Hosszú ideig az Androidosok csak szenvedtek az alkalmazások áthelyezésével belső tárhelyről SD kártyára. A legtöbb okostelefon 4-8GB belső tárhellyel érkezik, ami ugye bővíthető MicroSD kártyával. De mi van akkor, ha teli van a készülék belső tárhelye és szeretnénk alkalmazásokat letölteni? Megáll az élet? Hát eddig megállt, alternatív megoldás volt a készülékek rootolása.

A Google reagált (igaz, kicsit lassan) erre a problémára, és imáink meghallgatásra találtak, ugyanis ez a probléma megoldódni látszik. A Google I/O konferencián most bemutatott Android M ugyanis azzal a funkcióval bővül, hogy át tudjuk helyezni az alkalmazásadatokat és apk-kat minden további nélkül a belső tárhelyről a memóriakártyára.

Ez az új funkció nevet is kapott, méghozzá: “Adoptable Storage Devices”. Igaz, hogy a Google nem beszélt az I/O konferencián erről az újításról (pedig szerintem megért volna egy misét), de az Android M fejlesztői előzetesének online dokumentációjában találunk erre vonatkozó hivatkozást. Az alkalmazásadatokat csak akkor helyezhetjük át, ha azt az alkalmazás fejlesztője engedélyezi az app manifest állományba, magyarul ha a fejlesztő ezt a funkciót beleírja az app forráskódjába.

A Google nem integrálta ezt a funkciót a korábbi Android verziókba, viszont néhány gyártó saját implementációjába belerakta ezt, így lehetséges az, hogy néhány eszköznél eddig is volt erre lehetőség. Az Android M esetében viszont a gyártóknak nem kell ezt megcsinálni, a Google az alapszoftverbe fogja beleépíteni. Ez az egyik érdekes újdonság, emellett az Android M kínál natív ujjlenyomatszenzorszoftvert, Android Pay támogatást (pont, mint a Samsung és Apple Pay), vagyis bankkártya hozzáadásával az NFC képes okostelefonunkkal tudunk fizetni az arra alkalmas elfogadóhelyeken.

Az Android M továbbá dupla akkumulátoridőt ígér, egy speciális algoritmus segítségével az eszköz figyelni fogja, hogy éppen mit csinálunk, kezünkben tartjuk-e a készüléket, vagy órán esetleg munkában vagyunk, és annak megfelelően kapcsolja ki- és be a funkciókat, ezzel kímélve az akkumulátort. Így a készenléti ideje a készüléknek jelentősen növekedni fog, alvó állapotban sokkal tovább fogja bírni egy húzással. Emellett olyan alkalmazásengedélyeket is bevezetett a Google az új rendszerben, hogy pl. egy Twitter alkalmazásból ha kifelé vezet egy hivatkozás (mondjuk egy google keresésre), akkor a böngésző nem külön alkalmazásként jelenik meg, hanem a Twitter részeként, ezzel időt és energiát spórol meg a szoftver mind magának, mind a felhasználónak.

Visszatérve az SD kártyás témára, felmerül egy kérdés. Mi történik akkor, ha eltávolítják a MicroSD kártyát a készülékből? Az SD kártyát a készülék titkosítja és csak abban a készülékben használható. Ha a felhasználó eltávolítja az SD kártyát, akkor az alkalmazások nem fognak működni mindaddig, míg azt újra nem telepítik. Áthelyezés esetén is csak akkor fog más készülékben is működni az SD kártya, ha azt formázzuk, mielőtt behelyezzük az új készülékbe, mivel a régi készülék titkosítja az SD kártyát, az új ezt nem tudja kezelni.

Egy érdekes fordulat viszont, hogy az Android M “Adoptable Storage Devices” funkciója külső USB meghajtókkal is működik. Az Android M beépített USB OTG támogatással érkezik, de meg van rá az esély, hogy az emberek nem fogják örökké a készülékben hagyni a Pendrive-ot, erre azért kíváncsiak vagyunk, hogy végül hogy oldják meg a mérnökök.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Lehet tudni mikor jön ki telefonokra és mely telefonokon lesz elérhető?

  2. Egyelőre nincsenek erről információink , de elvileg augusztus – október időszakban érkezik a végleges verzió , a Nexus 6 eszközökre a fejlesztői változat már tölthető 🙂

Comments are closed.