Hirdetés

Két évet kellett rá várni, de megmutatta a Huawei a saját fejlesztésűként reklámozott, HarmonyOS névre keresztelt frissítését. Ha minden igaz, még idén kiadják az OTA frissítést és egészen a Huawei P10-ig visszamenően lehet majd telepíteni az eszközeikre.

A tegnapi nap folyamán bemutatott HarmonyOS 2.0 a Huawei korábbi ígéreteivel szemben korántsem egy teljesen új, alapokról építkező operációs rendszer. Egy részletesebb leírást itt lehet olvasni arról angolul, hogy milyen körülményes bekerülni fejlesztőként a Huawei rendszerének tesztelői közé, miként zajlik a tesztelés és mikben hasonlít az Android 10-re a HarmonyOS a fejlesztők számára már elérhető béták alapján. 

A HarmonyOS tehát nyílt forráskódú Androidra építkezik, a Google rendszerének egy teljesen lecsupaszított változatára húzták fel a kínaiak a sajátjukat. És vettek inspirációt innen-onnan.

Ők is almáskertet építenének

Tévén, okosórán, telefonon, tableten és számítógépen is futtatható a HarmonyOS, de akár egyszerűbb otthoni okoseszközökre is telepíthető lesz — állítja a Huawei. Ezzel az Apple-höz hasonló, de annál funkciókban bővebb ökoszisztémát szeretne létrehozni a Huawei. 

Az összekapcsolt eszközök irányítására egy vezérlőpult van a HarmonyOS kezelőfelületében, ahonnan minden csatlakoztatott kütyü látható és irányítható is. Ráadásul egy érintéses párosítással felvehetők lesznek új eszközök is az irányítópultra. A csatlakoztatott eszközökkel való kapcsolatot és interakciót Super Device-nak nevezi a Huawei és a rendszer alapfunkcióihoz tartozik, nem kell használatához semmit telepíteni. A csatlakoztatott eszközöket pedig az úgynevezett Service Widgettel irányíthatjuk. A Samsung részéről láttunk már hasonlóra példát a SmartThings rendszerük kapcsán, ahogyan okostelefonjaik, televízióik, tévéik, hűtőik és egyéb IOT eszközeik mind láthatók és irányíthatók a gyári SmartThings appból.

Állítása szerint a cég tavaly szeptember óta gyűjti az okoseszközöket gyártó vállalatokat partnerként. Egyelőre a partnerként bemutatott cégek jelentős része az ázsiai piac számára lehet csak érdekes, de ott volt a HarmonyOS-t támogató gyártók között már a svájci Tissot is. Így nem elképzelhetetlen, hogy az óragyártóhoz hasonlóan más, a kínai vásárlók körében kifejezetten népszerű európai vagy nyugati márka is felkerül a Huawei szövetségesei közé a HarmonyOS támogatásában.

A gyártók mellett a szoftverfejlesztőket és streaming-szolgáltatókat is igyekszik bevonzani a Huawei a HarmonyOS-ben kínált ökoszisztémájába.

A bemutató prezentáción száznál is több külső fejlesztőt említettek, akik támogatják a Super Device és a Service Widget funkciókat. A kínaiak szerint így például egyszerűen, egy helyről lehet majd irányítani, hogy egy adott stream melyik arra alkalmas eszközön induljon el, vagy ha van csatlakoztatott hangszóró vagy fülhallgató, melyiken szólaljon meg a hangja.

Ezeken felül az ökoszisztémához tartozó számítógépes csatlakoztatás sem maradhat el. A Huawei által készült egy Windows 10-es plugin, melyet telepítve a HarmonyOS-t futtató telefonunk használható egy ablakban. A fájlátvitelt is megoldották, egyszerű drag and drop, tehát simán áthúzhatunk egy fotót a mobilunkról a kis ablakból a gépre, azt átmásolja majd a rendszer. Ez sem teljesen újdonság, a Windows 10-ben a Csatolt mobil funkcióval, igaz, ott a telefonra kell(het) hozzá egy plusz appot telepíteni.

