Hirdetés

Megérkeztek az Intel tizenharmadik generációs Core processzorai és készen állnak a legújabb játékokra és a tartalomgyártás új szintéjre. A legerősebb modellek akár nyolc teljesítménymaggal és tizenhat hatékony maggal büszkélkedhetnek, összesen 32 szálon keresztül. Támogatják az 5600MHz-es DDR5-ös memóriákat és a következő generációs PCIe 5.0 grafikus kártyákat és jó néhány év múlva is garantáltan elegendő teljesítményt nyújtanak majd a játékosoknak és az alkotóknak. 

Az alábbiakban kiválasztottunk néhány népszerű ROG és TUF modellt és a kiemeltük nektek a legfontosabb pontokat, amely alapján össze tudjátok állítani a megfelelő konfigurációt. Azok számára, akik olyan PC-t építenének, amely tele van élvonalbeli technológiával és kompromisszummentes teljesítménnyel, a ROG Maximus Z790 Extreme és a ROG Maximus Z790 Hero modelleket ajánljuk. A ROG Strix széria is visszatért, hogy lenyűgöző megjelenést és teljesítményt nyújtson négy különböző változatban. A TUF Gaming Z790 alaplapok mindenhol megadják a játékosoknak a következő generációs PC-khez szükséges összes szükséges eszközt, míg az ASUS Prime Z790 termékcsalád a teljesítményopciók széles skáláját kínálja egy mindenre képes gép felépítéséhez.

ROG Maximus Z790 Extreme

Mivel az újgenerációs processzorok több évig is kiváló teljesítményt nyújthatnak, ezért ha a körülmények engedik, akkor érdemes lehet egy felsőkategóriás konfigurációt köréjük építeni, hiszen akkor 2-3 vagy akár több évig sem kell a többi hardverhez nyúlni. A ROG Maximus Z790 Extreme a Republic of Gamers család csúcsa. Az EATX méretű alaplap a legerősebb hardverekhez készült, így egy Intel Core i9-es processzorral és egy NVIDIA RTX 4080-as vagy RTX 4090-es kártyával tudnánk igazán elképzelni. Az extra hűtés és a prémium minőségű komponensek akár a túlhajtást is lehetővé teszik, a különlegs AniMe Matrix kijelző pedig nem csak a ROG logót tudja RGB színekben megjeleníteni, hanem egyedi képeknek és animációknak is helyet tud adni.

A ROG Maximus Z790 Extreme tartalmaz egy LiveDash-t is, egy beépített 2 hüvelykes OLED panelt, amely hasznos információkat tud megjeleníteni, így érdemes edzett üveg oldallappal rendelkező házat választani hozzá. A bekapcsolási, önteszt (POST) fázis alatt ez a kijelző a legfontosabb statisztikákat mutatja egyszerű nyelven, hagyományos POST kódokkal. Normál működés közben beprogramozható hogy mutassa a CPU frekvenciáját, az eszköz hőmérsékletét, a ventilátor sebességét vagy a vízhűtéssel kapcsolatos információkat. Ez a modell 2,5Gb-es és 10Gb-es Ethernet csatlakozót is kínál, de az Intel AX411 WiFi 6E adaptere nagy sebességű vezeték nélküli kapcsolatot is képes biztosítani, így nem szükséges kábel közelében elhelyezni az asztali gépet. Az alaplap összesen 5db NVMe SSD-t támogat, mely a direkt csatlakozások mellett a PCIe bővítőkártyákkal érhető el.

A ROG Maximus Z790 Extreme a ROG True Volticiant is tartalmazza, hogy támogassa az extrém túlhajtást és az OC-sek számára stabil alapot nyújtson. Ez a mellékelt oszcilloszkópkészlet részletes elemzést nyújt az alaplap tápáramköréről és valós idejű feszültséginformációkat ad egy külön rendszeren keresztül. Nyolc beépített ventilátorfejjel rendelkezik, a mellékelt ROG ventilátorvezérlővel pedig könnyedén hozzáadható további hat. A három gen 2 címezhető RGB foglalat lehetővé teszi a LED-szalagok csatlakoztatását, és az Aura Sync segítségével összehangolható más ROG termékekkel. Ha valaki a csúcsok-csúcsát keresi, akkor az ASUS ROG Maximus Z790 Extreme az egyik legjobb választás.

ASUS TUF Gaming Z790-Plus D4

A TUF szériát nagyon sokan kedvelik, hiszen általánosságban elmondható, hogy a megszokott ASUS minőséget hozzá, a ROG szériánál valamivel elérhetőbb áron. Vannak olyanok is, akiknek eleve jobban bejön a TUF dizájnvonal és nemrég az alaplapok mellett egy új házat is piacra dobott a cég, így akár a tökéletes otthont is be lehet szerezni az új alalap mellé. A TUF Gaming Z790-Plus D4 a legújabb Intel processzorok minden lényeges elemét magába foglalja, és játékkész funkciókkal és bizonyított tartóssággal ötvözi. A D4-es végződés arra utal, hogy a DDR4-es memóriákat támogatja, melyek még mindig kiváló teljesítményre képesek.

A katonai minőségű alkatrészekkel, továbbfejlesztett energiamegoldással és átfogó hűtőrendszerrel tervezett alaplap a várakozásokat felülmúlja sziklaszilárd teljesítményével a maratoni játékokhoz. A TUF alaplapok ráadásul szigorú tartóssági teszteken is átesnek, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy képesek kezelni azokat a körülményeket, ahol más megoldások már akár meghibásodhatnak. Esztétikailag ez a modell a megszokott TUF dizájnelemeket nyújtja, amelyek tükrözik a The Ultimate Force sorozatot meghatározó megbízhatóságot és stabilitást.

Az AI Cooling II egy ASUS-exkluzív algoritmus, amely lecsökkenti a szükségtelen zajt, hiszen figyeli a CPU hőmérsékletét és ahhoz állítja be a ventilátorokat az optimális sebességre. Az Energiatakarékos funkció számos olyan beállítást tartalmaz, amelyek könnyedén optimalizálhatják az energiafogyasztást és maximalizálhatják az energiamegtakarítást. Engedélyezheti a CPU teljesítménykorlátozását, elsötétítheti az Aura megvilágítását, és beállíthatja a ventilátorprofilt energiatakarékos módba. A kedvencünk pedig a PCIe Q-Release gomb, amely egyetlen érintéssel feloldja az első PCIe bővítőhely biztonsági reteszét, nagymértékben leegyszerűsítve a PCIe kártya alaplapról történő leválasztását. Ha Z790-es TUF alaplapban gondolkodik valaki, akkor érdemes lehet hozzá beszerezni egy ASUS TUF Gaming GT502-es házat, hiszen a formabontó kialakítás nem csak egyedi, hanem teljes betekintést enged az igényes hardverekhez.

Hirdetés
Drevenyák Dávid vagyok és négy éve készítek tartalmakat. Karrieremet tech videókkal kezdtem, ennek köszönhetően berepültem a földet és a világ legnagyobb tech kiállításaira kaptam meghívást. CES Las Vegas, MWC Barcelona, Computex Taiwan és IFA Berlin. Zsüriztem Szöulban és háromszor képviseltem Magyaroszágot az EUIPO által rendezett Ideas Powered rendezvényen.