Hirdetés

Régen elég volt a telefon memóriájából SIM-kártyára menteni a telefonkönyvet, majd a kártyát áttenni az új készülékbe. Ma már sokféle tartalmat tárol a készüléked a videóktól a dokumentumokig, ezért nem elég a régi módszer.

Ma már természetes, hogy az okostelefon az életed szerves része. Nem csak olyan értelemben, hogy mindig nálad van, bármikor hívást indíthatsz vele. Hanem abból a szempontból is, hogy minden lényeges információt rajta tárolsz, és számtalan ügyet intézhetsz a segítségével: bankolás, parkolójegy vásárlás, szállásfoglalás, levelezés, a számodra fontos pillanatok megörökítése, tartalmak megosztása a közösségi oldalakon, filmnézés stb.

Az aktuális készüléken tárolt rengeteg adatot akkor is érdemes átvinned a másik telefonra, ha használt okostelefont vásárolsz. Milyen eszközök állnak ehhez a rendelkezésedre? Összegyűjtöttük a lényeges információkat.

Milyen adatokat kell mozgatnunk egyik okostelefonról a másikra?

Mivel a telefon használata át- meg átszövi az életünk minden területét, telefonváltáskor rengeteg adatot kell tudnunk átmásolni a régi készülékről az újonnan használatba kerülőre: e-mailcímek, messenger-kapcsolatok, jelszavak, webhelyek, jegyzetek és dokumentumok, fotók és videók formájában. Mindezeket természetesen a telefonkönyvön túl.

Régen elég volt a telefon memóriájából átmenteni a telefonkönyvet, majd a sim kártyát áttenni az új készülékbe, így kéznél volt a címlista. Ma már ez láthatóan a teljes problémának csak egy részére jelent megoldást.

Lehet, hogy a hagyományos módszer is elég

Ha dual sim kártyás telefonod volt korábban, és az újonnan beszerzett használt készülék is az, és esetleg SD kártya is van benne (lehetőleg viszonylag nagy tárhellyel), akkor az adatainkat (főleg, ha nem képekről, videókról, prezentációkról, egyéb nagy fájlokról van szó) ezek segítségével is átmentheted telefonváltáskor.

Ebben az esetben tulajdonképpen fizikai adathordozásról van szó: olyan, mintha pendrive-on vinnéd át az adatokat egyik gépről a másikra.

Legyél minden téren szinkronban a használt okostelefonon is!

Az okostelefonok megjelenésével vált lehetővé az asztali számítógép vagy laptop és a telefonok közötti adatszinkronizáció. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a kiválasztott mappák tartalmát a két készülék folyamatosan összefésüli, amikor az adatok áramoltatására alkalmas kapcsolatba kerülnek. Az adatszinkronizáció történhet fizikai kapcsolattal, (az USB-s töltők is alkalmasak erre), bluetoothon, wifi-kapcsolaton keresztül.

A korábbi és a frissen vásárolt készülék típusán és operációs rendszerén múlnak a szinkronizálás feltételei. Eldöntheted, hogy a készülékeken található alapprogramokat használod, vagy olyan applikációkat keresel, amelyek kényelmesebben használhatók, komfortosabb a kezelőfelületük, vagy stabilabb átkötést biztosítanak a különféle operációs rendszerek között. Arra figyelj, hogy a kiválasztott alkalmazás milyen adatok szinkronizálására képes, mert nem biztos, hogy szolgáltatásai a böngészésre vagy a jelszavak továbbítására is kiterjednek!

Alapvetően a telefon adatainak számítógépre való szinkronizálására szolgálnak a különféle telefoncsatoló applikációk, de akár arra is lehetőség nyílik, hogy a számítógépről küldj ilyen módon sms-t vagy a számítógépes hangrendszer igénybevételével telefonálj. Ennek feltétele a telefon és a számítógép közötti élő internetkapcsolat. 

A szinkronizált mappákból (főleg, ha azok naprakészek), könnyedén aktualizálhatod a frissen vásárolt használt okostelefonodat, hiszen ez is egyfajta adatszinkronizáció.

A felhőszolgáltatások segíthetnek használt okostelefonok esetén is

Kezdetben a Blackberry és az iPhone törte az utat, ma már a legtöbb nagy gyártónak vannak felhő-szolgáltatásokat nyújtó háttérszerverei. Ezek egyébként is kínálnak backup, vagyis tartalék mentési lehetőségeket, amit érdemes rendszeresen igénybe venni. Bármikor történhet valami a telefonoddal (leejted, megrongálódik, ellopják, elveszíted), így a felhő használatával a konkrét készülékkel kapcsolatos anyagi kár mellett elkerülheted az erkölcsi, érzelmi kár vagy akár a munkával kapcsolatos felelősségrevonás következményeit is.

Felhő alapú szolgáltatást nem csak a telefonod gyártója révén vehetsz igénybe, lehet, hogy a szolgáltatód is nyújt számodra ilyesmit, de a független szolgáltatók is szóba jöhetnek, mint például a Google a Drive-val.

Minden felhő-szolgáltatás esetében nézz utána, hogy a konkrét esetben milyen lehetőségeid vannak: mekkora tárhelyen, milyen formátumú fájlokat, milyen darabszámban és mennyi ideig tárolhatsz, továbbá hogyan férhetsz hozzá. Ez utóbbi részben biztonsági, részben technikai kérdés. Az adott profil esetében fel kell venned az engedélyezett vagy csatlakoztatható készülékek listájára azokat az okoskütyüket, amelyek hozzáférhetnek a tárhelyhez/szerverhez. Légy résen: ez nem mindig olyan egyszerű, mint amilyennek gondolnád! A cégek meghatározhatják, hogy a rendszerük kinek a szolgáltatását támogatja és fordítva (előfordult, hogy a Google biztonsági kockázatnak tekintette és nem engedélyezte androidos Huawei kapcsolódását a Drive-hoz).

Klónok nem csak a fantasztikus filmekben léteznek

A telefonklónozó applikációk (PhoneClone, PhoneCopy) lényege az, hogy a két készülék közötti adatkapcsolat révén, az alapkészülékről klónozott (duplikált) adatokat átteszik a másik készülékre. A cél az volna, hogy minden elérhető adattal ezt tegyék, de a készülékek, márkák, oprendszerek, alkalmazások sokszínűsége miatt (nem beszélve az adott appok színvonaláról és szolgáltatásskálájáról) ez roppant nehéz vállalkozás. 

Tulajdonképpen ez is egyfajta szinkronizáció, amit akár az alapozó másolás után is ismételhetünk (feltéve, ha két készüléket használunk párhuzamosan). Ebben az esetben ugyanis két telefonkészülék közötti adategyeztetésről beszélünk.

Hirdetés
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók. Aki követné, hogy merre járok: www.instagram.com/tamzsolt