Hirdetés

Október 2-án tartott eseményt a Microsoft, ahol többek között a Surface Pro 7, Surface Laptop 3 13 és 15 hüvelykes verziója és a Surface Pro X nevű ARM alapokra építkező táblagép került bemutatásra, valamint hajlítható eszközöket is hozott a redmondi vállalat.

Surface Laptop 3

Mostantól két méretben is megvásárolható lesz a Surface Laptop, a dizájn nem változott sokat. Nagyobb lett a touchpad, végre itt is kapunk USB Type-C csatlakozót. A gyári mágneses csatlakozón, ami képes gyors-töltésre elvileg 1 órán belül 80%-ig tudjuk tölteni a gép akksiját. A 13 hüvelykes verziók az Intel legújabb 10. generációs processzoraival és Iris grafikus kártyákkal, 8 és 16 GB memóriával lesznek megvásárolhatóak. A nagyobb, 15 hüvelykes testvér viszont olyan Ryzen alapokon nyugszik, ami Microsoft és az AMD közös fejlesztése.

Surface Pro 7

A 3:2-es képarányú 12,3 hüvelykes képernyő elérhető akár 4K felbontással is. Az Intel 10. generációs processzorait találjuk benne 8 vagy 16 GB memóriával. A legolcsóbb i3 4/128-as verzió 749 dollárba vagyis körülbelül 225 ezer forintba, a csúcs i7 16/1TB-os pedig 2299 dollárba vagyis körülbelül 700 ezer forintba kerül. Persze minden hazai járulék nélkül. Fontos újítás, hogy a Mini Display Port helyét ezen a gépen is átvette az USB-C. De a külsőn mást nem változtattak, inkább csak a belsőt fejlesztették.

Surface Pro X

A 13 hüvelykes, mindössze 5,3 milliméter vastag és 800 gramm össztömegű új eszközt egy a Qualcommal közösen fejlesztett Surface SQ1 chip hajtja meg, vagyis ARM alapokról beszélhetünk. Itt is kapunk Type-C USB csatlakozási lehetőséget. Az akkumulátor pontos kapacitásáról egyelőre nem árultak el semmit, de valószínűleg jó sokáig képes lesz üzemelni egy feltöltéssel. A hasonló felépítésű Galaxy Book S 23 órányi üzemidőt kínál.

A Pro X-hez emutatták a csatlakoztatható Surface Slim stylust is, ami kevésbé hasonlít egy normál tollra, annál laposabb de mágnesesen ragaszkodó típusról beszélhetünk, ami töltődik is, ha a helyére pattintjuk.

Surface Duo és Surface Neo

A bemutató végére pedig két meglepetéssel készült a Microsoft. Hajlítható eszközöket mutattak be, amiknek piacra kerülését sajnos csak 2020 végére ígérik. A Surface Neo két 9 hüvelykes érintőkijelzőt kapott, a szoftveresen pedig Windows 10X-et futtat. Hardveresen Intel Lakefield processzor és egy 11. generációs grafikus motor segít a duál-képernyő minél pontosabb működésében.

https://youtu.be/fssZICsV4Rg

A Surface Duo egy kisebb eszköz, két 5,6 hüvelykes képernyőt kapott, alul felől jókora kávákkal, ami így 2019 vége felé elég viccesen néz ki. A két képernyőt mind a két eszköz esetében egy 360 fokban állítható nyitómechanika választja el. Amire viszont senki nem számított, hogy a Duo Android alapokra épülő rendszert futtat, a Microsoft saját indítóképernyőjével a fedélzeten. Mivel csak 2020 vége felé lesznek megvásárolhatóak, így a fejlesztőknek még lesz ideje alkalmazásaikat az új rendszerekhez optimalizálni.

A Surface Laptop 3 és a Surface Pro 7 október 22-től lesz kapható Amerikában, a Surface Pro X november 5-től vásárolható meg. A magyarországi forgalmazásról egyelőre nincs információnk.

Hirdetés
FELHASZNÁLT IRODALOMGSMARENA
FORRÁSGSMARENA
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.