Hirdetés

Az ASUS tavaly nagyot újított a ZenFone 6 bemutatójával, hiszen a különleges kamerarendszer mellé komoly hardveres erő és nagyon baráti árazás társult, így meg sem lepődtünk azon, hogy itthon is nagyon nagy kedvenc lett. Nemrég megérkezett a generációváltás is, mely számos ponton hozott komoly változásokat, de azért az előd pozitívumaiból szerencsére sikerült jó néhányat átmenteni 2020-ra is. A készülékről a részletes tesztünk már kiment a YouTube csatornán, azóta pedig egy hosszabb távon is bizonyított a kezeink alatt és úgy gondoltuk, hogy érdemes lenne összeszedni az 5 kedvenc funkciónkat, tulajdonságainkat.

Kamera

Nem is kezdhetnénk mással, mint a különleges kamerarendszerrel, amely egymagában látja el a hátlapi és előlapi kamera funkcióját. Mindezt a saját fejlesztésű motoros rendszernek köszönheti, mely az idei évre ráadásul még strapabíróbb és időtállóbb lett, no nem mintha az előző szériánál bármiféle gondok is felmerültek volna az elmúlt 1 év során.

A ZenFone 7 ráadásul már már lencsét kapott, A fő szenzor egy 64 megapixeles Sony IMX686-os modul, mely akár 8K videórögzítésre is alkalmas 30 fps mellett, de szerintünk a 4K 120 fps az igazi nagy dobás. Mellette egy 12 megapixeles ultraszéles látószögű IMX363 dolgozik, ami ráadásul autófokuszt is kapott és a makrófotózáshoz is ezt ajánlanánk. A harmadik, 8 megapixeles modul a telefotó lencse szerepét tölti be 3x optikai nagyítást kínálva. A sima és Pro modellek között az egyik nagy különbség az, hogy utóbbi a telefotó és a fő lencséhez optikai képstabilizációt is kínál.

A képminőség nagyon rendben van, a szelfizés soha nem volt még könnyebb és az elkészült képek is az élmezőnyben lesznek, hiszen más készülék esetében az előlapi kamerák általában jóval gyengébben a hátlapi moduloknál. A motoros rendszer pedig azt is lehetővé teszi, hogy egyedi szögeket fedezzünk fel.

Kijelző

A ZenFone 6 estében a baráti ár magával hozta azt is, hogy „csak” IPS kijelzőt kapott, ezt a ZenFone 7 esetében már egy 90Hz-es AMOLED kijelzőre cserélték. A képminőség kiváló, a 6,67-es méret ugyan nem apró, így akik kifejezetten kompakt készüléket keresnek, azoknak talán nem ez a legjobb választás, de a 92%-os kijelző/készülékház arány nagyon látványos. A 90Hz-es képfrissítés mellé praktikus Always-On funkció is társul és mivel nincsen arc-alapú azonosításra képes előlapi kamera, ezért az ujjlenyomat-olvasó az oldalsó feloldógombba került. A fényerő kiváló, a menüben pedig számos egyéni beállítást találunk, hogy kedvünkre szabhassuk a megjelenést.

Teljesítmény

Nem mehetünk el szó nélkül a készülék teljesítménye mellett sem, hiszen egy csúcsmodellről beszélünk, mely a nála 10, 20 vagy akár 30 százalékkal is drágább felsőkategóriás mobilokkal megegyező vagy legalábbis hozzájuk igen közel elhelyezkedő hardveres csomagot kapott. A Qualcomm Snapdragon 865+-t csak a ZenFone 7 Pro modell kapta meg, de a sima ZenFone 7-be kerülő Snapdragon 865 sem sokkal gyengébb. Különbséget a napi használat során nem veszünk észre, csak a komolyabb játékok esetében lehet nagyjából 8-10% előnyre számítani. Mellé az alapmodell 6, a Pro változat pedig 8GB memóriát kapott, a tárhely mérete pedig modelltől függően 128 vagy 256GB. Ez tehát egy abszolút csúcshardver 2020-ban, ennél többre nem is nagyon vágyhatnánk.

Akkumulátor

Nagyon sokak számára fontos, hogy a készülék egy teljes napot simán kibírjon és ne kelljen a nap második felében azon aggódni, hogy mikor merülünk le. Nos, a ZenFone 7 családból a másfél, sőt a két nap is könnyedén kihozható, nyilvánvalóan a felhasználói szokásoktól függően, de azon biztosan nem kell aggódni, hogy délután hol dugjuk majd fel töltőre. Az 5000 mAh-s akksi mellé ráadásul egy 30 Wattos gyorstöltő is került a dobozba, mely kellően pótolja a vezeték nélküli töltés hiányát.

Apróságok

Az ötödik érvünk a készülék mellett inkább egy gyűjtemény a gyűjteményben, hiszen van néhány dolog, mely önmagában nem olyan nagy szám, de együtt azért jól mutatnak. Ilyen például az árazás, mely ugyan nem követte a ZenFone 6 rendkívül agresszív vonalát, hiszen a ZenFone 7 Pro 300 000 Ft környékén kapható, de még mindig jóval olcsóbb, mint néhány nagy márka, hasonló hardverrel szerelt modellje, hiszen ahogy márt említettük a különbség akár 30 százalék is lehet. A másik „apróság” a dizájn, mely nem egy teljesen új forma, sőt a ZenFone 6 után még kevésbé új, mégis egyedi azzal, hogy nincs előlapi kamera és a fehér, illetve kék modellek is rendkívül szépre sikeredtek.

Végül pedig a dobozban található extra tokokat említenénk meg. Az átlátszó szilikon tokok már nem okoznak olyan nagy meglepetést, jó néhány gyártó adja őket a készülékük mellé. Az ASUS viszont gondolt azokra is, akik aktívabb életet élnek, szeretnek túrázni, sportolni vagy utazni, ami ezzel a különleges kamerarendszerrel egyébként még nagyobb móka lehet. Nekik egy „aktív” tok is lapul a dobozban, mely egyfelől védi a készüléket, másfelől egy kis extra zár is található rajta, ami nem engedi még véletlenül sem kinyílni a kamerát, így elkerülhetőek a komolyabb balesetek is.

Hirdetés
Tech2 Laci
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.