Hirdetés

A Qualcomm ma bemutatta új zászlóshajóját, a Snapdragon 8 Gen 2 lapkakészletet.

A Snapdragon 8 Gen 2-vel a teljesítmény minden fronton javult a Gen 1 modellhez képest, ráadásul a chipsetet használó mobilokra sem kell már sokat várni.Bemutatták a Snapdragon 8 Gen 2 lapkakészletet

Az új chip kevésbé felhasználóbarát neve SM8550-AB, ami négy nanométeres csíkszélességgel rendelkezik.

A Qualcomm az energiahatékonyság javítására összpontosított, de mindemellett azért érezhető gyorsulást is hoz a Gen 2. Az új Kryo CPU trió akár 35%-kal nagyobb teljesítményt és akár 40%-kal nagyobb energiahatékonyságot biztosít.

Az órajelek megegyeznek a 8+ Gen 1-ével, de a mag összetétele nem. Az egyetlen Kryo Prime mag (Cortex-X3 alapú) 3,2 GHz-en (pontosabban 3,1872 GHz-en) fut, így magas egymagos teljesítményt tud nyújtani. Ezúttal azonban négy teljesítmény mag került mellé a korábbi hárommal szemben, így jobb a többszálas teljesítménye – ezek a magok 2,8 GHz-en futnak. A korábbi néggyel szemben három energia hatékony mag van, azok 2,0 GHz-en üzemelnek.

A Gen 2 támogatja az új, gyorsabb memóriatechnológiákat. RAM esetén LP-DDR5X-el működik 4200 MHz-ig a korábbi 3200 MHz-es LP-DDR5 helyett. Adattárolás esetén pedig az új UFS 4.0 formátumot támogatja a korábbi 3.1-es verzióval szemben.

GPU, kamerás képességek

A legújabb Adreno GPU akár 25%-kal nagyobb teljesítményt és akár 45%-kal nagyobb energiahatékonyságot ígér, amely a hardveres gyorsított ray-tracinget is támogatja. Ez a GPU az első, amely támogatja a Vulkan 1.3-at (az OpenGL ES 3.2-vel együtt).

A Snapdragon 8 Gen 2 144 Hz-es QHD+ felbontású, vagy 60 Hz-es 4K-s kijelzőket képes meghajtani. Támogatja a külső kijelzőket is 4K-ig 60 Hz-en (10 bites Rec. 2020 színskála, HDR10+ és Dolby Vision támogatással). Megérkezett az AV1 videó dekódolás is – akár a 8K 60 FPS-t is támogatja HDR-rel.

Kamerák terén is számos újdonság fedezhető fel. A Sony Digital Overlap HDR-rel (DOL-HDR) és a Samsung 200MP HP3-mal rendelkező szenzorai optimalizálva lettek a Snapdragon képfeldolgozójával való együttműködésre. Elődjéhez hasonlóan a Gen 2 három 18 bites ISP-t kínál, amely akár három 36 megapixeles kamerát (30 FPS) képes kezelni egyidejűleg, vagy egyetlen kamerát egészen 200 megapixelig. A 108 megapixeles érzékelők nulla zárkésleltetéssel támogatottak.

Videók terén a lapkakészlet 8K HDR felvételt tud rögzíteni 30 FPS-sel (és egyidejűleg 64 MP-es fényképeket is tud lőni), illetve 4K-t 120 FPS-sel támogat és lassított videókat is készít 720p 960 FPS-sel. Számos HDR formátumot támogat, beleértve a HDR10+, a HLG és Dolby Vision formátumokat. A DOL HDR képes szenzorok segítségével akár négy expozíciót is képes rögzíteni minden képkockához.

WiFi 7, Snapdragon X70 modem

A Snapdragon 8 Gen 2 megkapta az új Snapdragon X70 modemet.  Támogatja a mmWave-et és a 6 GHz alatti 5G-t is. Letöltéskor a maximális sebessége 10 Gbps, feltöltéskor pedig maximum 3,5 Gbps.

A modem támogatja a Dual-SIM, Dual-Active (DSDA) működést, ahol két 5G SIM (vagy 5G+4G) egyidejűleg aktív lehet.

Megérkezett a Wi-Fi 7 szabvány (802.11be) támogatása is az új FastConnect 78000 rendszernek köszönhetően. Ez maximálisan 5,8 Gbps sebességet jelent. A sebesség mellett az új szabvány a késleltetést is csökkenti.

A korábbiakhoz hasonlóan a FastConnect Bluetooth 5.3 támogatással rendelkezik. A legújabb Snapdragon Sound rendszerrel 48 kHz-es veszteségmentes zenei streamelést, valamint a valaha volt legalacsonyabb 48 ms-os késleltetést biztosít a játékokhoz.

Jobb AI teljesítmény

Az új Hexagon processzor először támogatja az új INT4 formátumot mobil Qualcomm chipen. Wattonként 60%-kal jobb teljesítményt ígér, mint a korábbi technikák.

A Hexagon összességében is gyorsabb – a Qualcomm szerint az AI teljesítménye 4,35-szörösére nőtt. Ez az AI teljesítmény jól használható a kamera hardver megsegítésére.

A Snapdragon 8 Gen 2 a Qualcomm közleménye alapján a következő gyártók mobiljaiba kerülhet bele: Asus ROG, Honor, iQOO, Motorola, nubia, OnePlus, Oppo, Red Magic, Sharp, Sony, vivo, Xiaomi, Meizu és ZTE.

Az első 8 Gen 2-es mobil várhatóan még idén megérkezik, arról azonban nincsenek információk, hogy melyik lesz az első.

Hirdetés
FORRÁSGSMArena
Márkus Marcell
A Tech2-n főként mobilokról olvashattok tőlem, de közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is informálódhattok.