Most zajlik a Google I/O konferencia, ahol a keresőóriás lerántotta a leplet az Android Go operációs rendszerről, ami igazából a normál Android és az Android One által hagyott űrt tölti ki. A Google nem hívja Android One 2.0-nak, nem véletlen, hiszen azért bőven vannak különbségek.

A techcég szerint a rendszert a YouTube Go ihlette, ezért fejlesztették le az egészet. A YouTube Go egyébként minden felbontású videónál kiírja, hogy hány megabájt. Az Android Go minden teljes verziós Android mellé érkezni fog (az O megjelenése után), és a lényege, hogy akár 1 GB, vagy még ennél is kevesebb RAM-mal rendelkező eszközökön is tökéletesen fog futni. Ergo még a nagyon gyenge hardverrel rendelkező felhasználók is friss rendszert kaphatnak, ami főleg a fejlődő országok piacain élőknek lesz jó hír.

A szoftver a Chrome böngészőn keresztül lehetőséget kínál majd az adatforgalom menedzselésére is, vagyis a tulajdonos mindig tudni fogja, hogy éppen mennyi internetet használt fel. A fejlesztők számára is fontos lehet a platform, hiszen itt nagyjából 10 MB-os applikációkat kell készíteni, és aki képes erre, annak programját automatikusan felajánlja majd a rendszer a Play Áruházban. Az első Android Gót futtató készülékek 2018-ban fognak érkezni, legalábbis a Google szerint.

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
MEGOSZTÁS
Tamás Zsolt
Sok éve dolgozom már mobilkommunikációs szegmensben, az újságírás és a rádiózás a szenvedélyem, a sales a munkám részét képezi, a jogi tudás pedig a mindennapjaimat segíti.
  • Ádám Éger

    Nicsak, Legendd, egy régi ismerős arc… 🙂