A Microsoft bejelentette, hogy házon belül fejlesztett személyi asszisztense, mely a Cortana névre hallgat már nem exkluzív Windows fícsőr lesz, hanem az iOS és Android felhasználók is megkapják. Joe Belfiore ezt egy videóban is promózta. A Cortana egy “companion” alkalmazásban érkezik és az Apple Siri-t és a Google Now-t veszi célpontba, melyek ugye az iOS és az Android részét képezik.

Úgy néz ki, hogy a Cortana ugyanazzal a funkcionalitással fog rendelkezni iOS-en és Android-on is, mint amit eddig csak a Windows Phone felhasználók élvezhettek. Természetesen lesznek korlátai, hiszen ez egy különálló alkalmazás lesz, mely letölthető lesz az áruházakból, nem az operációs rendszer része.

windows-10-cortana-v2

Ahogy arra számítani lehet, az iOS-re és Android-ra érkező Cortana-tól megkérdezhetünk bármit, amit csak szeretnénk, továbbá támogatni fogja a helyalapú emlékeztetőket. Ha készüléked a zsebedben van, Cortana felébreszti a telefont és jelez az emlékeztetővel kapcsolatban, valamint külön interakciói lesznek a Microsoft saját alkalmazásaival is (OneNote, OneDrive, stb…)

A megjelenési dátum (App Store és Play Áruház) egyenlőre tisztázatlan, de feltehetően a Windows 10 hivatalos megjelenésével egyszerre fog megjelenni a Cortana az áruházakban.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.