Hirdetés

Az ultrakönnyű, rendkívül hosszú akkumulátor-üzemidővel rendelkező ExpertBook B9 a specifikációk alapján egy vérbeli ultrabook, mely sorban három éve nyerte el a világ legkönnyebb, 14 hüvelykes laptopja címet.

Mindössze 1,01kg-os súlyával alig érezhető, hogy egyáltalán a táskánkban van e vagy sem, az asztalról felemelve pedig mindig megmosolyogtat, hogy milyen könnyű és milyen mérnöki munka áll mindemögött. A legjobb az egészben pedig az, hogy sok más, könnyűnek tűnő vagy annak titulált laptoppal ellentétben nagyon kevés kompromisszumot kell hozni például a portok terén.

Érdekes lehet, hogy a tavalyi modellhez képest, a 12. generációs Intel® Core™ i7-1255U processzorral szerelt 2022-es modellnél a hivatalos oldalon is bevállalták az 1 órával kevesebb üzemidőt. Ezzel azonban egyáltalán nem lehet problémánk, hiszen a korábbi 17 órát módosították 16 órára, melyet a PCMark teszten elért 15 óra és 13 perc is igazol. Sőt, a tavalyi modellnél mások ennél 1 órával kevesebbet mértek, tehát az idei Expertbook B9 üzemidő szempontjából is jelentősen jobb, mint elődje.

Persze egy főként üzleti célokra szánt laptopnál nem elég a jó üzemidő, az elegáns megjelenés és a 1kg körüli súly, a fő cél mindig is az adatbiztonság lesz. Az AdaptiveLock a kényelmes biztonság egyik legjobb példája és az egyik kedvenc funkciónk. Az ASUS ExpertBook B9 a webkamerával együtt egy közelségérzékelőt is tartalmaz és ez az infravörös arcfelismerő rendszer zárolja és kikapcsolja a kijelzőt, amikor érzékeli, hogy a felhasználó távol van és újra bejelentkezik, amikor érzékeli, hogy visszaült a gép elé. Ezzel az adatbiztonság mellett az üzemidőt is javítja, a magánéletünket pedig a fizikai webkamera-takaróval védhetjük, melynél jobb megoldást nem is választhattak volna a mérnökök. Természetesen van ujjlenyomat-olvasó és nem maradt el a TPM 2.0 chip sem, sőt a hagyományőrzők akár a Kensington zárat is használhatják.

A kevés kompromisszumot bizonyítva a megfelelő mennyiségi csatlakozót emelhetjük ki, hiszen az Expertbook B9 rendelkezik egy 10Gbps-ra képes USB-A-val, teljes méretű HDMI 2.0b porttal, két Thunderbolt 4 USB-C porttal és egy 3,5mm-es audio csatlakozóval. Még a LAN-t sem felejtették el, de ehhez a microHDMI dongle-t kell használni. A vezeték nélküli kapcsolatok terén is naprakész az ASUS üzleti csúcsmodellje, hiszen a WiFi 6E és a Bluetooth 5.2 teszi teljessé a listát. A két SSD-slotnak köszönhetően a RAID1 biztosítja, hogy minden este nyugodtan elaludhatunk, hiszen még ha az egyik SSD úgy is dönt, hogy feldobja a talpát, akkor is megvan az összes adat pontos másolata.

A 12. generációra való frissítés jól jön néhány lenyűgöző teljesítménymutató eléréséhez. Kiemelendő, hogy 91%-kal magasabb többmagos és 30%-kal magasabb egymagos pontszámot kapunk a Cinebench R20-ban, mint a tavalyi ExpertBook B9 esetében. A GPU pontszámok is közel 40%-kal emelkedtek, így összességében a teljesítménynövekedésre sem lehet panaszunk, főleg egy ilyen vékony géphez képest. Érdemes azonban megjegyezni, hogy az ASUS meglehetősen konzervatív az energiakorlátokkal és a hűtési képességekkel. A CPU gyorsan lecsökken a névleges TDP-re, ami alacsonyabb energiafogyasztást és hűvösebb hőmérsékletet jelent. Ennek köszönhetően a hőmérséklet teljes terhelés mellett is 80°C alatt marad, így az ExpertBook B9-et az ölünkben is tudjuk használni, sok más modern laptoppal ellentétben.

Az Expertbook B9 egy szuper üzleti laptop, amely megad mindent ahhoz, hogy a vállalkozás sikere ne az IT-osztályon múljon. Az átlagos felhasználók számára is érdemes lehet szemezni vele, hiszen mindent kipipál, amit egy átlagfelhasználó elvárhat egy laptoptól 2022-ben, sőt bőven túl is teljesíti. Ilyen szempontból nézve az egyetlen hibája talán az „átlagossága”.

Hirdetés
Drevenyák Dávid
Drevenyák Dávid vagyok és négy éve készítek tartalmakat. Karrieremet tech videókkal kezdtem, ennek köszönhetően berepültem a földet és a világ legnagyobb tech kiállításaira kaptam meghívást. CES Las Vegas, MWC Barcelona, Computex Taiwan és IFA Berlin. Zsüriztem Szöulban és háromszor képviseltem Magyaroszágot az EUIPO által rendezett Ideas Powered rendezvényen.