Az Apple szokásához híven bemutatta új operációs rendszereinek előzetesét, így debütált az iOS 11 is.

Voltak kívánságlisták, hogy mégis milyen újdonságokat szeretnénk látni az új rendszerben. Ezek között ilyenek szerepeltek: vezérlőközpont mobilinternet gyorsgomb vagy legalábbis a lehetőségek testreszabása, több névjegy törlése egyszerre, tárcsázón számok nyomására jöjjenek elő a névjegyek, dark mód és még sorolhatnám. Lássuk, hogy ezekhez képest mit hozott az iOS 11.

Üzenetek

Az Üzenetek appon belül váltott beszélgetések mostantól automatikusan szinkronizálódnak iCloudba, így ha mobilon kívül van egy iPad vagy Mac ugyanezzel az Apple ID-val, akkor ugyanazt fogjátok látni, ha egyik helyen töröltetek valamit, az mindenhonnan törlődni fog. Ezen felül (az olyan országokban, ahol támogatott) hozzáadták az Üzenetek apphoz az Apple Payt, így ezen belül lehet egyszerűen ismerősöknek pénzt küldeni.

Siri

Az Apple személyi asszisztense VÉGRE TUD MAGYARUL! Ja nem, mégse…ehelyett akár háromféleképp tudja kimondani, hogy “sunny”, illetve angolról kínaira, franciára, németre, olaszra és spanyolra képes fordítani.

Vezérlőközpont

Az egyik teljesített kívánság a vezérlőközpont újragondolása. Már nincs két külön oldal, az egyiken az opciók, a másikon a zene, egy helyre dobták be mindet és a szekciókra rábökve még több tartalom jön elő, de aminek itt a legjobban örülhetünk, az a mobilinternet ki-/bekapcsolásának lehetősége.

Térképek

Az Apple saját térkép szolgáltatása is javult, mostantól mutatja navigáció során, hogy melyik sávban kell tovább mennünk, illetve különböző bevásárlóközpontokon belül is navigálhatunk, ha egy bizonyos boltot keresünk, de ez igaz a repterekre is. Egyelőre csak a következő városokban érhető el a szolgáltatás: Boston, Chicago, Hong Kong, London, Los Angeles, New York, Philadelphia, San Francisco, San Jose, Tokyo és Washington DC.

Hovatovább a biztonságosabb vezetés és navigálás érdekében behozták a ne zavarjanak vezetés közben funkciót, ami értelemszerűen vezetés közben kikapcsolja az értesítéseket, így azok nem vonják el a figyelmünket az útról.

App Store

Az Apple alkalmazás áruházát teljesen újragondolták, új felületet kapott, melyen külön részt kaptak a játékok is.

Kiterjesztett valóság

Az iOS 11 egyik lényeges újdonsága az ARKit keretrendszer, amivel a fejlesztők nagyszerű alkalmazásokat tudnak készíteni, melyek az eszközök kameráit használva kiterjesztik a valóságot, az asztalra rátehetünk egy csésze teát, miközben az nincs is ott, a játékokon belül még több interakciót hajthatunk végre a valósággal.

iPad

A produktivitást egy új szintre vitték az iPaden, ugyanis behozták a Mac gépeken ikonikussá vált dokkot az iPadre, mellyel a multitasking még jobb, az appok közötti váltás és az osztott képernyős megjelenítés még egyszerűbb lett.

Korábban rebesgették, hogy elérhető lesz egy új app, a Fájlok. Ez valóban így lett, ezen az alkalmazáson belül elérhetjük az iPaden tárolt minden dokumentumunkat, fájlunkat, sőt a társított felhőszolgáltatások tartalmát is láthatjuk (Dropbox, Google Drive, Adobe Creative Cloud…). A fájlok csak iPaden érhető el.

Egyebek

Sok más apróságot is hozott az iOS 11, az élő fotóknál mostantól van ismétlés, oda-vissza és hosszú expozíció lehetőség, az Apple Music közösségi funkciókat kapott, ezáltal láthatjuk, hogy ismerőseink milyen zenéket hallgatnak, az AirPlay 2 technológiával pedig egyszerűen vezérelhetők a csatlakoztatott eszközök. További részletek az Apple weboldalán.

Kompatibilitás

Ahogy azt jósolni lehetett, az iOS 11-nél már elhagyják az iPhone 5-öt, így csak iPhone 5S-től felfelé lehet telepíteni azt. A rendszer béta verziója már elérhető a fejlesztők számára, a publikus béta június végén indul, a végleges verzió pedig ősszel, az iPhone bemutató után lesz letölthető.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.