A legutóbbi frissítés mindössze hibajavításokat hozott az iPhone, iPad és iPod Touch készülékekre, azonban az iOS 10.3 egy merőben új dologgal kecsegtet majd és ez nem más, mint az APFS vagyis az Apple File System bevezetése.

Az Apple még a 2016-os WWDC-n jelentette be, hogy át fognak térni erre a fájlrendszerre, limitáltan elérhető volt a macOS Sierra béta verziójában, vélhetően a fejlesztők számára, hogy tesztelni tudják, idén viszont ez publikusan is megjelenhet az iOS eszközökön.

Az Apple nagyjából 20 éve a HFS+ fájlrendszert használja, viszont az APFS-t direkt úgy tervezték, hogy optimalizálva legyenek az SSD-khez, jobb titkosítást valamint biztonságos adatintegrálást is biztosít. Ez azt jelenti, hogy az iOS készülékeken tárolt adatok még nagyobb biztonságban lehetnek majd.

Azt nem tudni, hogy mikor lesz elérhető az iOS 10.3, a fejlesztők már tölthetik az első béta verziót, viszont a megjelenéssel az új fájlrendszer is debütálni fog. Hozzátehetjük, hogy az új struktúrára való átváltás adatvesztéssel nem fog járni, ahogy eddig OTA módon érkezik majd az update és marad minden ugyanúgy. Ettől függetlenül persze mindenkinek ajánljuk a szoftverfrissítés előtti adatmentést.

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
FORRÁSUbergizmo
MEGOSZTÁS
Fülöp Zoltán
Techbolond, újságíró, jöhet minden, ami telefon, táblagép vagy notebook