Az Apple évek óta megtartja fejlesztői konferenciáját, ami a WWDC névre hallgat. Így történt ez idén is. Idén június 8-tól egészen 12-ig tart a rendezvény számos előadással karöltve. Ez az az esemény ami a következő 12 hónapra meghatározza az Apple termékeket. De mire is számíthatunk? Ebben a cikkben igyekszeünk összeszedni a tippeinket.

  • Operációs rendszerek kooperációja, ezentúl a 3 rendszer jobban együttműködik mint valaha (iOS, OS X, watchOS). Erre a tipre a már reggel kikerült WWDC helyszíni molinókból következtettem. Ezen a képen ugyanis mind a három rendszer neve megjelenik egy-egy alakzatban, egymás mellett. Külön érdekesség, hogy az OS X is ilyen gömbölyű színes formában látszik a hagyományokkal szakítva. Nem tudni, hogy ez csak egy finom rebranding, vagy magukban a rendszerekben is lesz ezzel összefüggő változás.

cg41zgdwcaa-95j-1

  • iOS 9. Az iPhone, iPod, illetve iPad késüzlékek ugyebár az iOS rendszert futtatják. Nagy valószínűséggel a cég ma lerántja a leplet az új OS-ről, az iOS 9-ről. Talán Force Touch és gesztusvezérlés támogatást is hoz?
  • OS X 10.11. Az iOS 9-hez hasonlóan az új OS X is valószínűleg leginkább biztonsági, stabilitási funkciókat, és hibajavításokat fog kapni. Egyes pletykák szerint a Mac-ek is kapnak egy control centert (amit iOS esetében ugye alulról fel kell húzni), amiben elérhetjük a Ne zavarjanak funkciót, Wifit, Bluetooth-t.
  • Natív Apple Watch alkalmazások. Az Apple Watch alkalmazások eddig a párosított iPhoneról futottak, így sokszor késés, lassulás adódott. Sejthetjük, hogy az új típusú natív alkalmazások már magáról az óra hardveréről fognak futni köszönhetően a frissített fejlesztői eszközöknek.
  • Új zenestreaming szolgáltatás. Pont most írtunk erről.
  • A cég frissítheti az itthon nem elérhető iTunes rádiót is a streaming szolgáltatás mellett.
  • Homekit. A cupertinói óriás már a tavalyi WWDC-n bemutatta a Homekit-et. A Homekit gyakorlatilag egy inteligens otthon rendszerét foglalja magában, okostelefonunkról kapcsolható lámpák, klímák, fűtésrendszerek, ajtók, és még miegymás. A kompatibilis eszközöket irányító „Home” alkalmazás az iOS 9-ben debütálhat.
  • Apple Pay. Az Apple Pay ugye a cég fizető szolgáltatása, hasonló a Samsung Pay-hez. A szolgáltatás az iPhone 6 bemutatóján debütált. Gyakorlatilag különleges PayPass terminálnál a telefonunk hozzáérintésével (NFC révén) és ujjlenyomatunkkal (TouchID révén) fizethetünk bankkártyáinkkal egyszerűsítve. Ugyan nem nagyon voltak erről pletykák, de én azt tippelem hogy az Apple ma bejelenti a fizetőszolgáltatásának radikális elterjedését, beleértve Európát is. Mire alapozom ezt? Egy felelőtlen belgiumi bank Tweetjére. A sztori az volt, hogy pár hete egy belgiumi ügyfél a cég Twitterén megkérdezte, hogy mikor lesz elérhető az Apple Pay Belgiumban. A cég felelőtlenül azt válaszolta, hogy

a szolgáltatás ettől a nyártól elérhető. szép napot.

Képernyőfotó 2015-06-08 - 16.00.06

  • Végül, új Apple TV. Azt lehetett hallani, hogy a Homekit központja (átjárója) az Apple TV lesz. A cég úgy tűntette fel ezt egy posztjában, hogy kompatibilis lesz a 3. gerenerációssal és attól felfelé. Attól felfelé jelenleg nincs, a 3. a legújabb. A cég tévéhez csatolt médialejátszója állítólag megkapja a Siri virtuális asszisztenst, és az App Store áruház alkalmazásait is letölthetjük rá.

Az esemény ma este 19 órakor indul hazai idő szerint. Amint tudunk fejleményeket, jelentkezünk. Hogy ne maradjatok le semmiről, kövessétek Facebook oldalunkat. Az esemény helyszíne mellesleg San Franciscoban van, így néz ki:

mosconebanner3-800x494 applelogos1-800x600

Források: Macrumors, Appleblog, ZDNet

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.