Hirdetés

Egy egyszerű teszttel támasztották alá a feltételezést: túlságosan mesterségesek a Samsung Holdfotói.

Az nem újdonság, hogy a mai okostelefonoknál az algoritmus gyártja nagy mértékben a fotókat, a „computational photography” sokkal hangsúlyosabb manapság mint a készülékekben lévő szenzor vagy optika.

Samsung holdfotó
Galaxy S23 széria

A Samsung 100x-os zoomra képes Ultra mobiljainál lett ez újra felkapott téma, de a képjavítás itt egészen más szinten van.

View post on imgur.com

Egy Reddit felhasználó legyártott egy homályos, alacsony felbontású képet a Holdról, kitette egy monitorra, majd az S23 Ultra telefonjával lefotózta. A folyamat közben a Holdból szinte csak egy paca látszik, a végeredményben azonban egész jó kép született.

View post on imgur.com

Tehát nem csupán javított a rendszer a Holdfotón, hanem gyakorlatilag egy új Holdat hozott létre, ezáltal pedig túlságosan mesterséges képet kapunk.

View post on imgur.com

Ízlés kérdése, hogy ez gond-e, nyílván az algoritmus is bizonyos minták alapján dolgozik, AI nélkül aligha lenne lehetséges ilyen paraméterekkel élvezhető képet készíteni a Holdról. Ha ki akarjátok próbálni, milyen fotót lőne a mobilotok az AI segítsége nélkül, kapcsoljátok ki a jelenetoptimalizálás (scene optimization) funkciót.

Szerintetek gond az, ha az AI (ennyire) besegít?

Hirdetés
FORRÁSThe Verge
Márkus Marcell
A Tech2-n főként mobilokról olvashattok tőlem, de közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is informálódhattok.