Hirdetés

Alig telt el egy hónap az Apple iPad bemutatója óta, máris itt a WWDC, az Apple éves fejlesztői konferenciája, megismerhettük, hogy milyen újdonságokkal érkezik majd ősszel az iOS 18 a kompatibilis készülékekre.

Az iOS 18 újdonságait nagyon gyorsan lezavarták, az esemény végére hagyták a nagy durranást, ami minden rendszerbe integrálva lesz: Apple Intelligence.

Még nagyobb szabadság

Testreszabhatóságban az Apple nem volt túl erős, azonban az utóbbi iOS iterációkkal egyre nagyobb szabadságot adtak a felhasználóknak. iOS 18 alatt a főképernyő ikonjai szabadon rendezhetők (ezt már pletykálták korábban is), a hátterük igazodik, ha bekapcsoljuk a sötét módot, illetve az ikonok színét bármire be lehet állítani, ami ugyebár Androidon egy ideje már elérhető.

iOS 18 testreszabható ikonok
iOS 18 testreszabható ikonok

Ezenfelül a vezérlőközpontot is testre lehet szabni, méretezhetők a gyorsgombok, így amit mondjuk sűrűbben használsz, gyorsabban el tudod érni.

iOS 18 testreszabható vezérlőközpont
iOS 18 testreszabható vezérlőközpont

Szintén a szélesebb körű testreszabhatóság jegyében a zárolt képernyőn lévő két ikon is variálható, ami ugye eddig fixen a zseblámpa és a kamera volt.

Új lehetőségek az Üzenetekben

A következő szekcióban az Üzenetek appról beszéltek. Átdolgozták az iMessage reakciókat, az alap reakcióikonokat kiszínezték, illetve iOS 18 alatt bármilyen emojival lehet majd reagálni az üzenetekre.

iOS 18 Üzenetek

Ha szeretnéd kicsit érdekesebbé tenni a beszélgetést, bizonyos szavakhoz hozzáadhatsz animációkat, pl. ha beírod, hogy „a tegnapi edzéstől remeg a lábam”, akkor  a remegésre hozzáadhatsz ennek megfelelő effektet.

iOS 18 reakciók
iOS 18 reakciók

Zárolható, rejthető appok

Mondanom sem kell, de azért leírom: Androidban elég rég óta létezik, viszont az iOS 18 újdonságai közé tartozik az alkalmazások zárolásának és elrejtésének lehetősége. Ha átadod valakinek a telefonod vagy esetleg ellopják, feloldják, a korábban külön zárolt appokhoz (pl. banki, pénzügyi alkalmazások) nem férnek hozzá, illetve el is tudod őket rejteni.

Újradolgozott Mail és Fotók app

A gyári alkalmazások közül a levelező és a Fotók kapta a legnagyobb frissítést. A Mail mostantól magától kategorizálja a leveleket, belépve az alkalmazásba az „Elsődleges” fül fogad, de a fenti ikonokra bökve átválthatsz a vásárlásokkal kapcsolatos, a közösségi és promóciós fülre is.

iOS 18 Mail app

A Fotók app új egységesített felületet kapott. Két részre osztották, van a már megszokott rácsos felület, alatta pedig a rendszer által létrehozott kategóriák, mint a „nap fotói”, „utazások”, „emberek és állatok”, „csoportok”, stb. Ha oldalra legyintesz a rácsos felületen, átjutsz a kedvencekhez. Az új Fotók appban való navigáció sokkal inkább gesztus alapú lett és nem gombokra kell böködni.

iOS 18 Fotók app
iOS 18 Fotók app

Apple Intelligence

Az Apple már évek óta dolgozik különböző gépi tanulásos algoritmusokkal, azonban ezt új szintre emelték és összefogták egy sokkal nagyobb csomagba.

Ez az Apple Intelligence, ami a cég saját megoldásait is használja, de a ChatGPT-t is integrálták a rendszerbe. Minden olyan dolgot tud, amit más nagy nyelvi modellt használó AI asszisztenseknél láttunk, pl. újra tudja írni stílusnak megfelelően a leveleinket, üzeneteinket, Siri még jobban megérti  a kontextust, generálhatsz különböző képeket, emojikat (Genmoji), jegyzetekbe illeszthetünk képeket, amiket a kontextus alapján generál, fotókról kitörölhetjük az oda nem illő tárgyakat, embereket, stb.

Apple Intelligence
Apple Intelligence

Nagyon-nagyon sokat beszéltek az Apple Intelligence-ről, így erről mi is külön cikkel és a későbbiekben külön videóval is készülünk. Ami biztos, hogy leghamarabb nyáron lehet kipróbálni és elsőkörben angolul.

Támogatott eszközök

Az Apple meglepő módon nem hagyott el egyetlen modellt sem, az iOS 18-at iPhone SE 2-től és iPhone Xr-től kezdve minden készülék megkapja, tehát az összes olyan eszköz, ami iOS 17-tel is kompatibilis.

iOS 18 kompatibilitas
iOS 18 kompatibilitas
Hirdetés
Tech2 Laci
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.