Hirdetés

Manapság számos kreatív szakma igényli a mobilis munkaállomást, hiszen, ha nem is minden nap, de hetente vagy havonta több alkalommal ki kell menni a terepre, el kell menni egy ügyfélhez vagy prezentálni kell a stúdión kívül. 

Ilyenkor jöhet jól egy komolyabb erővel rendelkező laptop, mely alapjáraton képes kiváltani az otthoni számítógépet, hiszen azért sokak számára még mindig luxus lenne egy felsőkategóriás asztali gép mellett egy akár millió feletti mobil munkaállomást is tartani, ha pedig a kettő között kell választani és néha úton kell lenni, akkor egyértelmű, hogy melyik irányba kell nézelődni, hiszen az asztali gépet nehezen viszi magával az ember.

Az ASUS az év elején mutatta be az új ProArt Studiobook szériáját, mely kimondottan a kreatív felhasználók számára készült és ez a gyártóhoz hűen nem csak a hardveres felhozatalban mutatkozik meg. Volt szerencsénk kipróbálni az ASUS ProArt Studiobook Pro 16 OLED széria egyik legerősebb modelljét, mely egy Intel Xeon W-11955M processzort, egy NVIDIA RTX™ A5000 grafikus kártyát és 64GB memóriát kapott. Ez tehát minden fontos elemében egy mobil munkaállomás, mely főként a komolyabb 3D-s tartalmakkal és magas minőségű vizuális, videós projektekkel foglalkozó felhasználóknak lehet ideális választás. Tudni kell, hogy ASUS ProArt Studiobook 16 OLED néven (H5600) van egy AMD processzorra és szintén NVIDIA grafikus kártyára építkező változat, mely főként a fotósoknak és félprofi videósoknak lehet egy jó alternatíva, hiszen számukra eddig is az erősebb gamer gépek jelentették PC fronton a megoldást, így az AMD Ryzen 9 5900HX CPU és az NVIDIA GeForce RTX 3070-es VGA egy tökéletes konfig, pláne úgy, hogy minden más ProArt fejlesztést is megkapunk mellé.

Kijelző

A legtöbb kreatív munkához elengedhetetlen a jó minőségű kijelző, így ezzel kezdenénk. Az ASUS egy ideje már elkezdte OLED kijelzős modellekkel feltölteni a palettáját, így nem csoda, hogy a kreatívok számára készült modellekben is erre a technológiára szavazott, hiszen az OLED panelek lenyűgöző látványvilágot nyújtanak.

A 16 hüvelykes kijelzők 16:10-es képaránnyal rendelkeznek és 4K felbontásúak az összes modellben, tehát a vizuális élményre panaszunk nem lehet, a képaránynak hála pedig a munkatér is nagyobb az átlagos laptopokhoz viszonyítva. A magas kontrasztarány, az élénk színek és a tökéletes feketék mellett a színhelyességre is fókuszáltak a tervezők, hiszen 100%-os DCI-P3 és 133%-os sRGB színskála lefedettségről beszélhetünk a Pantone Calman hitelesítés mellett.

Hardver

Hardveresen már említettük az alapvető felhozatalt, ugyanakkor a piacon nem nagyon találni jelenleg Xeon-os változatot. Helyette A W7600-as modellben egy Intel Core i7-11800H került az RTX A5000-es kártya és a 64GB memória mellé, ami nyilván más vonalon mozog, mint a munkaállomás-szintű Xeon megoldás, de vitathatatlan, hogy a legtöbb felhasználó számára hosszú évekre elegendő erőt biztosít majd. A H5600-as változatból sem találunk jelenleg a piacon, de ez azt is jelenti, hogy a korábban érkező, konfigurációktól függően 700-900 000 Ft közötti modelleket a profi szakma gyorsan felszippantotta.