A Huawei saját táblagépein is elérhető lesz az, ami a számítógépeken. A HarmonyOS-t futtató MatePad tabletek képesek lesznek a telefonok kijelzőjét lebegő ablakban megjeleníteni, fájlcserével és a telefon táblagépről történő irányításával együtt. A cég állítása szerint az új rendszer továbbfejlesztett egér- és billentyűzettámogatást is hoz a táblagépekbe.

Huawei HarmonyOS kezdőképernyő egy MatePad tableten

Főképernyő, új appok és widgetek 

A Huawei a HarmonyOS bevezetésével nem fogja összezavarni a korábban már Huawei készülékeket használókat, az biztos. A főképernyő és az alkalmazások megszólalásig megegyeznek az EMUI-ban már évek óta ismerős dolgokkal. 

Újdonság azonban, hogy a HarmonyOS-ben bármilyen appból készíthető widget. Ezek és az ikonok, illetve a főképernyőhöz hozzáadott mappák is interaktívak, rajtuk felfelé suhintással hozhatók elő az új funkciók. Ehhez hasonlót a Google és az Apple rendszerein is láttunk már, más-más módon.

Az interaktív widgetek kapcsán érdemes megemlíteni az aktivitásmérőket. A HarmonyOS-ben debütáló funkció, hogy edzések adott állapotát vagy a napi aktivitásunkat valós időben láthatjuk egy widgeten a főképernyőn, mely valós időben frissül és nem ciklikusan, illetve nem kell hozzá háttérben futnia semmilyen alkalmazásnak, hisz az egészet rendszerszinten oldja meg a Super Device és a Service Widget.

Érkezett a Huaweitől egy, az Apple rendszereiben már évek óta Handoff néven jelen levő funkcióhoz hasonló újítás is. A HarmonyOS-t futtató készülékek képesek lesznek megjeleníteni a közeli, szintén HarmonyOS-t futtató eszközök alkalmazásait, így lehetőség nyílik rá, hogy tartalmat vagy szolgáltatást osszunk meg az eszközök között. Az egyelőre nem tiszta, hogy ezt egy felhasználói fiókhoz csatlakozó eszközökre köti-e le a Huawei vagy mehet majd a HarmonyOS-t használó barátainkkal is a cserebere.

HarmonyOS egy Mate 40 Prón

Egyedi dolog viszont, hogy két HarmonyOS-t futtató eszköz esetén bármit is csináljunk az egyiken (például a mobilon), a másik (például tablet) alkalmazásváltójában megnyitható az előbbi eszköz (mobil) alkalmazásváltója és betölthetünk onnan bármit anélkül, hogy megzavarnánk az első eszközön futó appot, vagy a felhasználót.

Új, de egyedinek korántsem nevezhető még a Huawei MeeTime, mely szintén a HarmonyOS-szel debütál. Az új app funkcióját tekintve az iMessage és a FaceTime keveréke, külső megjelenésében is ezeket idézi.

Memóriakezelés és üzemidő 

A Huawei a prezentáción állította, rendszerük lepipálja az Androidot és az iOS-t is, ha erőfelhasználásról van szó. A cég állítja, a HarmonyOS rugalmasabban kezeli a rendszermemóriát és a ROM-ot is, így fürgébb az Androidra épülő EMUI-nál és hosszú távon is pörgősebb marad.

Üzemidőben is fejlődni fognak a HarmonyOS-t futtató eszközök — állítja a cég. Példaként a Huawei Mate 40 Prót hozták fel, ami EMUI-val nagy erőforrást igénylő feladat alatt 4,7 óra alatt merült le, míg HarmonyOS-szel 5,1 órán át bírta.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy a régebbi eszközökre telepítve, melyeken már az akkumulátor kapacitása kisebb az újkorinál is képes lesz-e a hasonlóan jó eredmények biztosítására a HarmonyOS? 

