Steve Jobs Theatre. Egy ikonikus személyről elnevezett helyszín, ahol az Apple nagyszabású sajtótájékoztatót tartott, talán ez volt az utóbbi idők egyik legjobban várt eseménye, hiszen az iPhone-ok tizedik születésnapján történt mindez. Nyilván a bent ülők hatalmas vidámsággal várták a show kezdetét, ami Jobs megható és legismertebb szavaival, mondataival kezdődött, elég lágy muzsikával karöltve. Majd megjelent a jelenlegi CEO, Tim Cook, könnybe lábadt szemekkel, elődjének képességeit és eredményeit meglehetősen hosszan méltatva.

Arról külön írtunk, hogy megjelent az Apple Watch Series 3 és az Apple TV 4K, de volt még érdekesség. Nem is egy. iPhone. Amiről nyilván szuperlatívuszokban beszélt Cook, félig-meddig azért érthető módon. Nem éppen a pletykáknak megfelelő elnevezések jöttek számításba, hiszen az iPhone 7-nek és a 7 Plusnak az örököse iPhone 8 és 8 Plus néven debütált, méghozzá a három legismertebb színben, természetesen prémium anyaghasználattal, kezdve az üvegről az alumíniumig. Dizájnban viszont nem különböznek, az IPS kijelző méretei is maradtak 4,7 (1334 x 750) és 5,5 hüvelykesek (1920 x 1080), True Tone-nal és nyomásérzékeléssel, plusz a sztereó hangszóró is erősebb lesz jó 25%-kal. Jó lett volna már tovább ugrani ezen a manapság gyenge felbontáson.

A készülékek lelke az Apple A11 Bionic lapka lett, egy 64-bites egység, 43 milliárd tranzisztorral, hatmagos CPU-val, 2 gyors és 4 energiatakarékos, így azért jóval fürgébb, mint a korábbi megoldások. Az Apple által fejlesztett GPU is sokkal combosabb lett. Hátul 12 megapixeles kamera kapott helyet, a Pluson kettő is, egy f/1,8-as és egy f/2,8-as egység kap főszerepet. Adott az optikai képstabilizáció. A portré mód fejlődött, már élőben lehet megvilágítási opciókat választani, sőt, filtereket is.

Állítólag a videofelvételi minőség minden okostelefonon túltesz. Állítólag. Igaz, azért a 4K 60 fps és a 1080p 240 fps elég vagány. És jön még a slusszpoén, az Augmented Reality, vagyis a kiterjesztett valóság. Játékoknál például kifejezetten látványos, sőt, a kamerát használva lehet látni a pályát, az ellenséget, kvázi egy egész világot figyelhetünk meg a mobilok képernyőin keresztül. A hátlap üvegből készült, így viszont már akár vezetékmentesen (Qi) is lehet tölteni az eszközöket, új a Bluetooth 5.0 támogatás is. Természetesen nem maradt el az IP67-es védettség és a Touch ID ujjlenyomat-olvasó.

Az iPhone 8 64 és 256 GB-os verziókban lesz kapható, a 8-nak az ára 699 dollár, a 8 Plus-nak pedig 799 dollár lesz, szeptember 22-től pedig már elérhetővé válnak. Az iOS 11 szeptember 19-től lesz telepíthető. Mondjuk azért ezek nem túl durva dolgok, iPhone 7-ről váltani nagyon úgy tűnik, ezekre a modellekre nem éri meg, hiába tudnak egy kicsit többet.

One more thing! Az okostelefonok jövője?!

Cook szinte teljesen felvillanyozódot ekkorra, jött ugyanis az iPhone X! Lényegében azt kapjuk, amire számíthattunk. Széltől szélig, tetejétől az aljáig érő kijelző, prémium anyagminőség, víz- és porállóság, szürke és ezüst színben, üveg hátlappal. A képernyő neve immár Super Retina, 5,8″-es, 2436 x 1125 pixel a felbontása, ami 458 ppi-t jelent, ezzel a legélesebb megjelenítő lett az iPhone-ok történetében. Sőt, OLED-et szereltek a készülékbe, aminek azért valószínűleg mindenki örülni fog. Támogatja a HDR10-et, a Dolby Visiont, 3D Touch-ot és a True Tone-t.

Elég hozzáérni a kijelzőhöz, hogy bekapcsoljon. Gesztusokkal lehet vezérelni a működést, például ujjat lentről felhúzva a kezdőképernyőre ugrunk, ugyanígy, de a mozdulatot megállítva már a multitasking felületre jutunk. Sirit az oldalt lévő bekapcsológombra hosszan nyomva lehet elérni. És hogyan lehet feloldani a telefont? Nem ujjlenyomattal, ezt nem tudta beépíteni a képernyő alá az Apple. Mi maradt? Az arcfelismerés. A Face ID.

A TrueDepth kamerák megannyi szenzorból állnak, sőt, felül azért még rengeteg dolog található (hangszóró, közelségérzékelő stb). Az egységek az arc 30 ezer pontjáról készítenek képet, 50 mimikát monitoroznak, hogy minél pontosabb legyen a felismerés, akárhogy öltözünk, lényegében a 3D-s mintánál nem hibázik a telefon. Az Apple is rááll a mesterséges intelligenciára, A11 Bionic neural engine-nek nevezik mindezt. Természetesen minden számítás (az arcfelismerés is) a telefonon megy végbe, nem tud így illetéktelen kézbe kerülni semmilyen érzékeny adat.

1:1.000.000-hoz az esélye, hogy valaki ugyanúgy nézzen ki, mint mi magunk, ez az ujjlenyomatnál 1:50.000-hez volt. Minden, Touch ID-t támogató alkalmazás működik majd Face ID-vel is. Újabb mérföldkő. Anemojik. Vagyis az arcunk mozgást követő smiley-k, amiket üzenetben is elküldhetünk. A Face ID demózása amúgy nem volt tökéletes, elsőre nem működött, utána igen, gyors, de nem annyira, mint a Touch ID, ez már most látszott.

A 143,6 x 70,9 x 7,7 mm-es és 174 g-os iPhone X hátulján két 12 megapixeles fényképező található, f/1,8 és f/2,4, akárcsak az iPhone 8-nál, itt viszont már mindkét szenzor kapott OIS-t. A villanó négy ledből áll, még nagyobbat tud legalább villanni. Szelfizni is lehet, sőt, az X-nél ez is támogatja az újfajta módot a 7 megapixeles, f/2,2-es szenzor. Hardveresen nincs különbség a 8-as modellekhez képest. Üzemidőben van azért előrelépés, elvileg 2 órával többet tud egy töltéssel, mint az iPhone 7, a Qi-töltés ennél a készüléknél is rendelkezésre áll. Lesz egy új töltőpad, ami minden új eszközt tud majd tölteni akár egyszerre is. Mi a neve? AirPower. Borzalmas.

Az iPhone X 64 és 256 GB-os verziókban jön, november 3-tól lesz megvásárolható, méghozzá 999 dollárért (ez a 64-es adattároló esetén igaz). A hazai árakról és megjelenésről lentebb olvashattok:

iPhone 8 és iPhone X magyarországi ár és megjelenés

Összességében: az iPhone X fantasztikusan néz ki, de újat nagyon nem ad a konkurensekhez képest, az iPhone 8 és 8 Plus pedig már százharmincadjára lövi el ugyanazt a formatervet. Nem, nekem (Zsolt) maradt egy kis hiányérzetem.

Hirdetés
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók. Aki követné, hogy merre járok: www.instagram.com/tamzsolt