Ha egy iPhone 6s vagy 6s Pluson erősebben nyomjuk meg a kijelzőt, akkor arra reagálva a készülék több opciót dob fel, ez mindenkinek tiszta sor. Azonban most a Szilícium-völgy nagyágyúja, a Microsoft a Pre-Touch technológián dolgozik, ezáltal elhagyva a képernyő “simogatását”. A technológia merőben hasonlít a Samsung Note készülékeinél alkalmazott Air Command-ra, ha az S-Pen-t a készülék kijelzője fölé visszük, így is tudunk navigálni a rendszerben. De menjünk még távolabb a jelentől, a Sony még 2011-ben (akkor még az Ericssonnal társulva) mutatta az Xperia Sola készülékét. Egy középkategóriás készülék volt és a böngészőben anélkül tudtunk görgetni, hogy megérintettük volna a kijelzőt.

Pre-TouchAz Air Command létrejöttéhez szükséges egy stylus, de a Microsoft megoldásának csak az ujjunkra van szüksége. Ugyanakkor mindkét technológiának ugyanaz a lényege és egyaránt használható mindenre (kivéve, hogy nem csak egy specifikus telefonnal működik a Microsoft megoldása). Például videó lejátszás közben a képernyő érzékeli az ujjunk közeledését és már előre megjelenik a kontroll panel. Az algoritmus felismeri, ha egy kézzel fogjuk a telefont és felkínál különböző opciókat a könnyebb egykezes felhasználás érdekében. Hasonlóan jár el ha több ujjat érzékel, böngészés során elég csak a link fölé vinni az ujjunkat és előnézetben megnyitja a linket vagy kimásolja.

A technológia minden bizonnyal több funkcióval is bírni fog majd és az alkalmazás fejlesztők is biztosan hasznát veszik a jövőben. Reméljük nem csak a Windwos-os mobilok esetén fog megjelenni a következő években. S hogy mi a következő? After-Touch? Vagy szemmel görgetés? Ki tudja…

Hirdetés
FORRÁSPhoneArena
Techbolond, újságíró, jöhet minden, ami telefon, táblagép vagy notebook