Hirdetés

Az Asus meglehetősen látványos eseményen tudatta a néppel, hogy most sem veszik félvállról a barcelonai MWC kiállítást. Három új telefonnal rukkoltak elő, amelyek Asus Zenfone 5 Lite, Asus Zenfone 5 és Asus Zenfone 5z névre hallgatnak. Igen, utóbbi a zászlóshajó.

A Zenfone 5 Lite elején egy 6″-es, 1080 x 2160 pixel felbontású kijelző található, ami 80,3%-át foglalja el az előlapnak.

Belül Qualcomm Snapdragon 630-as lapka lakozik, RAM-ból 4 GB-ot kapunk, de lesz 3 GB-os variáns is, bár nem itthon szerencsére. A repertoár része a 3300 mAh-s akku, az ujjlenyomat-olvasó és az NFC.

Az Asus jó döntést hozott, hogy a két nanoSIM tálca külön van a microSD-től, valamint a négy kamera is kecsegtető: szelfizni 20 megapixelben lehet (f/2.0, 85,5 fokos látószög, Sony IMX376), plusz van mellette egy 8 megapixeles, 120 fokos egység is. Hátul egy 16 és egy 8 megapixeles szenzor hever, utóbbi látja szélesebben a teret. Tölteni microUSB-n keresztül lehet. Ára 4/64 GB-os kivitelben 110 ezer forint lesz, márciusban kerül fel a boltok polcaira.

A ZenUI 5.0-val és friss Androiddal érkező Asus Zenfone 5 és az Asus Zenfone 5z hardverben különbözik egymástól, formatervben pedig az iPhone X-re hajaznak. Miért van felül „notch”? Mert így férnek el a szenzorok. Kész. Pont. Nincs több kérdés. Mindkettő 6,2″-es, 1080 x 2246 pixel felbontású (19:9) IPS panellel bír, a telep 3300 mAh-s (a telefon megtanulja, mikor kelünk fel és csak addgra tölti fel maximumra), de itt már vagy két SIM, vagy egy SIM és egy microSD megoldással találkozhatunk.

Adott a 8 megapixeles Omnivision 8856 előlapi kamera, a hátsó fertályra viszont ezeknél is két kamera került: 8 megapixeles 120 fokos látószögű, valamint egy 12 megapixeles, f/1.8-as, 0,3 másodperc alatt fókuszál. Utóbbi egy Sony IMX363-as szenzor OIS-sel. Azért van egy előnye az 5z-nek, méghozzá a mesterséges intelligencia, ami többek között a kamerás képességeket is kiegészíti, de mélytanulás része a kijelzőnek, a töltésnek és a legalapvetőbb funkcióknak. Az ujjlenyomat-olvasót hátul találjuk meg, az arcfelismerés alternatívájaként, a 3,5 mm-es jack csatlakozó is szolgálatra készen áll.

A sztereó hangszórót érdekesen oldották meg, felül ugyanis piezoelektromos módon lett kialakítva, akárcsak a Xiaomi Mi Mix esetén annak idején. Akkor nem volt jó ötlet, vajon most az lesz? Az Asus Zenfone 5 lelke a Snapdragon 636-os SoC, emellé 4/6 GB RAM társul, plusz Cat.12-es LTE-képességek. Ára 140 ezer forint lesz, de csak nyár elején érkezik.

A Zenfone 5z a legdurvább modell, ebben már Snapdragon 845 (!) chip lelhető fel, 6 vagy 8 GB-nyi rendszermemóriával, valamint 256 GB UFS 2.1-es adattárolóval, Cat.16-os LTE-vel. Itt a legmeglepőbb az árazás, a végösszeg ugyanis csupán 180 ezer forint lesz júliusban, ami figyelembe véve a formatervet, a hardvert és az egyéb képességeket, tényleg nagyon ütőképesnek mondható.

Hirdetés
Tamás Zsolt
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók. Aki követné, hogy merre járok: www.instagram.com/tamzsolt