Hirdetés

Nem is olyan egyszerű jelenleg a képlet, mint néhány hónapja volt. Nem csoda, ha nem tudod még, melyiket érdemes megvenned sulikezdéshez, de aggodalomra semmi ok, segítünk.

Hamarosan szeptember, megkezdődik a tanítás az iskolákban. Ha laptopvásárlás előtt állsz, és MacBookot szeretnél, ezt érdemes megvenned sulikezdéshez.

Az infláció, a gazdasági helyzet a számítógépek árára sem volt jó hatással, ráadásul új szereplők is képbe kerültek az M2-es MacBookok formájában.

Ezt a MacBookot érdemes megvenned sulikezdéshez

Inteleset már ne nagyon

Ha csak nem találsz használtan megbízható forrásból nagyon jó Inteles MacBookot, semmiképp sem javasolnám, főleg nem újonnan. Egyrészt, kevesebb ideig lesznek támogatottak, gyengébbek is, főleg az Inteles Airek, és jóval többet is fogyasztanak, melegszenek, tehát kevesebb ideig bírják egy töltéssel.

M1, M1 Pro, M1 Max

Az ARM alapú M1-es modellek közül szinte bármelyik jó választás, csak azt kell eldöntenünk, hogy pontosan mire kell. Egy átlag felhasználónak a legjobb az M1-es MacBook Air, akár az alapmodell is, és az „átlagot” itt most ne a híreket böngésző és Facebookot görgető netezők igényeiben határozzuk meg, akik elvannak akár egy i3-as laptoppal is.

Az M1-es Airben sok erő lakozik, akár programozáshoz, webfejlesztéshez is tökéletes választás. Nem játékra van kitalálva, szokták mondani, de azért játszani is lehet vele, persze nem úgy, mint egy dedikált videokártyás x86 alapú rendszeren – de azokat nem is érdemes ehhez hasonlítani.

Igazából akkor lehet szükség a Pro modellekre, hogyha komolyabban videót vágnánk, valamilyen 3D modellezést végeznénk, vagy egyszerre sok-sok virtuális gépet szeretnénk futtatni.

Ha van lehetőséged 16 GB RAM-ot kérni bele, mindenképp érdemes, de a szupergyors SSD miatt a kevesebb memóriával is tökéletesen működik.

Ezek a gépek brutális üzemidővel rendelkeznek, 1 teljes munkanap simán kihozható belőlük, de használattól függően ez 2 vagy akár 3 nap is lehet. Az aktív hűtéssel nem rendelkező Air pedig alig melegszik, csendes, így remek választás lehet.

Mi a helyzet az M2-vel?

Az M2-es gépeket az SSD-gate és az áraik miatt nem ajánlanám jelenleg diákoknak. Jobb helye is van annak a pénznek, például szükség lehet egy USB adapterre, különböző kiegészítőkre.

Az M2 chipes belépő modellek ugyan technikailag jobbak, mint az elődjeik és persze megjelenésükben is vonzóbbak lehetnek, azonban ár-érték arányban annyira nem jók a jelenlegi helyzetben.

Az alap modellek SSD-je fele olyan gyors, mint az M1-es ugyanilyen felszereltségű, jóval olcsóbb gépeké, köszönhetően annak, hogy 2 db 128 GB-os flash chip helyett itt 1 db 256 GB-os chipet használt az Apple, tehát a munka 1 chipre hárul 2 helyett, ezért majdnem feleződik a sebessége bizonyos körülmények között.

További gond, hogy a RAM maradt 8 GB az alap modellben, amiből ha kifogyunk, a jelentősen lassabb tárhellyel már nem sok előnyét élvezhetjük a papíron jobb hardveres képességeknek.

Gondolhatnánk, hogy akkor érdemesebb a 16/512-es, vagy akár a 8/512-es modellt választani, ami igaz is lenne, hogyha nem kerülne sokkal többe.

A helyzet ugyanis úgy fest, hogy a bővítéssel már közelítjük a 2020-as 14 hüvelykes M1 Pro-s 16/512-es sokkal erősebb MacBook Pro akciós árát. Ha pedig ennyi pénzt költünk egy laptopra, egyértelműen jobban megéri a tavalyi 14 hüvelykes M1 Prós MacBook Pro, ha valahol sikerül kifogni egy leárazást.

A véleményem szerint tehát sulikezdéshez a legjobb választás jelenleg a belépő szintű M1-es, 2020-as, 8 RAM-os és 256 GB SSD-s MacBook Air lehet.

Persze, hogy Neked melyiket érdemes megvenned, az sokban függ attól, hogy meddig tervezed használni, milyen intenzíven, meg hát, hogy mennyit költenél rá.

Hogyan foghatjuk ki a legjobb ajánlatokat?

Egyre több helyen találkozni újracsomagolt termékekkel, amiktől nem kell tartani. Általában ugyanolyan garanciális feltételek vonatkoznak rájuk, mint az új termékekre, ráadásul jóval olcsóbbak és a környezetet is kíméljük, ha nem hagyjuk, hogy az indokolatlan újrahasznosítással feleslegesen tönkretegyenek egy teljesen működőképes számítógépet, kütyüt.

Legtöbb esetben leírják a webáruházak, hogy milyen hibája lehet az adott terméknek. Ez jelenthet bontott állapotot, esetleg esztétikai hibát magán a terméken vagy egy kiegészítőjén.

MacBook Air M1

Ha így vásárolunk, sok tízezer forintot megspórolhatunk és ha az M1-es Air példáját nézzük, újracsomagoltan már az inflációs korrekció előtti áron, 385.000 forint körül is hozzájuthatunk, míg újonnan jelenleg 450.000 forint körül kapható a legnagyobb elektronikai áruházakban.

Te mire tervezed használni a Mac géped? Tudod már, hogy Neked melyiket érdemes megvenned?

A borítóképet Thai Nguyen készítette, forrása: Unsplash

Hirdetés
A Tech2-n főként mobilokról olvashattok tőlem, de közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is informálódhattok.