Életünk mindennapjainak fontos része lett az okostelefon világ, így ha nem is hatalmas mélységekben, de mindenkinek van némi ismerete a mai lehetőségekről. Hozzávetőlegesen, vagy saját érdeklődés, vagy az ismerősi körünk miatt ismerjük a különböző okostelefon rendszereket, vagy ezek gyártóit és emiatt mindenkiben kialakult némi pozitív, vagy negatív kép a mai helyzetről.
Az általuk okozott élmények miatt, mert annál erősebb emlékforrás nincs, mindig marad valami az adott rendszerről az adott személyben. Sajnos ez rengeteg tévhithez vezet, de ezek legalább könnyen eloszlathatóak.

Az amerikai társadalom ezt a véleményemet változtatta meg a minap. Ugyanis belebotlottam ma egy videóba, amely egy híres amerikai TV-s kvíz show-ból részlet… A Jeopardy!-ban elérkeztek a delikvensek egy tech kérdéshez és a következő párbeszéd zajlott le:

Alex Trebek (műsorvezető): Melyik emberek milliói által használt okostelefon operációs rendszer 6.0-s verziójának a neve a Marshmallow?
Első számú Trivia betyár: iOS. (szerk. helyesen kiejtve)
Trebek: Nem.
Második számú Trivia betyár: iOS (szerk. rosszul kiejtve).

A félreértések elkerülése végett nem az a probléma ezzel, hogy valaki nem tud valamit, hisz senki nem tud mindent és ez így is van rendjén. De azért egy kvíz show-ra elmenni úgy, hogy tudják hogy lesz tech témakör, ráadásul mindegyikük zsebében ott lapul egy okostelefon, de egyáltalán nincsenek tisztában a témakörrel… Tovább rontja a helyzetet, hogy Amerikában az elmúlt 5 évben az okostelefon rendszerek százalékos eloszlása szerint a 2 leghíresebb platform az Google által fejlesztett android és az Apple műhelyében gondozott iOS és az előbbi 50%, míg az utóbbi 40% körül mozog (+/- 2-3%).

Pár olvasó felkaphatja a fejét most, hogy miért is kell ezen fennakadni, kell-e tudni az android, vagy egyéb más platform neveit egy átlagos felhasználónak, amire a válasz természetesen az, hogy: nem. Viszont fontos megjegyezni és nem elsétálni amellett a tény mellett, hogy ha már az ember egy általános műveltséget mérő show-ban tesz látogatást, akkor a mindennapunk használati eszközeivel érdemes tisztában lenni. Hisz ha az embernek a pénze múlhat ezen a tudáson, akkor jól jöhet ez az információ, szóval érdemes az emlékeink polcán néhány hasonló információt elraktározni a ki a „haza bölcse” kérdés és a rá adott válasz mellett ezt is.

Amennyiben pedig olvasóink nyitottak, szívesen górcső alá vesszük azokat a dolgokat az okostelefon világból, amivel jobb mindenkinek tisztában lenni.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.