Igen, a címben leírt teória már régóta foglalkoztatja a népet, jellemzően a Facebookra szokták ráhúzni a vizes lepedőt, hogy figyeli a felhasználót az okostelefon kameráján és mikrofonján keresztül, hogy még teljesebb képet kapjon a szokásairól. Természetesen ezt a közösségi média óriása teljességgel megalapozatlannak mondja, és lehet, hogy nem is ők a leginkább ludasak az ilyen történetekben.

A The New York Times riportja szerint ugyanis több száz alkalmazás kapcsolja be a mikrofont a telefonokon azért, hogy lehallgassa a tévézési szokásokat. Ez úgy kell elképzelni, mint az Alphonsót, ami hang alapján képes felismerni a tévéműsorokat (mint a Shazam a zenéket), csak itt más appok gyűjtik az adatokat. Természetesen az Apple és a Google előrelépéseinek köszönhetően ez csak akkor lehetséges, ha megadjuk az adott programnak a megfelelő engedélyt. Mert mi másért kérne egy autós játék hozzáférést a mikrofonhoz? Ha nem is ezért, de akkor is felesleges.

Hirdetés
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók. Aki követné, hogy merre járok: www.instagram.com/tamzsolt