Hirdetés

Aki kicsit is jártas a témában, annak a digitális rajztábla kategóriát említve valószínűleg a Wacom jut eszébe, de mik ezek a termékek és megérik-e a befektetést?

Mire jó egy digitális rajztábla? Egy nagyon bölcs, gyakorikerdesek.hu válaszoló szerint: „Rárajzolsz oszt megjelenik a képernyön ennyi„.

Ezt a „részletes” leírást már csak a helyesírás miatt sem biztos, hogy érdemes komolyan venni és legyinteni, hogy hát, ez nem tud túl sokat. Azért járjuk egy kicsit jobban körbe ezt a témát.

A digitális rajztábla segítségével értelemszerűen digitális környezetben dolgozhatunk rajzolás vagy írás közben. Ezek az eszközök speciális felülettel rendelkeznek, amelyre egy külön, ehhez dedikált tollal/ceruzával írhatunk és minden, amit így viszünk be, megjelenik a csatlakoztatott számítógép vagy tablet kijelzőjén.

Tehár már érkezik is az első előny: ha a munkádból kifolyólag sok dokumentumot kell aláírnod, majd egyesével beszkennelned, ez utóbbi feladatot már ki is iktathatod, sőt, a környezettudatosság is csatlakozik, mert eleve ki sem kell nyomtatnod semmit! Hosszútávon azért bőven megtérül az elhasznált papír és a tinta árával számolva.

GAOMON S620

Ha már a munka kérdéskörénél tartunk, gondoljunk csak bármilyen művészettel, rajzolással, tervezéssel kapcsolatos tevékenységre. Manapság mindent is digitalizálni kell, papíralapon már csak kevés dolgot továbbítunk, minden e-mailben vagy a felhőn keresztül megosztva jut el az érdekelt felekhez. Mennyivel egyszerűbb, ha eleve mindent így készítünk el, és ahogy befejeztük a munkát, már csak a küldés/feltöltés gombra kell kattintani.

A speciális rajzeszközök olyan pontosságúak és érzékenységűek, hogy a minőségi eredmény garantált, szemben az egérrel vezérelt mozdulatokkal. Ha begyakoroljuk, az is tud gördülékenyen működni, de azért képzeljük el, mennyivel egyszerűbb ugyanazt a vonalat meghúzni tollal, egy stabil felületen, nem beszélve a bonyolultabb alkotásokról.

Igaz, hogy sokak számára egy valódi ceruza sercegése és a papír illata mindent felülmúló érzéseket ébreszt, de ha fontos számodra a fejlődés, a digitális világban többet mozogsz és gondolsz a fenntarthatóságra is, akkor ezzel az eszközzel jó úton indulsz el. Arany középút, hiszen egyszerre nyújt természetes élményt, és kapcsolatot a digitalizációval.

Minden új kütyüt tanulni kell, de a rajztábla újabb előnye, hogy nem egy bonyolult eszköz, így gyorsan kitanulható a használata és nagyon könnyen kezelhető is.

Jó még másra is?

Naná! Például egyes játékok támogatják, hogy az egér helyett a rajztáblán kattints, valamint kiemelkedő szerepe lehetne az oktatásban, hiszen az oktatók prezentálhatnák anyagaikat és a tanulók, hallgatók számára különböző, akár játékos feladatokat tudnának adni, ami fenntartaná az érdeklődést. Napjaink rohanó, impulzusvezérelt világban nagy előnyt jelenthet a használata.

Hirdetés
Horváth Izabella
A kecskeméti GAMF-on szereztem a diplomámat műszaki menedzserként, ezért könnyen azonosulok a technikai újdonságokkal, de a telekommunikációs téma jobban vonz az ipari technológiáknál.