Hirdetés

A 21. században élünk, egy olyan korszakban, ahol teljesen természetes, hogy bárhol tudunk üzenetet küldeni, ahol a porszívó magától feltakarít, ahol távirányítóval állíthatjuk a karácsonyfa fényét. Nem meglepő módon a technológiai forradalom mindenre hatással van, ezalól a házépítés sem kivétel. Így jön a képbe az okosotthon, ami hazánkban még csak bontogatja szárnyait, más országokban viszont már egy teljesen kiforrott, jól működő rendszer. Tipikusan olyan dolog, amire az elején nagyon rossz szemmel nézünk, félünk tőle és meg vagyok győződve róla, hogy nincs szükségünk rá. Később viszont csak azt nem értjük, hogy tudtunk eddig nélküle élni.

De mit is jelent igazán az ,,okos otthon” kifejezés? Ez nem egy konkrét dolog, hanem több, különböző célokat ellátó berendezés (villamosság, fűtés, biztonsági rendszer) összehangolt működése, amelyek technológiai fejlesztések által könnyítik meg mindennapjainkat. 

A házépítéssel összefüggő generálkivitelezés során figyelmünket legtöbbször a fürdőszoba burkolata vagy a konyha kialakítása köti le, pedig vannak ezeknél sokkal fontosabb dolgok, amik tényleg megérdemlik a reflektorfényt. Nem másról beszélek, mint a szenzorokról, érzékelőkről, amik folyamatosan elemzik otthonunkat és a külvilágot. Sőt, nem csak figyelnek, hanem cselekednek is, anélkül, hogy nekünk állítanunk kellene valamit. Ez a mondat első olvasásra biztosan nem valami bizalomgerjesztő, viszont nem kell megijedni. Ezek a szenzorok összedolgoznak annak érdekében, hogy minél energiatakarékosabb és praktikusabb legyen szeretett kis otthonunk. Lehetséges esetek például, hogy a rendszer kint csak akkor kapcsolja fel a lámpát, ha lemegy a nap, leveszi a fűtést, ha érzékeli, hogy senki nem tartózkodik a szobában már órák óta vagy lehúzza a redőnyöket, ha esteledik (mindezt ugye magától). Ezeknek az apró, de fontos mozzanatoknak köszönhetően pedig hosszú távon nem kevés összeget tudunk megspórolni.

Az okos otthon tehát lehetővé teszi a családi ház bizonyos részeinek irányítását. Ahogy már fentebb említettem automatikusan, érzékelés alapján történik a változtatás, de vannak olyan rendszerek, amelyek a mesterséges intelligenciára épülnek. Ezáltal mi adhatunk utasításokat az okoshangszórónak, aminek következtében ő teszi a dolgát. Elmondhatjuk neki, hogy fázunk ő pedig feljebb emeli majd a szoba hőmérsékletét. Tudom, hogy sokan ódzkodnak a hangvezérléstől, viszont abba szinte biztos vagyok, hogy a távirányítós dolgokért mindenki teljesen odavan. Nincs is annál jobb, mint mikor “véletlen” pont akkor indítjuk el a locsolót, amikor barátaink ott állnak a füvön, vagy egy gombnyomásra átváltanak a szoba fényei hangulatvilágításra. Sokak szerint ezek a funkciók csak arra jók, hogy akkor legyen mivel felvágni, ha átjönnek a rokonok (és persze erre is tökéletes), de emellett a mindennapok során olyan szinten tudják megkönnyíteni és kényelmesebbé tenni az életünket, amit sokan nem is feltételeznek.

De persze azon kívül, hogy energiát és pénzt spórolnak nekünk, a környezetünk védelme szempontjából is ugyanolyan hasznosak ezek az apró eszközök. Gondolom nem kell részletezni, hogy minél okosabban működik az otthonunk, minél kevesebb energiát kell felhasználnia, annál inkább védjük a környezetünket is. Tökéletes példa erre a hőmérsékletszabályzó rendszer, ami nyáron pont időben engedi le az árnyékolót, így kevesebb energia kell ahhoz, hogy lehűljön az ingatlan.

