Ha kíváncsiak vagyunk, hogy valóban azt a sebességet nyújtja a szolgáltató, amire előfizettünk, akkor túlnyomó többségünk a www.speedtest.net weboldalra megy. Azonban van egy sokkal gyorsabb, szinte egykattintásos megoldás is erre.

A Netflix egy hónappal ezelőtt vásárolta meg a fast.com weboldalat, mely azt a célt szolgálja, hogy bármilyen eszközön megmérhessük az internet sebességét. Elég csak beírni a böngészőbe ezt a linket okostelefonon, tableten vagy számítógépen és máris mutatja a sebességet. A Netflix azért csinálta ezt meg, mert így meg lehet tudni, mennyire alkalmas az internetünk streamelésre.

fast.comA Netflix szerint az alábbi sebességhatárokat kell túllépni:

  • 0,5 Mbps – minimális sebesség
  • 1,5 Mbps – ajánlott sebesség
  • 3 Mbps – ajánlott sebesség SD minőséghez
  • 5 Mbps – ajánlott sebesség HD minőséghez
  • 25 Mbps – ajánlott sebesség 4K minőséghez

Viszont! Fontos megemlíteni, hogy ez a sebességmérés csak támpontként szolgál, a szolgáltatás a Netflix szervereivel kommunikál és egyik se Magyarországon van. Ha pontosabb eredményt szeretnénk, akkor arra a speedtest.net a megfelelő, ha viszont például gyorsan meg szeretnénk nézni, hogy egy kávézó wifije milyen gyors, arra a fast.com is kiváló.

 

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
MEGOSZTÁS
Laci
6 éve írok az informatika és a telekommunikáció világáról és 1 éve készítek videókat. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.