Hirdetés

Az iOS 14 új funkcióinak bemutatása után az Apple a 2020-as WWDC-n az iPadOS 14-ben érkező újdonságokról rántotta le a leplet. Az iOS 14-hez képest nem kell az iPaden drasztikus változásokat várnunk, viszont annál fontosabb és felhasználói szempontból a használatot könnyítő és felgyorsító funkciók érkeznek az iPadekre.

Ha az iOS 14 legfontosabb funkcióit átfutnád, itt találod a cikket:

Soha nem látott változáson megy át az iOS 14-ben a Home Screen és a widgetek!

Kézírás az iPaden bárhol

Az Apple Pencilek segítségével az iPadOS 14-ben ezentúl bárhol írhatunk kézzel, az iPad képes lesz azt gépelt szöveggé alakítani. Arról egyelőre nem tudunk, hogy ez az angolon és kínain kívül milyen nyelveken fog működni, de talán bízhatunk benne, hogy hasonlóan a diktáláshoz érteni fogja a magyart is. Akárcsak a fordító, az Apple Pencillel történő írás-átalakítás is teljes egészében az iPaden történik.

A kézírást (amit az Apple angolul Scribble-nek hív) használhatjuk bárhol a rendszerben, így Safariban, a keresőben vagy akár az iMessage-ben is.

Siri egy buborékban

Megváltoztatta az Apple a Siri iPaden használt kezelőfelületét is. Mostantól nagyjából úgy fog működni, ahogy a Facebook Messenger chatbuborékok az Androidon. Ha előhívjuk Sirit, egy apró buborékban jelenik meg a kijelző sarkában, ahonnan parancsokat adhatunk neki, mondjuk feljegyzéseket készíthetünk.

Megújuló Zene

Az Apple Music felhasználói felületét is frissíti az Apple az iPadOS 14-ben, hogy végre az iPad teljes kijelzőjét kihasználja a zenelejátszó. Az élő dalszöveg funkció is teljes kijelzős lesz, mellette az albumborítóval. Otthoni karaokezáshoz mókás lesz, dizájn szempontjából pedig egyértelműen szebb, mint az eddigi felhasználói felület.

Lehúzható menüpontok

Ezentúl az Apple alap alkalmazásaiban lehetőségünk lesz arra, hogy az ujjunkkal lefelé húzzunk egy-egy menüponton, amivel új lehetőségeket hívhatunk elő. Hasonlóan működik, ahogy anno a 3D Touch által előhozható plusz menüpontok működtek. (Szép húzás Apple, de akkor sem bocsátom meg, hogy kinyírtátok a 3D Touch-ot az iPhone-ból.)

Keresés bárhonnan, bárhol

Ezentúl a Machez hasonlóan az iPaden is bárhol elindíthatjuk a Spotlight keresőt, mellyel az iPaden is és az interneten is tudunk keresni. Igen, az Apple engedélyezi, hogy a weben is keressünk, ráadásul beállíthatjuk, hogy milyen keresőmotort részesítünk előnyben. Emellett az Apple a keresési találatokat átküldi egy vizsgálaton, mielőtt mi látjuk azokat, így próbálva minél megbízhatóbb válaszokkal szolgálni.

A kereső kezelőfelülete is megújul, lényegében ugyanaz lesz, mint amit a Mac-felhasználók már ismerhetnek: egy fehér keresősáv. Nem túl meglepő, de örömteli, hogy nem kell ezentúl visszalépni a főoldalra vagy a widgetek oldalára ahhoz, hogy elindítsunk egy gyors keresést.

Ezek az iPadOS 14-gyel kompatibilis iPadek:

  • iPad Mini 4 és iPad Mini (2019)
  • iPad (2017), iPad (2018), iPad (10.2)
  • iPad Air 2, iPad Air (2019)
  • iPad Pro 9.7 (2016), iPad Pro 10.5 (2017), iPad Pro 11 (2018 és 2020), iPad Pro 12.9 (2015, 2017 és 2020)

Az iPadOS 14 fejlesztői bétája a mai naptól, a publikus béta júliustól elérhető. A teljes, stabil verzió ősszel érkezik majd.

Hirdetés
Dani
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.