Hirdetés

Ha a lekerekített formákért rajongsz, és nem zavar az 5G hiánya, a régebbi használt iPhone modellek közt is megtalálod a kedvedre valót. Ha viszont a friss, szögletes formavilágot szereted, a masszívabb telefonokat kedveled, és fontos a naprakészség, inkább a 12-es utáni készülékeket nézegesd.

Miközben Magyarországon még mindig valahol a státuszszimbólum és a luxus között mozognak félúton az iPhone-ok, addig a világ más részein tulajdonképpen a telefon szinonimájaként használják az Apple legértékesebb termékét. Tény, hogy ezek a telefonok egyáltalán nem olcsók, cserébe a napi használat során meghálálják a befektetést, és rendkívül jól tartják az árukat. Vagyis, ha képes vagy vigyázni az almás telefonra, néhány év múlva lényegesen alacsonyabb veszteséggel válhatsz meg ettől a készüléktől, mint androidos társaitól.

Az iPhone legújabbkori történetét két részre bonthatjuk: élet az iPhone 12 előtt és után. Amennyiben inkább a lekerekített formákat bírod, mindened a vékony okostelefon, és meg tudsz barátkozni az egyre inkább terjedő 5G hiányával, ne habozz, válasszon a régebbi használt modellek közül. Ha viszont odáig vagy az első iPhone-okat megidéző, mégis nagyon friss, szögletes formavilágért, kedveled a masszívabb telefonokat, és fontos számodra a naprakészség, inkább a 12-es utáni készülékeket nézegesd a használt termékek piacán, például a Vaterán.

Persze az sem mindegy, mennyit adsz ki a használt telefonért. Az újabb modellek esetében az iPhone-ok árán akár 20-25 százalékot is spórolhatsz, míg a korábbi készülékek esetében ez elérheti az 50 százalékot, vagy akár ennél is többet. Itt is lényeges azonban szem előtt tartani, hogy olcsó húsnak híg a leve: ha gyanúsan mérsékelt áron akar valaki megszabadulni az eredetileg méregdrága okostelefontól az online piactéren, alaposan vizsgáld meg az iPhone-t. De még ennél is jobb ötlet egy gyors összehasonlítást elvégezni az interneten.

Ha minden rendben a kiválasztott használt telefonokkal, akkor már csak azt érdemes végiggondolnod, mire is kell pontosan a készülék. 

Aktív életet élőknek: iPhone X

Az egyik legtökéletesebb használt telefon manapság az iPhone X. A még mindig elegáns, gyors és élvonalbeli készülékre kis szerencsével akár 100 ezer forint körüli áron is le lehet csapni.

Elsősorban azoknak ajánljuk, akik rengeteg találkozót, megbeszélést bonyolítanak le, és ezen felül is nagyon aktív életmódot élnek. A 2017-ben piacra dobott iPhone-on egyelőre nem fog az idő, még használtan is képes lépést tartani az igényekkel. Azonban egy megbízható tok mindenképpen ajánlott az egyébként egy kézzel is kiválóan használható telefon mellé, mivel meglehetősen sérülékeny és törékeny. Cserébe akár egy zsebben hordható irodaként éveken át hűséges társad lehet.

Fotózáshoz még mindig ideális az iPhone 11

Az iPhone 11 katasztrófája, hogy az agyonvárt X-es széria és a rengeteg újítással piacra dobott 12-es sorozat közé ékelődött. Pedig az idén még mindig csak hároméves telefon használtan is ideális választás lehet számodra, ha minőségi készüléket szeretnél 150 ezer forint alatt. Az iPhone 11 támogatja a legújabb operációs rendszert (iOS 15), így minden szoftver gond nélkül fut rajta és ez biztosan így lesz egészen 2027-ig.

Fotó: Apple

Kifejezetten ez a típus ajánlott, amennyiben rengeteg fotót készítesz és fontos számodra a minőségük. Ráadásul az iPhone 11 éjszakai módja miatt a sötétben készült képek is élvezhetők. Mindezek mellett a telefon még az akkumulátorteszteken is rendre az élvonalban teljesít. 

Az iPhone 12 már 5G kompatibilis

Kevés jobb választás van ma a használt telefonok piacán az iPhone 12-nél. A lassan kétéves készüléket még a közel 200 ezer forintos ára ellenére is érdemes fontolóra venni, hiszen rengeteg olyan tulajdonsága van, ami az eggyel korábbi generációból még hiányzott.

Az első és legfontosabb az 5G, vagyis a még mindig csak kiépülőben lévő újgenerációs mobilhálózat, melyet az iPhone 12 már képes használni. Emiatt ez a vízálló iPhone még hosszú évekig versenyképes lesz.

További előny lehet kiválasztásnál a hihetetlenül karcálló kijelző, az iPhone-ok között kiemelkedő akkumulátor-élettartam, és a lenyűgöző képeket készítő kamerák. Mindezeket ráadásul újra a klasszikus, szögletes iPhone dizájnba csomagolva kapjuk.

iPhone 13

Mekkora őrültség egy olyan típusból használt telefont vásárolni, ami kevesebb mint egy éve került piacra? Egyáltalán nem olyan nagy. Éppen az életkora teszi az egyik legtökéletesebb használtan megvásárolható Apple-telefonná az iPhone 13-at.

Az egy évvel korábbi készülék upgrade-elt változata megtartotta a szögletes formákat, a karcálló kijelzőt, de már A15 Bionic rendszerchipen fut, és jobb kamerákat is kapott elődjénél. A jelenleg elérhető legmodernebb iPhone-készülék ára újonnan is borsos, állapotától függően használtan azonban akár már 300 ezer forint alatt is hozzá lehet jutni. Mindezért cserébe egy szinte vadonatúj telefonod lehet, ami még hosszú évekig nem okoz majd csalódást.

Hirdetés
Drevenyák Dávid
Drevenyák Dávid vagyok és négy éve készítek tartalmakat. Karrieremet tech videókkal kezdtem, ennek köszönhetően berepültem a földet és a világ legnagyobb tech kiállításaira kaptam meghívást. CES Las Vegas, MWC Barcelona, Computex Taiwan és IFA Berlin. Zsüriztem Szöulban és háromszor képviseltem Magyaroszágot az EUIPO által rendezett Ideas Powered rendezvényen.