Hirdetés

A dél-koreai gyártó bemutatta legújabb saját fejlesztésű rendszerchipjét, a középkategóriás mobiltelefonokba szánt Exynos 1080-at. A lapka 5G támogatást és állítólag továbbfejlesztett mesterséges intelligencia-funkciókat kínál.

Az Exynos 1080 öt nanométeres gyártási eljárással készül, ennek köszönhetően a lapka energiafelhasználása hatékonyabb, teljesítménye pedig nagyobb.

Nyolc maggal dolgozik az Exynos 1080: egy Cortex-A78 (2.8GHz), három gyengébb Cortex-A78 (2.6GHz) és négy Cortex-A55 (2.0GHz). A Samsung elmondása szerint az új Exynos kifejezetten jó multitaskinghoz és egy Mali-G78 M10 GPU-val eléggé erős a grafikailag intenzívebb feladatok ellátására is, például játékokra.

A lapka képes 144Hz-es képfrissítést is kezelni (FHD+ felbontásig), illetve támogatja a HDR10+ szabványnak megfelelő kijelzőpaneleket is. 90Hz-en a lapka képes WQHD felbontású paneleket is kezelni.

Kamerák kezelése terén összesen hat szenzort és maximum 200 megapixeles felbontást képes az SoC kezelni. Videózás terén fontos megemlíteni, hogy 10 bites HDR10+ felvételek is készíthetők lesznek egy megfelelő kamerával ellátott és Exynos 1080-nal szerelt telefonnal. A videófelvétel 4K-ban maximalizál, 60fps mellett.

Adatkapcsolatra a már említett 5G-n (sub-6GHz és mmWave is) kívül van LTE, Bluetooth 5.2, WiFi  (802.11ax), FM rádió, GPS, GLONASS és Galileo támogatás is.

A Samsung azt nem közölte, hogy mely készülékeikben lesz először elérhető az új chip, de a pletykák szerint a 2021-es A-széria vagy pedig a Vivo egyik készülékében debütálhat majd.

Hirdetés
FORRÁSSamsung
Dani
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.