Hirdetés

Régebben, az iPhone 3G és talán még az iPhone 5 korában a jailbreakelés gyakran elkövetett dolog volt az iOS felhasználók körében. A jailbreak – aki nem ismerné – ugyanaz, mint az Androidos mobiloknál a root, tehát a rendszer sebezhetőségét kihasználva azt feltörik és különböző extra funkciókat lehet hozzáadni a felhasználói élmény növeléséhez.

Ilyen például a vezérlőközpont teljes testreszabása, az értesítési panel átalakítása, teljes dark mode például, tehát szinte mindent meg lehet vele csinálni, azonban ha egy jailbreakelt telefont kell garanciálisan javítani, ott bizony lesznek bajok, ugyanis ez garanciavesztéssel jár (ha jailbreakes szoftverrel adod be szervizbe, szoftverezés esetén nem kell a gari miatt aggódni), a drágább iPhone modellek esetében egyáltalán nem éri meg ezzel szórakozni, így mi senkit nem buzdítunk erre, nem is mutatjuk meg, hogy hogyan kell ezt megcsinálni, akit érdekel, az rákeres az interneten.

Az iOS 11 – 11.1.2 operációs rendszert futtató 64 bites iPhone-ok (5S-től) feltörhetőek, „hála” a LiberiOS-nek. Ez az első hivatalosan publikált jailbreak az iOS 11 szeptemberi debütálása óta. A rendszer sebezhetőségét egy Google mérnök, Ian Beer fedezte fel, erről írt egy publikációt is és ezt a hackerek ki is használták a jailbreak megalkotásához. Amennyiben iOS 11.1.2-nél frissebb rendszer van a telefonodon, úgy a jailbreakeléstől is elestél, ugyanis az iOS 11.1.2-t már nem írja alá az Apple, nem lehet visszatenni.

Hirdetés
FORRÁSRedmondpie
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.