tud villanni, így sötétben nem okoz csalódást a fényképező, kivéve, ha semmi segítség nincs, mert akkor már jobban zajosodnak a felvételek, plusz nagyon stabil kezek kellenek, különben bemozdulnak a képek.

A hangszóró úgy szól, mint a legtöbb telefon esetén: arra jó, amire kell, tehát hangos, de azért erről diszkózni nem érdemes.

Adatkommunikáció, akkumulátor

A Honor 9 Lite talán annyiból nyújt többet a vetélytársaknál, hogy NFC is van benne. Nyilván a többi dolog ma már elvárt minimum: B20-as LTE, dual SIM, WiFi, Bluetooth 4.2, valamint A-GPS (GLONASS). A navigálással jó barátságot ápol az eszköz, tíz-húsz másodperc alatt már 10 méter alatti pontosságot is elérhetünk.

A telep 3000 mAh-s, ez korábban még nagynak számított, ma viszont közepes, ennek megfelelően pedig az üzemidő sem kiemelkedő, normál használat esetén elalvás előtt érdemes lesz töltőre csatlakoztatni a telefont. Van ugyan energiatakarékos mód, de még ezzel sem lehet másfél napnál sokkal hosszabb működési időt elérni.

Összegzés

A Honor 9 Lite 70-75 ezer forintért kapható meg hivatalosan, ennyiért pedig igencsak jó vételnek számít. Hogy miért? Egyrészt a nagyon szép külső, ami pont egy fiataloknak szóló telefon esetén prioritás, de szerencsére hardveres téren sem okoz csalódást a mobil. Mivel a fotózás is menő, így a kamerára is ügyelnie kellett a vállalatnak, nem is csúsztak el ezen a ponton sem. A szoftver egy rövidebb kiismerés után már könnyedén használható, reméljük az apróbb megakadásokat azért gyorsan kiküszöbölik majd. Igazán nagy hibája viszont nincs a telefonnak, így méltán eshet neki legnagyobb konkurensének, a Xiaomi Mi A1-nek, ami ugyan több RAM-ot és tárhelyet kínál, de kamerában és dizájnban gyengébbnek mondható.

Hirdetés
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók. Aki követné, hogy merre járok: www.instagram.com/tamzsolt