Hirdetés

A kétlépcsős hitelesítőkódok mostantól Windowson is működnek, és elérhetőek a jelszavakhoz fűzött jegyzetek is. Ezek érkeztek a Windowsos iCloud alkalmazásba.

A tavalyi WWDC és az iOS 15 nagy figyelmet fordított a biztonságra is: új, hasznos funkciók érkeztek, melyek mostantól a Windowsos alkalmazásban is elérhetőek. Az iCloud jelszavakat eddig is elérhették a Windowst használó Apple felhasználók is, viszont csak a Chrome és Edge böngészővel működő iCloud Jelszavak kiegészítőn át.

A Passkey előnyeiről – WWDC2021 – forrás: Six Colors

Többre képes a Windowsos iCloud

Kétlépcsős hitelesítési kódok

A kétlépcsős bejelentkezéshez szükséges, időalapú, egyszer használatos kódokat is eltárolhatjuk az iCloud kulcskarikán, ezáltal az összes Apple fiókunkba bejelentkezett eszközön elérhetjük azt, biztonságosan. Ez a funkció működik Windowson is, azonban eddig csak Edge és Chrome böngészővel volt támogatott. Az iCloud Windows verziójának frissítésével már más böngészővel is használható, pl. Firefox, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a használatához meg kell nyitnunk az iCloud alkalmazást.

Jelszavakhoz fűzött jegyzetek

A jelszavak mellé egyéb információkat is menthetünk biztonságosan. Ilyen lehet például egy fix, másodlagos jelszó, ami kvázi második lépcsős azonosítást tesz lehetővé, de nem úgy, mint az időalapú, folyton változó jelszó. Többek közt ehhez is használható ez a funkció, ami mostantól a Windowsos iCloud kliensben is elérhetővé vált.

Erős jelszó generálása

Generálhatunk és menthetünk is erős jelszavakat a Windowsos eszközön, így biztonságos, random jelszavakkal láthatjuk el a fiókjainkat akkor is, ha éppen nem egy almás eszközt használunk.

Ugyan a teljes átjárhatóságtól még messze vagyunk, de az Apple jó pár lépést tett a platformok közti mozgás szabadabbá tételének ügyében. Persze, fontos megemlíteni, hogy ebben azért közrejátszik az is, hogy a jogalkotók is lépéseket kezdeményeztek a digitális piac szabályozását illetően. Meglátjuk, mi sül ki ebből.

Hirdetés
FORRÁSXDA-Developers
Márkus Marcell
A Tech2-n főként mobilokról olvashattok tőlem, de közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is informálódhattok.