Jó látni, hogy alapvetően a memóriával és a tárhellyel sem spóroltak a „legolcsóbb” konfigurációknál sem, hiszen hiába is lenne erős a processzor és a videókártya, ha mellé 8 vagy 16GB RAM társul, a bővítés pedig utólag kellemetlen és drága is lenne.

ProArt

Az ASUS bátran kísérletezik és próbál ki akár elsőre furcsa dolgokat is és ez a 2022-es ProArt Studiobook modelleknél is látszik. A legnagyobb innováció egyértelműen az ASUS Dial, mely egy beépített fizikai vezérlő annak érdekében, hogy a professzionális szoftverekben a külső keverőkhöz hasonló módon lehessen navigálni vagy finomhangolni a különféle opciókat. A videóvágó szoftverekben például az idővonalon való navigáció vagy az adott színezés erőssége és a különböző csúszkák állása hihetetlenül könnyen állítható a segítségével, a fotósok pedig Adobe Lightroomban például a nyers képek fényelését intézhetik vele sokkal egyszerűbben és finomabban, mint egy egér esetében.

Az ASUS is kiemelte, hogy első körben az Adobe-val kötött partnerség jegyében szinte csak az Adobe Creative Cloud-ban található szoftverekkel működik az ASUS Dial, de később számos egyéb más alkalmazás is támogatni fogja, illetve a ProArt Creator Hub nevezetű szoftverben teljesen személyre is szabható. Ez azért fontos, mert az Adobe alkalmazásokon kívül bármikor használhatjuk általános dolgokra is, mint például a kijelző fényerejének változtatása vagy a hangerő módosítása. A Creator Hub-ban állítható a gép teljesítménye is, például ha csak böngészünk vagy a klienseknél online mutatunk valamit, akkor nem fognak felzúgni a ventilátorok. Ha pedig a projektet renderelnénk ki, akkor maximális teljesítményre kapcsolva ugyan hangos lesz a laptop, de minden erejét beleadva igen hamar végez a komolyabb projektekkel is. Érdekes és elsőre megbújó extra a három gombos touchpad, amely a 3D-s alkalmazásokban jöhet jól, illetve stylus támogatással is rendelkezik, tehát a szerződéseket is könnyen aláírhatjuk vele.

Egyebek és összegzés

YouTuberként és tartalomgyártóként az egyik legörömtelibb dolog a villámgyors kártyaolvasó megléte, hiszen nem kell külön kiegészítőt magunknál tartani. Az SD Express 7.0 kártyaolvasó akár 985MB/s sebességgel is képes másolni az adatokat, ami rengeteg időt spórol meg a felhasználóknak. Továbbá fontos kiemelni az 1Gbps RJ45 LAN csatlakozót, mely az internet mellett például a komolyabb stúdiók hálózatba csatlakoztatott gépeinél jöhet jól. A valódi HDMI 2.1 és az USB-C csatlakozók biztosítják az extra monitorok kezelését és akár a VR eszközök támogatását is, tehát szoftverfejlesztéshez is remek választás lehet egy ilyen gép.

Összességében nagyon tetszett a gép egyszerű és professzionális külső megjelenése, hardveresen nem lehet panaszunk a felhozatalra, legalábbis akkor, ha tényleg sokféle modell kapható lesz itthon és az ASUS Dial sem egy fölösleges extra, hanem egy praktikus funkció. Nyilván a 750-1 500 000 Ft közötti árcédula nem kevés, de ezt nem is hobbifelhasználásra készítették a mérnökök, egy vállalatnak pedig nem minden pénzt megér egy hatékony munkaeszköz.

Hirdetés
Drevenyák Dávid vagyok és négy éve készítek tartalmakat. Karrieremet tech videókkal kezdtem, ennek köszönhetően berepültem a földet és a világ legnagyobb tech kiállításaira kaptam meghívást. CES Las Vegas, MWC Barcelona, Computex Taiwan és IFA Berlin. Zsüriztem Szöulban és háromszor képviseltem Magyaroszágot az EUIPO által rendezett Ideas Powered rendezvényen.