Londonban tartott egy nagyobb sajtóeseményt a Honor. A Huawei almárkájaként induló, de mára már szinte különálló brandnek tekinthető vállalat bizony elég komoly konkurenst dobott piacra, méghozzá Honor 10 néven. A készülék igen erősen a Huawei P20-ra, néhány elemben a P20 Próra hajaz, csak mindkettőnél olcsóbb, ami jelentős fegyvertény lehet. Persze cserébe vannak olyan szolgáltatások, amelyek kimaradtak belőle.

A Honor 10 előlapján egy 5,84 hüvelykes, 1080 x 2280 pixel felbontású IPS (tehát nem AMOLED, mint a P20 Prónál) kijelző díszeleg, a 19:9-es képarány még mindig fura egy kicsit, de az oka egyértelmű: felül látszódik a bemetszés, vagyis a szenzorsziget, egyszóval a bevágás, tehát a notch.

Elég sok elnevezés létezik, a lényeg, hogy van egy kis sziget, ahová a 24 megapixeles szelfi kamerát, valamint a megszokott szenzorokat helyezték. A bemetszés melletti kijelzőrész szoftveresen eltüntethető, vagyis úgy mondva feketévé állítható, de ekkor sem marad kihasználatlanul.

Alulra került az érintésérzékeny home gomb, ami ujjlenyomat-olvasóként is működik, méghozzá nemcsak precízen, hanem villámgyorsan. Különlegesség, hogy lényegében az üveg alá helyezték, hiszen egy szintben van a kijelzővel.

Használhatjuk akár a képernyőn lévő virtuális vezérlőgombok kiváltására is, ilyenkor egy érintésre a vissza, hosszúra a főképernyőre lépés érhető el vele. Igazából nem kényelmetlen az elhelyezkedése, de azért dicsérni sem lehet ezért a céget. Azért viszont igen, hogy nem felejtette el a 3,5 mm-es jack csatlakozót. Köszönjük!

A 15 rétegből álló hátlap több árnyalatban képes pompázni a fényviszonyoktól függően, üveget tapogathatunk itt, csak készüljünk fel, hogy gyorsan összemaszatoljuk. Két fényképező került hátul bal felülre, az egyik 16 megapixeles, színes és f/1,8-as, a másik pedig 24 megapixeles, monokróm.

Nem lenne 2018-as modell a Honor 10, ha ne járná át a mesterséges intelligencia, a fényképező is okos, korrektül felismeri a témákat és ennek megfelelően segít konfigurálni a beállításokat. Némileg hiányozhat viszont a szuperlassítás (pedig a hardver tudná), de a mindennapok során az EIS (elektronikus stabilizátor) ellenére jobban fogjuk sajnálni az OIS (optikai stabilizátor) száműzését.

Ami a hardvert illeti. Egy villámgyors, 14 nanométeres csíkszélességű HiSilicon Kirin 970 dübörög legbelül, a Mali-G72 MP12 grafikus gyorsító munkáját 4 GB RAM segíti. Aligha leszünk híján a tárhelynek, 128 GB-os adattárolóra menthetjük a különféle fájlokat, mondjuk hozzá kell tenni, hogy nyilván helyet foglal az Android 8.1 operációs rendszer, valamint a szinte végletekig személyre szabható EMUI 8.1-es felület.

A Honor 10 nem merül le gyorsan, az energiaellátás a 3400 mAh kapacitású akkumulátor feladata, az egy napos üzemidő röhögve elérhető, de a két naphoz sem kell különösebb varázslat, csak némileg visszafogott használat. A töltés USB-C-n keresztül történik. A kialakítása miatt manapság már lassan aprónak számító, 7,7 mm vékony, dual SIM-es, minden fontos adatkommunikációs modult tartalmazó (WiFi, Bluetooth, GPS, NFC)  készülék Magyarországon is elérhető lesz 149.990 Ft-os nyitóáron június közepétől.

Hirdetés
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók. Aki követné, hogy merre járok: www.instagram.com/tamzsolt