Milyen eszközökön fut majd el a HarmonyOS?

A Huawei ígérete szerint idén frissülni fog a Mate 40 széria, a P40 széria, a Mate 30 széria és a P30 széria is. Ezeken felül a jövő év első felében kiadják a HarmonyOS OTA-t a Mate 9 és Mate 10, illetőleg a P10 és P20 szériás telefonjaikra is.

Arról egyelőre nem esett szó, hogy az európai piacra is érkezik-e majd a Harmony és a HMS-sel szerelt operációs rendszer leváltja-e a Google keretrendszerét használó EMUI-t a régebbi mobilokon.

Az új rendszer mellé új készülékek is bemutatásra kerültek. Egyelőre három táblagép, a MatePad Pro 12.6 és 10.8 került bemutatásra, mellettük pedig szó esett a kisebb tesó MatePad 11-ről. Okosórát is szállított a Huawei, jött a Watch 3 Pro, telefont viszont nem mutattak most, csupán egy előzetest kapott a P50. Arról, hogy ezek az eszközök a távol-keleti piacon kívül elérhetők lesznek-e egyelőre nincs hír.

Egyelőre ennyit tudni a Huawei P50-ről: lesz

A Huawei saját eszközein felül más gyártóknak is licencelni fogja a HarmonyOS-t, egyelőre konkrét példát nem hoztak, de állítják, több távol-keleti gyártó is érdeklődött már náluk, így elképzelhető, hogy Kínán belül és azokban a régiókban Ázsiában, ahol nem számít, hogy Google keretrendszer legyen, a közeljövőben megjelennek a HarmonyOS-t futtató, de nem a Huawei által gyártott eszközök.

Biztonság

A Huawei igyekszik a HarmonyOS átláthatóságát biztosítani, ehhez létrehozták az Open Atom alapítványt és az OpenHarmony projektet.

Az már más kérdés, hogy ezzel a kínai kommunista vezetéssel szoros kapcsolatot ápoló cég mennyire tudja megnyerni magának azokat a nyugati országokat, akik nemzetbiztonsági kockázatként kezelik, kezelték. 

Az OpenHarmony projektben való részvételhez is például több napos átvilágítást végez a Huawei, nem elég egy fejlesztői regisztráció, el kell nekik küldeni személyes iratokat és banki adatokat is ahhoz, hogy a HarmonyOS bétát elérhetővé tegyék. Ezzel szemben a Google az Android SDK-t bármikor és bárki számára engedi letölteni, de az Apple is csak annyi kritériumot állít a fejlesztők elé, hogy Mac gépet kell használniuk az iOS SDK Xcode-ban történő megnyitásához.

Az adatvédelem és a biztonság kérdését a Huawei a prezentációban nem említette, pedig a két konkurens elég hangsúlyosan foglalkozik ezekkel a témákkal a bemutatói során.

Mire lesz jó a HarmonyOS?

Röviden összefoglalva a Huawei szerint rendszerük fő előnye, hogy

  • gyorsabb,
  • változatosabb az eszközök listája, melyeken futtatható,
  • könnyen csatlakoztatható hozzá bármi (amennyiben támogatja a HarmonyOS-t),
  • integráltan, külön telepítendő appok nélkül irányíthatók vele az okoseszközök (amennyiben támogatják a HarmonyOS-t),
  • jobb memória- és tárhelykezelést biztosít, ezzel hosszabb távú használhatóságot és jobb üzemidőt is biztosít a készülékek számára.

Európában elsőként a MatePad készülékek lesznek elérhetők, melyeken a HarmonyOS fut. A GSMArena szerint a Pro változat 800 eurós áron, míg a sima MatePad 400 euróért kerül majd piacra, viszont hogy mikor, arról egyelőre nincs információ.

Hirdetés
Dani
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.