Hirdetés

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet idén októberben egy csapatversenyt szervez Hungarian Cyber Security Challange néven, amire minden 16. életévét betöltött magyar állampolgár jelentkezhet. Ez a második ilyen jellegű verseny, az elsőt tavasszal rendezték meg, a verseny célja pedig, hogy az informatikában jártas és versenyhelyzetet kedvelő személyek megmérettethessék magukat, hogy gyakorolhassák a képességeiket, ha pedig jól szerepelsz, akkor új ajtók is kinyílhatnak előtted.

Saját videó a versenyről

Modern világunkban rendkívül fontos az információbiztonság és az adatvédelem, a különböző rendszerek biztonságában pedig fontos szerepet játszanak az etikus hekkerek, akik próbálnak bejutni adott rendszerekbe ellenőrzött körülmények között és vizsgálják a sebezhetőségeket.

A főiskolán én is tanultam informatika biztonságról és programozást C++, C# és Java nyelveken, de végül nem ebbe az irányba mentem tovább a diploma után, a kütyük jobban érdekeltek, viszont ezeknél is rendkívül fontos, hogy az adatainkat biztonságosan tároljuk és azokhoz mások ne férhessenek hozzá. Ez persze rajtunk, felhasználókon és pl. az operációs rendszer vagy az app fejlesztőjén is múlik. Ha jártas vagy az informatika és a programozás terén, akkor ez a verseny neked való.

Hogy kell elképzelni a HCSC’19-et?

A Hungarian Cyber Security Challenge egy kétfordulós verseny, áll egy elődöntőből és egy döntőből, maximum 3 fős csapatokkal lehet jelentkezni, ha viszont te mégis egyedül vagy, akkor a szervezők segítenek neked csapatot toborozni. A verseny elődöntőjét otthon, a saját eszközödön tudod végig csinálni, erre október 17 és 20 között van lehetőség, a technikai feladatokat az Avatao.com fejleszti, alkotja meg.

A versenyben úgynevezett capture the flag („ctf”) típusú feladatokat kell teljesíteni, itt a flag, vagyis a zászló egy azonosító vagy karaktersorozat, amit a versenyzőnek ki kell derítenie és be kell küldenie a helyes értéket. A feladatok különböző témákat érinthetnek, úgymint offenzív security, ide tartozik a sérülékenység-kihasználás, vannak defenzív security témájú feladatok, pl. hálózati forgalomelemzés, illetve biztonságos programozás C/C++ és Python nyelven.

Az elődöntő első 10 helyezettje jut tovább a döntőbe, ami október 29-én kerül megrendezésre a Dürer Rendezvényközpontban. A döntőbe jutott csapatok oklevelet és tárgynyereményt is kapnak és akik a döntőben a TOP 3-ban végeznek, ők részvételi lehetőséget kapnak különböző nemzetközi és hazai szakmai konferenciákon Washingtonban, Berlinben vagy Budapesten.

A versenyre október 17-én éjfélig lehet beadni a regisztrációt, illetve az NKI létrehozott egy külön oldalt, ahol megtaláltok minden részletet a versennyel kapcsolatban, mik a követelmények, a szabályzat, mik lehetnek a feladatok és milyen szakmai konferenciákra juthatsz el ezáltal. Ha érdeklődsz a téma iránt, akkor én azt mondom, hogy próbáld ki magad, ugyanis ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy felmérhesd a szakmai tudásod, főleg ha ebben az irányban gondolkodsz a jövőt illetően.

Kedvcsináló videó Aranyosi Péterrel

A cikk a Nemzeti Kibervédelmi Intézet megbízásából készült.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.