Idén tavasszal mutatta be a Microsoft a saját digitális személyi asszisztensét Windows Phone platformra, ami HALO játékokkal keresztségében a Cortana nevet kapta, és igen komoly alternatívát állít az Apple által használt Sirinek, és a Google által fejlesztett Now-nak is. Cortana különlegessége, hogy nem csak válaszolni tud kérdésekre, és nem csak utasításokat tud teljesíteni, hanem képes a felhasználó szokásait rögzíteni, és javaslatokat tenni a következő lépések megvalósítására. 

Cortana_Home_StartDay_15x9_de-de-212x350
Cortana kezdetben csak az Egyesült Államokban volt elérhető, majd kiterjesztették az Egyesült Királyságra és Kínára is a használatát, és mától Franciaországban, Olaszországban, Németországban, és Spanyolországban is használhatjuk a szolgáltatást- ezt többek között azt is jelenti, hogy német, olasz, francia és spanyol nyelven is értelmezni fogja az utasításainkat a telefon.
Cortana_FirstRun_Hello_01_15x9_de-de-160x300
A Windows Phone telefonokon megjelenő Alpha változat még nem lesz képes a felhasználó saját országának megfelelő adatokkal dolgozni, tehát a repülőgép- követés, a közlekedési információk, különböző kulturális- és szórakoztató események adatbázisa csak a jövő év folyamán, a fejlesztés véglegesítésekor lesz elérhető a felhasználók számára. Cortana a jövőben képes lesz az amerikai futball és az európai labdarúgást megkülönböztetni, tehát a német felhasználóknak a Bundesliga, az olaszoknak a Serie A, a franciáknak a Ligue 1, és a spanyoloknak a Liga BBVA adatbázisát fogja előtérbe helyezni. A Microsoft közleménye szerint Cortana az angol változathoz hasonlóan vicceket, dalos-verses “beszólásokat” is tanul majd a német, olasz, spanyol, és francia felhasználók szórakoztatásáért.
Cortana_FirstRun_TypePhonetic_01_15x9_fr-fr-212x350
A Microsoft legújabb fejlesztéseit a Windows Phone Developer Program tagjai érhetik el, a Beta változatot tesztelhetik majd a végfelhasználók is, de valószínűleg csak a 2015-ös év legelején.
Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.