A OnePlus vezérigazgatója pontban 18-kor kezdte el a legújabb csúcstelefonról szóló sajtótájékoztatót (méghozzá felvételről). Az első pár percben végigvette, hogy mire volt szükség ahhoz, hogy a felhasználókhoz legjobban idomuló telefonokat alakíthassák ki. Rövid és érdekes videókban láthattuk az eddigi modelleket, a cégnél elmondták, hogy az elmúlt évek alatt rengeteget tanultak a hibákból.

Nyilván néhányan már korábban megkapták tesztre a OnePlus 5 névre keresztelt készüléket, valamennyien a piac jelenlegi egyik legjobbjának látták. Több mint 1300 napnyi előkészület előzte meg a leleplezést, és kiderült, hogy a zászlóshajó a pletykáknak megfelelő specifikációkkal startol el. A Gorilla Glass 5 üveggel védett, 5,5 hüvelykes kijelző megmaradt Full HD-snak, az AMOLED panel tehát 1080 x 1920 pixelt jelenít meg.

A dizájn erősen hasonlít más gyártók termékeinél látottakra, ami persze nem probléma, ám lesznek olyanok, akik visszasírják a 3T egyediségét. Ez egy több mint ezer apró alkatrészből álló készülék, aminek formatervét a mindennapi használathoz leginkább hozzásimuló ötletek ihlették. Mindössze 7,25 mm vékony és 153 grammos, megmaradt a bal oldali némítógomb, elöl a 16 megapixeles előlapi IMX371 kamera felülre, a mintákat 0,2 mp alatt felismerő ujjlenyomat-olvasó alulra kerül.

Majdnem a szívemhez kaptam, mert poénkodtak, hogy minek kell 3,5 mm-es jack, de szerencsére nem hagyták ki ezt a portot sem. A unibody fém burkolaton szinte nem is látszanak az antennacsíkok, egyelőre fekete és sötétszürke színben lesz kapható. Hátulra szerelték a dupla kamerát, méghozzá egy ledes villanó társaságába.

A két kamera közül az elsődleges szimplán fotóz, a második telefoto lencseként funkcionál. Előbbi egy 16 megapixeles IMX398 szenzor, utóbbi pedig egy 20 megapixeles egység. A továbbfejlesztett autofókusz villámgyorsan megtalálja a tárgyak helyzetét, az f/1,7-es rekeszérték pedig sötétben jön majd nagyon jól, sajnos nincs OIS, csak elektronikus képstabilizálás, ez azért fájó. Van zajmentesítő funkció, hogy ne legyenek szemcsések az alkotások.

A dupla megoldás kétszeres optikai zoomot tesz lehetővé, továbbfejlesztették a HDR képességeket, a beépített okosfunkciónak hála pedig a színeket is remekül be tudja lőni a szenzor. Nem maradt el a kézi, tehát professzionális mód (ISO, fókusz, fehéregyensúly, záridő, hisztogram) sem.

Ezeket a képeket lőtte a OnePlus:

A Dash Charge a OnePlus 5-nél is adott, ami gyorsabban és hűvösebben tölt, mint más megoldások. A telep 3300 mAh-s, 15 perc alatt 30%-ra, 30 perc alatt pedig 58 százalékra tölthető, az egyedi autós töltő pedig vezetés közben is szélsebessen pumpálja fel az akkut, fél óra 43%-ot jelent navigálás esetén.

A telefont a Qualcomm Snapdragon 835-ös lapka hajtja, a maga bivalyerős, nyolc Kryo magos processzorával együtt. A 10 nm-os lapka akár az 1 Gbps mobilnetes letöltést is támogatja, az Adreno 540 pedig 25 százalékkal erősebb a OnePlus 3T-ben lévő Adreno 530-nál.

A OnePlus 5-ben akár 8 GB-nyi LPDDR4X RAM-ot is elérhetünk, verziótól függően természetesen. A memóriát az intelligens rendszer segíti, ami figyeli, hogy mely programokat használjuk a legtöbbet és azokhoz irányítja az erőforrást. A készülékbe UFS 2.1-es adattároló került, ami 4 csatornás, kettőn lehet írni és olvasni, microSD támogatás nincs, két nanoSIM foglalat viszont van.

Az operációs rendszer szerepkörét az Android Nougatra épülő Oxygen OS látja el. Különféle gesztusok segítik a munkát, könnyedén lehet képernyőképet készíteni akár egész weboldalakról is, de számos mást tartalmaz az olvasómódtól kezdve a finomhangolásokig. A dobozon is jelzik majd, hogy a felhasználóknak hatalmas köszönettel tartoznak a fejlesztésekért.

A OnePlus 5 már a világ minden részén használható. Figyeltek a rezgőmotort kritizálókra, ezért most egy kicsit magasabb hangon, erősebben adja a jelzéseket a telefon. Volt idő figyelni a feedbackeket 3,5 év alatt. Érkezik az új OnePlus hátizsák, valamint számos friss hátlap is elérhetővé válik, ezekről a hivatalos weboldalon lehet tájékozódni. Kicsi hiányérzetünk azért maradt, hiszen nincs vízállóság, nincs vezetékmentes töltés, nincs nagyon különleges szolgáltatás, inkább csak kötelező frissítés.

A készülék 6/64 GB-os kivitelben  499 euróba (154 ezer forint), a 8/128 GB-os modell pedig 560 euróba (173 ezer forint) kerül, június 27-től lesz online elérhető, néhány európai fővárosban található boltban viszont már hamarabb lesz megvásárolható.

Hirdetés
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók. Aki követné, hogy merre járok: www.instagram.com/tamzsolt