A modern technikának köszönhetően ma már könnyedén megoszthatunk bármit a családunkkal, barátainkkal és akár a nagyvilággal. Ezt megkönnyítik a Periscope-hoz hasonló live streamelő alkalmazások, melyekkel gyerekjáték a világ tudtára adni, hogy mit is csinálunk. Ennek ékes példája a T-Mobile CEO-ja John Legere, aki minden irodán kívül töltött idejét bemutatja “rajongóinak” (?).

perpsssseAzonban mint mindennek, ennek is van árnyoldala. Egy 19 éves francia lány május 10-én üzenetben elküldte barátainak, hogy mire is készül és hogyan is próbálja kivitelezni tettét. Vonat elé vetette magát és meghalt. A Periscope nézők értesültek a streamről azonnal, s a beszámolók alapján a lány a következőt mondta: “A videó amit most csinálok nem az izgalmak fokozására készül, hanem arra, hogy milyen reakciót vált ki az emberekből. Nyissátok meg elméteket. Ennyi”. A kommentek elég sokszínűek voltak, főként a lány bátorságát becsmérelték. Valamint “Mire vársz?” és “Ez nagyon vicces lesz”. Ennek ellenére a képernyő hamar elsötétült és semmilyen zaj nem hallatszott. Percekkel később visszatért a kép és a hang is, egy mentős jelent meg. “A vonat alatt vagyok az áldozattal; Ki kell szedni a holttestet a vonat alól.” A háttérben a vonat látszódott.

Nem ez volt az első eset, hogy öngyilkosságot közvetítettek az interneten. 2010-ben egy 21 éves svéd fiú, Marcus Jannes gondolta úgy, hogy véget vet az életének a világ szeme láttára. A webkamerája előtt akasztotta fel magát. De az Instagramon is posztoltak már öngyilkossági terveket, melyeket véghez is vittek sajnos. Múlthónapban egy 18 éves lány közvetítette élőben a Periscope-on, ahogy a barátja megerőszakolja, segítség hívása helyett.

A közösségi média ahogy fejlődik és egyre elfogadottabb lesz, úgy mutatkozik meg  az árnyoldala is. Az emberek lassan mindent megosztanak az életükből és úgy látszik a szörnyűségeket sem rejtik véka alá. Az alkalmazások gyűjtik az adatokat a felhasználókról, hogy hogyan is használják ezt az új médiumot, de nyilvánvalóan lehetetlen kontrollálni mit is tegyenek közzé és ha már megjelent akkor azt moderálják.

Hirdetés
FELHASZNÁLT IRODALOMhttp://www.phonearena.com/news/Teen-streams-her-suicide-live-on-Periscope_id80981
Techbolond, újságíró, jöhet minden, ami telefon, táblagép vagy notebook