A cég azt ígéri, hamarosan egy új Oppo telefonban debütál majd a technológia.

A kínai cég az ázsiai MWC-n Sanghajban mutatta meg a prototípust, illetve a közösségi oldalaira feltöltött képeket és videókat is, melyen megmutatják a kijelzőbe épített kamera felépítését.

Ez az Oppo Under-screen Camera (USC) rendszere

Az Under-screen Camera (USC) feletti rész a telefonon az Oppo elmondása alapján egy egyedi, átlátszó anyaggal van borítva és átrendezték a kijelző azon részén a  pixelstruktúrát is, hogy a fény átjusson a szenzorig. Arról, hogy mi ez az egyedi anyag, nem beszélt a gyártó.
A szenzor maga sokkal nagyobb méretű, mint azok, amiket a mai telefonok előlapján találhatunk. A gyártó elmondása alapján ez a nagyobb látószög mellett azért is fontos volt, mert így több fény jut a lencsébe és jobb minőségű képek születnek.

Az Oppo azt állítja, hogy a kamera fölött található kijelzőfelület ugyanúgy érintésérzékeny és ugyanolyan minőségű, mint a telefon többi részén.

A cég a bemutatón elmondta, tisztában vannak vele, hogy a kamera elé épített kijelző okozhat problémákat is. A legnagyobb gond a kép homályosodása (ködösödése), kéretlen tükröződés és a színminőség jelentős romlása lehet. Ezeket szoftveresen próbálja orvosolni a rendszer, az Oppo ígérete szerint pedig algoritmusuk képes olyan minőségű képeket megalkotni, mint a mainstream mobilok.

Így néz ki a telefon előlapja, amikor a kijelző használatban van és a kamera nem működik

Mivel egyelőre csak prototípust mutatott be a gyártó, így arra még várnunk kell, hogy ki is próbálhassuk mindennapi körülmények között az USC rendszert. A cég az sanghaji MWC-n azt mondta, minél hamarabb tervezik a kereskedelmi forgalomban történő bevezetést. A „közeljövőben” kifejezésnél azonban nem adtak meg pontosabb dátumot.

Az elmúlt években a mobilos iparág egyik legfontosabb feladatának a kijelző méretének növelését és az előlapi szenzorok eltüntetését látta. Ezt különböző módokon oldották meg a gyártók, ha a linkekre kattintotok, elolvashatjátok róluk cikkeinket:

  • A Samsung és a Honor lyukat fúrt a kijelzőbe az előlapi szenzoroknak
  • Az Apple, a Huawei és a legtöbb gyártó különböző méretű és formájú notch-okat használnak
  • Az Asus és a OnePlus a mobilok házába rejtette az előlapi kamerákat, amiket motorokkal lehet előhozni
  • A Xiaomi a régi, kicsúsztatható mobilokra hajazó megoldást talált ki, de már ők is készülnek a kijelző alá rejtett kamerával.

Hirdetés
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.