A február 9-i Galaxy Unpacked eseményen bemutatta az S22-es okostelefonok mellett a Samsung három táblagépet is bemutatott, ezek a Tab S8 széria tagjai. Elsőként a Samsung táblagépeinek története során van Ultra modell is, amely a legnagyobb kijelzőt kapta, amit eddig a dél-koreai vállalat tabletbe szerelt.

A Tab S8 Ultra és a többiek

Kezdjük is a sort a Galaxy Tab S8 Ultrával, hisz ez a legkülönlegesebb darab a három közül. A készülék 14,6 hüvelykes Super AMOLED kijelzőt kínál, 120 Hz-es képfrissítéssel (2960 x 1848p, WQXGA+, 240 ppi) és a széleken csupán 6,3 milliméteres kávákkal. Ez eddig a legvékonyabb szegély Samsung táblagépen, ugyanakkor ennek köszönhetően van egy notch — szenzorsziget — is a készüléken, ami amint nem fektetve használjuk a táblát, jobb oldalon elég furcsán lóg bele a képbe. A ház legalább erősebb, mint a Tab S7-nél volt, az Armor alumíniumnak elnevezett ötvözet állítólag 30 százalékkal ellenállóbb a karcolásokkal és 40 százalékkal a hajlítással szemben.

Egymás mellett a három új eszköz, balról: Tab S8, Tab S8+, Tab S8 Ultra

A Tab S8 Ultra előlapján is dupla kamera dolgozik, akárcsak a hátlapon. A videóhívásokhoz az ultra két 12 megapixeles szenzora 4K minőségre képes, ha pedig nem lenne elég a széles látószög, lehet ultraszélesre is váltani. A hátlapon egy 13 megapixeles fő kamera és egy 6 megapixeles ultraszéles kapott helyet, ez az összes Tab S8-ban megegyezik, azonban az előlapon a Tab S8 és a Tab S8+ csak egy 12 megapixeles széles szenzort visz a harcba. Megegyezik a mikrofonok és a hangszórók száma is, előbbiből három van, utóbbiból pedig négy, amik sztereó hangzást biztosítanak és elnyerték a Dolby Atmos minősítést. Ujjlenyomat-leolvasó mindhárom tabletben kereshető, de nem mindegy, hol. A Tab S8-ban a bekapcsoló gombba integrálva találjuk, míg az S8+ és S8 Ultra verziókban a kijelzőbe lett integrálva.

Csatlakozók, processzor és hálózati tulajdonságok terén sincs eltérés a készülékek között. Mindhárom Tab S8 képes 5G-t használni, van Wi-Fi 6E támogatás, mindháromban USB-C figyel, amin keresztül maximum 45 wattal lehet tölteni a táblagépeket, egyikben sincs 3,5 milliméteres jack csatlakozó, mindháromra lehet billentyűzetes és kitámasztós tokot támasztani, és mind a három gép ugyanarra a négy nanométeren készülő, nyolcmagos Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 processzorra épül. Rendszermemória és tárhely terén már van egy kis keveredés. A Tab S8 és az S8+ választható 8 vagy 12 GB RAM-mal és 128 vagy 256 GB tárolóval, ami microSD kártyával 1 TB-ig bővíthető. A Tab S8 Ultra ezek mellett az opciók mellett lehetőséget ad arra, hogy 16 GB operatív memóriát és 512 GB integrált tárhelyet kérjen bele a felhasználó, amit tovább bővíthet 1 TB-os microSD kártyával.

Töltőt már itt se keress a dobozban!

A gépek mellé a dobozban alaptartozék az S Pen érintőtoll, valamint egy töltőkábel, de a fali adaptert és az egyéb kiegészítőket, mint a tokot vagy a microSD-t már külön kell megvásárolni. A dobozban található S Pen új, a Samsung szerint a Tab S8+ és a Tab S8 Ultra kijelzőjén 2,8 milliszekundumos késleltetéssel lehet használni a tollat, a méréseket a Samsung Notes alkalmazásban végezték. A toll kapcsán újdonság, hogy érkezik a Clip Studio Paint nevű program a táblagéphez, amivel az okostelefont palettaként lehet használni a tableten való alkotáskor, és, ha már programokról van szó, akkor érdemes megemlíteni, hogy érkezik az androidos verzió a LumaFusion szerkesztőprogramból, ami a Tab S8-on támogatni fogja az S Pen érintőceruzát a videók szerkesztéséhez. Pontos megjelenési dátum egyelőre nincs, a program valamikor 2022 első felében érkezik majd, ígérik.

A Tab S8+ és a Tab S8 között minimális különbség van, ez leginkább a méretben keresendő. Előbbi 12,4 hüvelykes AMOLED kijelzővel van szerelve (2800 x 1752, WQXGA+, 266 ppi, 120 Hz), utóbbi pedig “csak” 11 hüvelykes (2560 x 1600, WQXGA+, 276 ppi, 120 Hz), de ez TFT. A kijelző méretével együtt az akku is változik, sorba ezek: 8000 milliamperóra az S8-ban, 10 090 milliamperóra az S8+ házában és 11 200 milliamperóra az S8 Ultra kijelzője alatt. Bármely Tab S8 képes arra, hogy a beépített akkumulátorából energiát adjon át egy USB-C kábellel csatlakoztatott telefonnak.

Mindhárom táblagép Android 12-n alapuló One UI 4.1-gyel érkezik, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a One UI 4-et futtató, Bluetooth HID-et támogató Samsung okostelefonokkal megosztva a képernyőt a telefonról gépeljen valaki a táblagépen. Rendszerfrissítésekkel ígérete szerint négy évig támogatja majd a Samsung a tableteket, a biztonsági frissítéseket pedig öt évre ígérik.

Akárcsak az S22-es telefonok, a Tab S8 táblagép-család egyes alkatrészei is az óceánból kihalászott, majd újrahasznosított műanyagszemétből készültek, a csomagolás pedig újrahasznosított papírból van. A Samsung szerint a valaha készült legvékonyabb a csomagolása a táblagépeknek, ami valljuk be, azért nem olyan nagy teljesítmény a cégtől, ha kispórolják belőle a fali adaptert.

Tab S8 széria árak és elérhetőség

Az új táblagépek 2022. február 25-től elérhetők Magyarországon a Samsung saját webshopjában, a kiskereskedelmi forgalomban, illetve a szolgáltatói kínálatban is. A Tab S8 Wi-Fi verziója 294 990 forintról, az 5G-t is támogató változat 354 990 forintról indul. A Tab S8+ ennél drágább, a készülék 374 990 forintos (Wi-Fi) és 434 990 forintos (5G) induló árat kapott. A Tab S8 Ultráért pedig minimum 454 990 forintot vagy 514 990 forintot kell fizetni attól függően, hogy a Wi-Fi only vagy az 5G változat kell. Az előrendelőknek az Ultra mellé egy érintőpados billentyűzetes tokot, az S8 és S8+ mellé pedig egy vékony billentyűzetes tokot ad a Samsung.

Hirdetés
FORRÁSSamsung
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.