air_6

Az Apple ma esti bemutatójában bemutatta a nagyközönségnek vadonatúj MacBook készülékét, mely szimplán csak “az új MacBook” nevet kapta. Szóval ő se nem Air, se nem Pro, ő az új MacBook. Ha egy szóba kellene öntenem az újdonságokról alkotott véleményemet, akkor ez a szó igazából két szó lenne, “elegánsan drága” .

Az új MacBook 12″-os kijelzővel rendelkezik, és nem csak külsőleg, de belsőleg is teljesen újragondolták. Úgy nyilatkoztak az új gépről, hogy nem az volt a cél, hogy itt elvegyünk egy millimétert, ott nyerjünk pár grammot a készüléken, az ötlet az volt, hogy a nulláról építsék fel a készüléket, minden lehetőséget megragadva a fejlesztésre. Vegyük sorra, mit módosított az Apple az új noteszgépén.

Billentyűzet

Az új MacBook billentyűzete több szempontból is innovatív. Első szempont, ami rögtön a szemünk elé tárul. A gombok nagyobbak lettek, valamint alig pár milliméter távolság van a készülék és a billentyűzet széle között, ami igazán megnyerő prémium hatást kölcsönöz a készüléknek.

air_2

Továbbá egy teljesen más mechanizmust alkalmaztak a billentyűzetnél a cupertinoiak, ugyanis az új MacBook az ún. Pillangó (Butterfly) mechanizmust találhatjuk meg, mely olyan elven működik, hogy bárhol megnyomjuk a billentyűt, az célba talál. A régebbi mechanizmusok esetében a billentyű közepét kellett eltalálni, így ha egy billentyűnek mondjuk a sarkát nyomtuk meg, lehet hogy nem írta be azt a karaktert. Itt ez megváltozott, ugyanis az új mechanizmussal bárhol nyomjuk a billentyűt, azt érzékelni fogja.

air_3

Az utolsó itt megemlítendő dolog pedig a háttérvilágítás. Eddig LED sorok voltak a MacBook készülékek billentyűzete alatt, de itt az Apple úgy tervezte az új MacBook billentyűzetét, hogy minden billentyű alatt külön-külön megtalálható egy-egy LED, melyek egységes fényerővel világítanak, és valóban a billentyűt világítják meg, kevesebb fény szökik ki a billentyűk széleinél.

air_4

Kijelző

A megjelenítőt tekintve a nagy újdonság, hogy ő a legkisebb MacBook, amely Retina kijelzőt kapott. A felbontás egészen pontosan 2304 x 1440 pixel, a kijelző panel mindössze 0,88 milliméter, az őt védő üveg pedig 0,5 milliméter vastag csupán. Az IPS panelnek köszönhetően 178 fokos a kijelző betekintési szöge, valamint a képarány 16:10. Így néz ki a 12″-os Retina MacBook kijelzője.

air_5

Hardver

Az Apple hardveres szinten is fejlesztette természetesen a készüléket, méghozzá elég rendesen. De persze tudjuk, hogy ehhez megvan a hozzá tartozó ár is, ezen ne is csodálkozzunk.

air_7A készülék alaplapja, ahogy a képen láthatjátok szinte minimális méretűre csökkent, az Apple 14 nanométeres processzortechnológiát alkalmazott az új MacBook-nál, a chip maga pedig az új Intel Core M “Broadwell” 5. generációs processzor. A készülékben 8 GB LPDDR3-as 1600 MHz órajelű RAM memória található, valamint 256 GB v. 512 GB PCIe alapú SSD tárhely. A teljesség kedvéért pedig megemlítendő még a készülék grafikus chipje, ami egy Intel HD Graphics 5300-as gyorsító.

Akkumulátor

Energiatakarékosság és üzemidő szempontjából az Apple messze híres, de kizárólag a laptopjainál és az iPad-eknél, az iPhone üzemidejéről inkább ne is beszéljünk. Ahogy láthatjátok a lenti képen, az Apple minden adott teret kihasznált az új MacBook építésénél, így az akkumulátor is még nagyobb helyet foglal el, lépcsőzetesen, minden szintet kihasználnak. Kapacitás szempontjából 35%-kal több cella található meg az új MacBook-ban, mint elődjében. Mire elég ez? 9 órányi böngészésre és 10 órányi filmnézésre.

air_9Csatlakozók

Ebből a szempontból tudnék pozitívat és negatívat is mondani, kezdem az előbbivel. Az új MacBook-ban ugyanis megjelent az USB-C szabvány. Ősrégi probléma az USB-vel, ezt mindenki tudja, hogy az esetek 80%-ában nem találjuk el elsőre a jó irányt. Valahogy mindig fordítva próbáljuk először bedugni a jó kis pendriveokat, de itt ez a probléma megszűnt, ugyanis az Apple új noteszgépébe az USB-C szabványt építette be, melynek már teljesen mindegy, hogy milyen irányból közelítjük meg eszközeinkkel. Ehhez persze azért ilyen szabványú pendriveokat és USB-s eszközöket is kell piacra dobni, de valahol el kell kezdeni ugye.

De jöjjön a feketeleves most már. Ugyanis adatkommunikáció szempontjából ez az egyetlen csatlakozó található meg csak a készülékben. Mindössze egyetlen egy USB-C szabványú port. Ha persze a jobb oldalon lévő Jack audio bemenetet nem számítjuk.

air_10

Ez azért elég sarkalatos pont. De ezt is biztos okkal tették, ha érteném az Apple-t, akkor én is milliárdos lennék.

Összegezzünk

Azt nem is kell mondanom, hogy a készülék drága. A készülék három színben elérhető, Fehér, Arany és Asztroszürke. Ezeken belül két féle modell lesz kapható. Az egyik 1,1 GHz-es Intel Core M processzorral (2,4 GHz-ig Turbo Boost-tal) és 256 GB SSD-vel, a másik pedig 1,2 GHz-es Intel Core M processzorral (2,6 GHz Turbo Boost-tal) 512 GB SSD-vel. Az előbbi fogyasztói ára az államokban 1299$, ami itthon ~430.000 Ft, utóbbi pedig 1599$, ami  ~470.000Ft-os áron lesz Magyarországon kapható.

Természetesen a készülék könnyebb, mint 1 kg, a legmagasabb pontja is 1,31 centiméter. Energiatakarékosság, környezetkímélés és teljesítmény szempontjából persze a toppon van a készülék, hallok pozitív és negatív véleményeket is, én a csatlakozók számában érzek némi hiányt, az ár még mindig magas, de az Apple már csak ilyen.

air_11

Ha további infókat szeretnél megtudni a készülékről, kattints az alábbi linkre:
http://www.apple.com/macbook/specs/

Hirdetés
Laci
6 éve írok az informatika és a telekommunikáció világáról és 1 éve készítek videókat. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.