Az eszközzel különböző virtuális objektumok anyagát, súlyát, illetve formáját lehet érzékeltetni.

A Redmondi cég főhadiszállásának egyik labprjában érdekes fejlesztéseket végeztek. Összekapcsoltak egy 3D-s érintésérzékeny kijelzőt egy csak a Z tengelyen (mélységében) mozgó robotkarral és a két eszköz tökéletes működéséhez kifejlesztettek egy szoftvert.

A rendszer úgy működik, hogy a felhasználó érintésére a robotkar minimális mértékben ellentart a nyomásnak. A kutatók szerint ez olyan érzetet kelt, mint ha egy kemény, de könnyen eltolható falat érintenénk meg, de ez csak az első néhány percben kelt fura érzést és hamar hozzá lehet szokni.

3d_haptic_storylevel1

A 3D szemüveget felvéve és kijelzőn található tárgyakat eltolva magunktól a szoftver úgy mozgatja a robotkart, hogy az anyag tömegének megfelelő érzést keltsen bennünk. A Microsoft demójában fa, fém és szivacs anyagokkal próbálhatjuk ki a technológiát, ahol a valósághoz hasonlóan a fa és a fém kemény, a szivacs puha érzetet kelt és megmozdításukhoz is különböző erő szükséges.

A projekt egyik vezetője elmondta, hogy a vizuális és fizikai ingereknek megfelelően agyunk valóságosnak érzékel egy virtuális objektumot. A kutatók kipróbálták azt is, hogy a tesztalanyok csak fizikailag érjenek az objektumokhoz és ne lássák azt. Meglepetésükre a legtöbb alany felismerte az alakzatokat, voltak olyanok, akik egyet sem tévesztettek.

A technológiát az orvostudományban (pl. egy demó alapján egy emberi agyban lehet megtalálni a tumort), játékoknál,  oktatásban és modellezésnél is alkalmaznák.

Forrás: IT café

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.