Hirdetés

Az öt évvel ezelőtt indult, eddig ingyenes korlátlan tárhelyt kínáló Google Fotók 2021. június 1-től teljesen megváltozik.

A jövő év közepén bevezetésre kerülő új szabályok értelmében alapból minden felhasználó 15GB-nyi tárhellyel rendelkezik majd, ám ezek megoszlanak a Google szolgáltatásai között. Így, ha például e-mail fiókunk 3GB-ot foglal, alapból csak 12GB marad a fotóink szinkronizálására. A Google már most lehetőséget biztosít arra, hogy tüzetesen átnézzük, hogy állunk fiókunkban a tárhellyel. És emellett egy becslést is biztosít, hogy milyen hosszan lehet még elég a 15GB a használati szokásaink alapján:

A Google Fotókban bármilyen platformon elérhetjük a kvótabecslést, a Google e-mailt is küld róla

Fontos megjegyezni azt is, hogy a 2021. júniusa előtt már feltöltött képek nem fognak beleszámítani a 15GB-os kvótába, így nem kell aggódnunk, hogy az esetlegesen a Google Fotókba elmentett nyaralós fotóink 2016-ból törlődni fognak.

A Google Fotókba a One szolgáltatással havidíj ellenében továbbra is mehetnek majd jövő év júniusától is a fényképek. A Google One-ban 100GB-tól egészen 30TB-ig választhatunk magunknak tárhelyet, ez nem változik a korábbiakhoz képest.

Az új szabályok alól a Google Pixel telefonok tulajdonosai képeznek egyedül kivételt. Akik Pixelt használnak, továbbra is ingyenesen használhatják a Google Fotókat a jó minőséggel és csak akkor fogja a tárhelykvótát számolni náluk a Google, ha nem tömörítve töltik fel képeiket.

A változtatások bevezetésével egyidőben egy frissítés is megérkezik majd a Google Fotókba egy intelligensebb asszisztenssel, mely segít kiválogatni azokat a képernyőmentéseket, rossz fotókat és egyebeket a felhőnkből, mellyel tárhelyet szabadíthatunk fel.

A Google ezek mellett közölte, hogy azokat a fiókokat, melyek két éve inaktívak és nem reagálnak a cég által küldött figyelmeztető e-mailekre és push értesítésekre sem, törölni fogják.

Hirdetés
FORRÁSThe Verge
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.