Természetesen az okosotthon egyik legfőbb célja az egészségünk és biztonságunk védelme! Az érzékelők folyamatosan figyelik például a levegő minőségét és ha úgy érzik, hogy friss oxigénre lenne szükség, akkor szellőztetik az adott helységet. A kamerák, füst és szénmonoxid érzékelők már most is sok épületben megtalálhatóak, viszont a rendszerek egymáshoz való kapcsolódása miatt még egyszerűbb és pontosabb ezeknek is a használata. Arról nem is beszélve, hogy minden, de tényleg minden adatot megtalálunk a telefonunkon, amin keresztül az elemeket egyenként is tudjuk állítani. Probléma vagy változtatási javaslat esetén pedig értesítést kapunk a mobilunkra, így folyamatosan tisztába lehetünk otthonunk aktuális állapotával.

Attól viszont senkinek sem kell tartania, hogy ez a rengeteg készülék befolyásolja majd a ház kinézetét. A különböző okoskonnektorok, szenzorok, termosztátok vagy úgy néznek ki, mint a hagyományos változatuk, vagy szinte egyáltalán nem is látszanak. Nem kell sehol sem elképzelni hatalmas fém dobozokat még akkor sem, ha nagyobb eszközről beszélünk. Mosógépből, hűtőből, radiátorból és bojlerből is létezik okos verzió, mégse mondaná meg senki a különbséget. Éppen ez a lényege az okosotthonnak, hogy kívülről olyan, mint bármelyik másik ház, belülről viszont “él” és azon van, hogy jobbá tegye az életünket.

Még mielőtt bárki azt gondolná, hogy ez csak új házak építése esetén lehet fontos leszögezném, hogy számos olyan cég található, aki a jelenlegi eszközeinket “okosítja” fel. Így nem kell újravésni az ingatlant és mindent bevezetékezni (ami amúgy sem szükséges, mivel vezeték nélkül kommunikálnak az eszközök egymással), hanem sok esetben elég a konnektorba egy átalakítót tenni vagy éppenséggel kicserélni az izzót. Értelemszerűen nem lehet úgy felszerelni az otthonunkat, mint házépítés során, viszont sokkal inteligensebbé tudjuk tenni a jelenlegi állapotánál.

A házépítési árakat is figyelembe kell venni a tervezési folyamat során, hogy a leendő otthonunk alapterülete, szobáinak száma és elrendezése a lehető legkényelmesebb lehessen számunkra. Igazából az okosotthon is pontosan erről szól, hogy egy teljesen személyre szabott ingatlant alakítsunk ki saját magunk és családunk részére. Az egyik legjobb dolog ebben az egészben az, hogy nem kell tech gurunak lenni ahhoz, hogy jól működjön ez a rendszer. A különböző kütyük felmérik viselkedéseinket, elemzik szokásainkat és folyamatosan azon vannak, hogy optimalizálják az otthonunk működését, és mindezt önállóan. Ettől azonban cseppet sem kell megijedni, hiszen ezek a technológiák sosem ellenünk, hanem értünk vannak. 

Az természetes, hogy most még szokatlanok ezek az eszközök, de ne felejtsük el, hogy legtöbbször álmaink otthonát se 2 évre építjük. Fontos, hogy korszerű és időtálló megoldásokat használjunk, ami nem csak a cserép kiválasztásánál lényeges. Technológiai szempontból is fel kell készülnünk a jövőre, hiszen nem az a kérdés, hogy fogjuk-e használni vagy sem, hanem az, hogy 5 vagy 10 év múlva építenek már minden házat alapból ilyen beépített, okos rendszerrel.

Összegezve tehát elmondhatjuk:

  • Ez egy automatizált rendszer
  • Amely különböző technológia megoldásokat hangol össze
  • Annak érdekében, hogy megkönnyítse életünket
  • Kihozza a maximumot az otthonunkból 
  • És mindemellett spóroljon nekünk a számlákon 
Hirdetés
Tech2 Laci
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.