Az ultrakönnyű, rendkívül hosszú akkumulátor-üzemidővel rendelkező ExpertBook B9 a specifikációk alapján egy vérbeli ultrabook, mely sorban három éve nyerte el a világ legkönnyebb, 14 hüvelykes laptopja címet.

Mindössze 1,01kg-os súlyával alig érezhető, hogy egyáltalán a táskánkban van e vagy sem, az asztalról felemelve pedig mindig megmosolyogtat, hogy milyen könnyű és milyen mérnöki munka áll mindemögött. A legjobb az egészben pedig az, hogy sok más, könnyűnek tűnő vagy annak titulált laptoppal ellentétben nagyon kevés kompromisszumot kell hozni például a portok terén.

Érdekes lehet, hogy a tavalyi modellhez képest, a 12. generációs Intel® Core™ i7-1255U processzorral szerelt 2022-es modellnél a hivatalos oldalon is bevállalták az 1 órával kevesebb üzemidőt. Ezzel azonban egyáltalán nem lehet problémánk, hiszen a korábbi 17 órát módosították 16 órára, melyet a PCMark teszten elért 15 óra és 13 perc is igazol. Sőt, a tavalyi modellnél mások ennél 1 órával kevesebbet mértek, tehát az idei Expertbook B9 üzemidő szempontjából is jelentősen jobb, mint elődje.

Persze egy főként üzleti célokra szánt laptopnál nem elég a jó üzemidő, az elegáns megjelenés és a 1kg körüli súly, a fő cél mindig is az adatbiztonság lesz. Az AdaptiveLock a kényelmes biztonság egyik legjobb példája és az egyik kedvenc funkciónk. Az ASUS ExpertBook B9 a webkamerával együtt egy közelségérzékelőt is tartalmaz és ez az infravörös arcfelismerő rendszer zárolja és kikapcsolja a kijelzőt, amikor érzékeli, hogy a felhasználó távol van és újra bejelentkezik, amikor érzékeli, hogy visszaült a gép elé. Ezzel az adatbiztonság mellett az üzemidőt is javítja, a magánéletünket pedig a fizikai webkamera-takaróval védhetjük, melynél jobb megoldást nem is választhattak volna a mérnökök. Természetesen van ujjlenyomat-olvasó és nem maradt el a TPM 2.0 chip sem, sőt a hagyományőrzők akár a Kensington zárat is használhatják.

A kevés kompromisszumot bizonyítva a megfelelő mennyiségi csatlakozót emelhetjük ki, hiszen az Expertbook B9 rendelkezik egy 10Gbps-ra képes USB-A-val, teljes méretű HDMI 2.0b porttal, két Thunderbolt 4 USB-C porttal és egy 3,5mm-es audio csatlakozóval. Még a LAN-t sem felejtették el, de ehhez a microHDMI dongle-t kell használni. A vezeték nélküli kapcsolatok terén is naprakész az ASUS üzleti csúcsmodellje, hiszen a WiFi 6E és a Bluetooth 5.2 teszi teljessé a listát. A két SSD-slotnak köszönhetően a RAID1 biztosítja, hogy minden este nyugodtan elaludhatunk, hiszen még ha az egyik SSD úgy is dönt, hogy feldobja a talpát, akkor is megvan az összes adat pontos másolata.

A 12. generációra való frissítés jól jön néhány lenyűgöző teljesítménymutató eléréséhez. Kiemelendő, hogy 91%-kal magasabb többmagos és 30%-kal magasabb egymagos pontszámot kapunk a Cinebench R20-ban, mint a tavalyi ExpertBook B9 esetében. A GPU pontszámok is közel 40%-kal emelkedtek, így összességében a teljesítménynövekedésre sem lehet panaszunk, főleg egy ilyen vékony géphez képest. Érdemes azonban megjegyezni, hogy az ASUS meglehetősen konzervatív az energiakorlátokkal és a hűtési képességekkel. A CPU gyorsan lecsökken a névleges TDP-re, ami alacsonyabb energiafogyasztást és hűvösebb hőmérsékletet jelent. Ennek köszönhetően a hőmérséklet teljes terhelés mellett is 80°C alatt marad, így az ExpertBook B9-et az ölünkben is tudjuk használni, sok más modern laptoppal ellentétben.

Az Expertbook B9 egy szuper üzleti laptop, amely megad mindent ahhoz, hogy a vállalkozás sikere ne az IT-osztályon múljon. Az átlagos felhasználók számára is érdemes lehet szemezni vele, hiszen mindent kipipál, amit egy átlagfelhasználó elvárhat egy laptoptól 2022-ben, sőt bőven túl is teljesíti. Ilyen szempontból nézve az egyetlen hibája talán az „átlagossága”.

Hirdetés
Drevenyák Dávid vagyok és négy éve készítek tartalmakat. Karrieremet tech videókkal kezdtem, ennek köszönhetően berepültem a földet és a világ legnagyobb tech kiállításaira kaptam meghívást. CES Las Vegas, MWC Barcelona, Computex Taiwan és IFA Berlin. Zsüriztem Szöulban és háromszor képviseltem Magyaroszágot az EUIPO által rendezett Ideas Powered rendezvényen.