Mivel az Egyesült Államok enyhített a kínai cégekkel, így a Huawei-jel szembeni embargóján is, gondoltuk érdemes megnézni, átlagosan hány darab amerikai alkatrész van egy Huawei mobilban.

A cikkhez a Huawei aktuális zászlóshajóját, a P30 Pro készüléket vettük alapul. Egyrészt azért ezt, mert kifejezetten sikeres mobil – az eladások száma öt hónap alatt átlépte a tízmilliós darabszámot, ami a cég számára rekord. Másrészt azért, mert ennek a mobilnak a belsejéről rengeteg adatot lehet találni a neten egymástól és a Huaweitől is független forrásokból. (Ha valakit bővebben érdekel a mobil belseje, a Nikkei képekkel illusztrált cikkét vagy ezt a JerryRigEverything videót ajánlom.)

Összeszámolva az alkatrészeket, a P30 Prót alkotó elemek mindössze 0,9 százaléka származik az Egyesült Államokból. Számokban ez 15 darab alkatrész az 1631-ből. A mobilban felhasznált elemek legtöbb része egyébként Japánból (869 darab) és Dél-Koreából (562 darab) származik. A Kínában készült elemek csak a negyedik helyen vannak, összesen 80 darabról van szó.

Huawei P30 Pro

Érdekes ugyanakkor, hogy az alacsony darabszám ellenére az amerikai hardverelemek ára a legmagasabb. A 15 darab alkatrészért (például a Micron DRAM, vagy a Corning üveg) 59,63 dollárt fizet a Huawei. Ez 16,3 százaléka annak a 363,83 dolláros árnak, amennyibe a készülék alkatrészei kerülnek.

Az nem tiszta, hogy az amerikai embargót követően a Huawei változtatott-e gyártási folyamatán és az alkatrészeken. A cég korábban azt nyilatkozta, hogy zavartalan ütemben folyik a készülékgyártás, amiből arra lehet következtetni, hogy volt elegendő alkatrészük raktárkészleten. Több amerikai cég egyébként egy legális kiskaput kijátszva az embargó ideje alatt is adott el kínai cégeknek termékeket.

Az egyelőre kérdéses, hogy a jövőben érkező Huawei készülékekben is használ-e majd a cég amerikai technológiákat. Mindenesetre Trump G20-as bejelentése az embargó enyhítéséről biztató.
Új telefon bejelentéséről egyelőre nem adott hírt a Huawei, de a pletykák szerint ősszel várható a Mate 30-as széria debütálása.

Hirdetés
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.